Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

`Halep`te 50 Türk savasiyor`

`Halep`te 50 Türk savasiyor`

Suriye`de kaçirilarak 2 ay hücrede tutulan gazeteci Adem Özköse, Hürriyet`e 50`nin üzerinde Türk`ün Suriye`ye Esad rejimine karsi savasmak için gittigini, 4 Türk vatandasinin öldügünü anlatti.

Gazeteci Adem Özköse, Esad rejimine karsi savasmak için gittigi Suriye ’de keskin nisancilar tarafindan kafasindan vurularak ölen Metin Ekinci’nin son fotograflarini Facebook’taki hesabindan paylasti. Özköse, Suriye ’de 4 Türk vatandasinin hayatini kaybettigini belirterek, “50’nin üzerinde Türk, Suriye ’ye savasmaya gitti. Bu sayi önümüzdeki günlerde artar” dedi. 

Suriye ’de dil egitimi için 5 yil yasayan, mart ayinda gazeteci kimligiyle gittigi ülkede 11 gün Sebbiha’nin, 57 gün de Baas rejiminin elinde rehin tutulan ve 6 Iranli’yla takas karsiligi serbest birakilan Adem Özköse, Türkler’in neden Suriye ’ye gittigini ve orada yasananlari söyle anlatti: 

 Suriye ’de Türkler, Çeçenler, Ürdünlüler, Lübnanlilar, Sudanlilar ve birçok müslüman ülkeden gelen mücahitler var. Mücahitlerin savasmasi Rus-Afgan savasindan bu yana bir gelenek oldu. Mücahitleri motive eden Nisa Suresi’nin 75’inci Ayeti. Savasa gidenlerin vasiyetinde hep bu ayet yazar. Ayet, “Size ne oluyor da, Allah yolunda, ‘Ey Rabbimiz! Bizleri halki zalim olan su memleketten çikar, katindan bize bir dost ver, bize katindan bir yardimci ver’ diye yalvarip duran zayif ve zavalli erkekler, kadinlar ve çocuklarin ugrunda savasa çikmiyorsunuz?” der. Mücahitler de dünyadaki tüm mazlumlari, kardesleri, yasanan savasi da din savasi olarak görürler. 

IYI EGITIMLI VE ZENGINLER 
Suriye ’deki direnisin örgütleyicileri yabanci savasçilar degil; Tevhit Sancagi Tugayi, Özgür Samlilar, Faruk Tugaylari gibi yerli gruplar... Suriye ’de El Kaide’nin de Nusret Cephesi adi altinda bir grubu var. Afganistan ’da, Çeçenistan’da, Bosna’da ve Irak ’ta da gönüllü mücahitler ordusu vardi. Bunlar fedakâr, cihat düsüncesini benimsemis, ekonomik sorunu olmayan, iyi egitimli insanlar. Bir yerde cihat oldugunda oralara gitmeyi dini vecibe olarak görüyorlar.Türkiye sinirindan Halep’in dis mahallerine kadar kontrol direnisçilerin elinde. Türkiye sinirindan kolayca geçen kisileri Suriyeli gruplar karsiliyor. Bunlar Afganistan ’dan beri tecrübeli kisiler ve birbirlerini taniyorlar. Bir savas muhabiri nasil savas çiktiginda gidiyorsa, bunlar da savas çiktiginda oradaki bir arkadasinin görüntüsünü görüp yola düsüyor. Yerel halk, kendileri için evlerini, çocuklarini birakip gelen bu insanlara sempati besliyor, onlara ev sahipligi yapiyor. 

TÜRKLERDE ÇANAKKALE RUHU 
Yabancilar çok fedakâr. Ön cephede savasiyorlar. Daha önce de Afganistan ve Çeçenistan’da savasmis tecrübeli kisiler. Onlarin yasam tarzi haline gelmis. Halep’i Istanbul ’dan ayirmiyorlar. Cahil degiller. Sorumluluk duygusuyla savasmaya gidiyor. ‘Dün Çanakkale Savasi’nda bir sürü Halepli, Humuslu, Idlipli genç nasil bu topraklara savasmak için gelip sehit düstüyse, dün nasil onlar Çanakkale ’de canlarini verdiyse, bugün de biz onlar için savasmaliyiz’ diyorlar. Bunu olusturan sey, Kuran’daki ayetler. 

"EL KAIDE HER GIDENI ALMIYOR" 
Suriye ’de ölen avukat Osman Karahan, Özgür Samlilar Grubu içindeydi. El Kaide grubu, daha ince eleyip sik dokuyor. Her gideni almiyorlar. El Kaide’nin Suriye ’deki Suriyeli lideri, sürekli ‘Insanlarla iyi geçinin. Sivillerin oldugu yere saldiri yapmayin’ diye telkinde bulunuyor. El Kaide, Irak ’tan tecrübe almis. Suriye ’de büyük patlamalar yapmiyor. Sivillere yönelik algiyi degistirmeye çaliyor.” 

"BENCE ONLAR YASIYOR" 
“Suriyeli yerel kaynaklardan edindigim bilgilere göre, kameraman Cüneyt Ünal ve El Hurra Muhabiri Besar Fehmi Kadumi kesinlikle sag. Ünal ve Kadumi, yanlarindaki Japon gazeteci keskin nisancilarca vurulunca panige kapilip Baas güçlerinin bulundugu tarafa kaçmislar. Sebbiha tarafindan Özgür Suriye Ordusu’nun elindeki bazi Iranlilarla pazarlik için koz olarak kullanilacaklar.” 

ÖLDÜLER 
-Metin Ekinci (37): El Kaide’nin 2003’te Istanbul ’da HSBC Bankasi’na düzenledigi saldirinin planlayicilarindan Azad Ekinci’nin kardesi. Patlamada kullanilan kamyonetin de ruhsat sahibi. Halep civarinda Esad güçleriyle girdigi çatismada öldü. 
-Baki Yigit: 15-20 Kasim 2003’te 2 sinagog, bir banka ve Ingiliz Baskonsoloslugu’na düzenlenen kanli saldirilari organize ettigi gerekçesiyle, agirlastirilmis ömür boyu hapis cezasina çarptirilmisti. El Kaide’nin öldürülen lideri Usame Bin Ladin’le yaptigi kahvaltiyla ismi gündeme gelen Yigit, örgütün Türkiye’deki üst düzey yöneticileri arasindaydi. Istanbul ’daki saldirilarin ardindan gözaltina alinan Yigit, ifadesinde, 1996’daAfganistan ’a, esi Ceren Yigit’le gidip kamplarda egitim aldiklarini itiraf etmisti. Baki Yigit, saldirilarin planlayicisi oldugu gerekçesiyle 2007’de agirlastirilmis ömür boyu hapis cezasina çarptirilmisti. Yargitay’in yerel mahkeme kararini bozmasi üzerine yeniden yargilanan Yigit, 2010’da tahliye edilince, Türkiye ’den kaçmisti. Halep’teki çatismalarda öldürüldü. 
-Osman Karahan: Istanbul ’daki ikiz bombali saldiri sonrasi baslayan El Kaide davalarinin bilinen avukatlarindan Osman Karahan, evli ve 4 çocuk babasiydi. Halep’te Suriye ordusu ile girdigi çatismada öldürüldügünde, esi 7 aylik hamileydi. El-Kaide örgütüne iliskin bir kitap hazirliginda olan Karahan’in cenazesinin Türkiye ’ye getirilmesi 
için ailesi girisimlere basladi. Karahan’in ölümü, IstanbulBarosu’nun sitesinde de yer aldi. Baro, Karahan’in bilgilerinin yer aldigi levhanin alt bölümünde 7 Agustos 2012’de 
vefat ettigini belirterek ailesine bassagligi diledi. 
-Fahrettin Konuralp (31): 



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu