Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Hakkinizi arayin kart aidatini alin

Hakkinizi arayin kart aidatini alin

Bankalar kredi karti aidatlarini ödememekte direnirken, hukuk tam tersini söylüyor. TÜDEF Baskani Ali Çetin, `Kart aidatlari yasal degil. Mahkeme kararlari tüketici lehine. Hakkinizi mutlaka arayin` diyor

Kredi karti aidatlari ile ilgili tartismalar sürüyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Baskani Ali Çetin de, bankalarin aldiklari kart aidat paralarini geri ödemesi gerektigini açikladi.

`SÖZLESME HAKSIZ`

Takvim`e konusan Çetin, bankalarin son 1 yilda tüketiciden 3.2 milyar lira kart aidati tahsil ettigini belirterek, "Aidatlarin geri alinamayacagi iddia eden bankalar yalan söylüyor. Yargitay 13. Hukuk Dairesi`nin son karariyla, 10 yil geriye dogru aidatlari alma imkani dogmustur. Kanunda zaman asimi 10 yildir" dedi. Kararin eski kartlar için de geçerli oldugunu ifade eden Çetin, "Kartini daha önce iptal ettirmis vatandas, geçmise dönük ekstrelerini isteyebilir. Eger banka direnirse banka memuru hakkinda yasal islem yapilir. Çünkü bu suçtur. Tüketici eksterisiyle hakem heyetlerine giderek dilekçe vermeli" diye konustu. Hakem heyetlerindeki davalarin 1-3 ay arasinda sonuçlandigini söyleyen Çetin, çogunlukla da tüketici lehine karar çiktigini belirtti. Bankalarin sözlesmeleri gerekçe gösterdigini hatirlattigimiz Çetin, söyle konustu:

 

"Yüksek yargi kararlarinda, kanunda haksiz sart olmasindan dolayi sözlesmenin altina atilan hiçbir imza tüketiciyi zorlayamayacagi belirtiliyor. Çünkü karti alabilmeniz için size o imzayi attiriyor. Yani sartli imzaliyorsunuz."

IZLENECEK YOL BELLI

1- Bankanizin müsteri hizmetlerini arayarak, kesilen kart aidatini ödemek istemediginizi ve bunun geri verilmesini talep edin. Eger kabul ederlerse sorun yok. Etmezlerse ikinci maddeye geçin.

2- Bu kez bankanin hem genel müdürlügüne, hem de subenize yanda gördügünüz dilekçeyi gönderin. Dilekçeyi iadeli taahhütlü gönderirseniz alan kisinin imzasi da elinize gelecektir.

3- Dilekçeye ragmen hâlâ aidatiniz ödenmemisse hukuk yolunu ya da bankayla görüsme yolunu seçeceksiniz. Bankanizi yeniden arayarak ,`aidati ödemezlerse karti iptal edeceginizi` söyleyebilirsiniz. Bu, genellikle sorunu çözüyor. Bankalar ya aidati veriyor ya da sizinle pazarliga basliyor.

4- Bütün bunlara ragmen aidatinizi hâlâ alamadiniz ve sizden kesilmeye devam ediyorsa, bu kez bulundugunuz ilçedeki kaymakamligin içindeki hakem heyetlerine gidebilirsiniz. Burada, hazir dilekçelere ekstrenizi de ekleyerek, ücretsiz sikayetçi olun.

5- Hakem heyetlerindeki aidat davalarinin çogunu tüketiciler kazaniyor. Banka, itirazini tüketici mahkemelerine yapiyor. Buradan da genellikle tüketiciler lehine karar çikiyor.

6- Eger kredi kartiniz eski ve 10 yillik kadarsa, Yargitay 13. Hukuk Dairesi`nin son karari geregince geriye dönük tüm aidatlarinizi isteme hakkiniz da var. Birden çok kredi kartiniz için ayni islemleri yapabilir ve hepsinin aidatini geri alabilirsiniz...



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı