Halka gözdagi verilmek isteniyor

Halka gözdagi verilmek isteniyor

HOZAT`TA GÜNDEM FISLEME SKANDALI Vural Nasuhbeyoglu

Tunceli’nin Hozat Ilçesinde kaymakamlik, emniyet ve jandarmanin halki fisledigi ortaya çikti. Hozat Belediye Baskani Cevdet Konak da fislenen kisiler arasinda yer aliyor. Fislenen kisilerin ev adresleri, boy, kilo bilgilerinin yani sira, ailelerinin kökeni ve hangi örgüte yakin olduklari hakkinda iddia ve degerlendirmeler yer aliyor. Fislemenin halki sindirmek ve tedirgin etmek amaciyla yapildigini belirten Hozatlilar, 1938’deki anlayisin devam ettigini söyledi.

‘1938 KAFASI ISBASINDA’

Fisleme olayini gazetemize degerleniren Hozat Belediye Baskani Cevdet Konak, yasananlari skandal olarak niteleyerek “Bu fislemeler 1938’de genelkurmay tarafindan yapiliyordu. O dönemde bu anlayisla halki fisleyenler on binlerce insani katletti. Bugün de bu anlayisi demokrasiyi sadece söylemde dile getiren AKP Hükümeti devam ettiriyor. Bugün cezaevlerinde on binlerce insan anadilde savunma ve egitim için açlik grevinde. AKP’nin demokratik açilim söylemleri hiçbir sonuç getirmemistir. Yani 1938’den bugüne anlayis olarak degisen çok bir sey yok” dedi. Yapilan fislemelerin tek dil, tek kültür, tek inanç dayatmasinin bir sonucu oldugunu belirten Konak “Hozat toplum olarak sosyal ve siyasi alanda ileri bir ilçedir. Bu fislemelerle kisiler sindirilmek kontrol altina alinmak isteniyor. Biz bu duruma seyirci kalmayacagiz. Bu fislemeleri yapanlar hakkinda dava açacagiz.”

INSAN HAKLARINA AYKIRI

IHD Dersim Temsilcisi Baris Yildirim, fislemenin basta insan haklari sözlesmelerine aykiri oldugunu ifade ederek  “Kisilerin karakterleri,özellikleri, kimlikleri ve genel özelliklerinin kayit altina aliniyor olmasi Avrupa Insan Haklarin Sözlesmesinin 5. ve 8. maddelerine aykirilik teskil eder” dedi.  Dersim’de yapilan soykirimlarin 38’de bitmis gibi gösterildigini belirten Yildirim “Bugün Hozat’ta yasananlar bunun devam ettirildigini gösteriyor. Fislemeyle bölge halki üzerinde kültürel, siyasi ve dini soykirim devam etmektedir. Fislemeyi yapan kurum ve kisiler hakkinda yasal islemde bulunacagiz” diye konustu.
Bu arada Tunceli Ilçe Emniyet Müdürü Hayati Yilmaz, konuyla ilgili sorusturma baslattiklarini açikladi.(Istanbul/EVRENSEL)


‘ISINIZDEN OLURSUNUZ KORKUSU YAYILIYOR’

FISLENENLER arasinda BDP Hozat Ilçe Baskani Ali Ihsan Göktas ve EMEP Hozat Ilçe Baskani Erdem Ulas Çelik de var. Hozat’in gündeminin fislemeler oldugunu söyleyen EMEP Hozat Ilçe Baskani Erdem Çelik, ilçede yapilan eylem, etkinlik ve basin açiklamalarina katilan ve katilmayanlari ayirarak fislemeler yapildigini belirterek “ Bu yöntemle halk arasinda ayrim ve ikilik yaratmaya çalisiyor, halka gözdagi vermek istiyorlar. Biz buna izin vermeyecegiz” dedi. Hozat Ilçe Tarim Müdürlügü’nde geçici olarak çalisan bir kadin isçinin, veli ve ögrencilerin okullari için yaptigi eyleme katildigi için kaymakamlik tarafindan isten atildigini hatirlatan Çelik “Tüm bunlar hak arayanlara bir gözdagi verme çabasidir” dedi.
BDP Hozat Ilçe Baskani Ali Ihsan Göktas, Hozat halkinin sindirilmek istendigini belirterek “Son dönemde gelen ilçe kaymakamiyla bu baskilar artti. ISKUR vasitasiyla 100’ün üzerinde kisi ise yerlestirildi. Asgari ücretle çalistirilan bu kisilerin onurlarina, kisiliklerine ipotek konulmak isteniyor. Burada çalisan arkadaslar eylem ve etkinliklere katilamiyor. Biz buna karsi demokratik tepkimizi gösterecegiz” diye konustu.