Tarih: 01.01.2018 00:00

Halktan kaçirilan Sayistay`in Maliye Bakanligi raporu ortaya çikti, yolsuzluklar her yere saçildi

Facebook Twitter Linked-in

Kamu kuruluslarinin denetiminden sorumlu Sayistay’in yetkilerini sinirlayarak denetimden kaçinan AKP hükümetinin, Meclis’e gönderilmesine engel oldugu 2011 Sayistay raporlari ortaya çikmaya basladi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ayse Sayin’in ulastigi Sayistay tarafindan hazirlanan 2011 Maliye Bakanligi denetim raporuna göre birçok kamu kurumunun iç denetim yapmadigi, hazine gelirlerinin dini kurumlara aktarildigi, Kuvyet Türk Katilim Bankasi`na kesilen ceza uygulanmadigi, belediyelerin yesil alanlari kiraladigi, memurlara profesör ödenegi verildigi ve tayin edilen memurlara çift maas ödendigi ögrenildi.

Kamu kurumlarini disaridan denetleme yetkisine sahip tek bagimsiz kurum olan Sayistay’in Maliye Bakanligi`na iliskin hazirladigi raporda, kamu kurumlarinin mali tablolarini kendilerine iletmemeleri nedeniyle denetim görevini yerine getiremedigi kaydedildi. Kamu kurumlarinin iç denetim birimlerini ya hiç olusturmadigi ya da eksik olusturdugunu ifade eden Sayistay, Maliye Bakanligi’nin mali tablolari ve bu tablolarin dayanagi olan belgeleri de kendilerine iletmeyerek “denetim görevini zora soktugunu” dile getirdi.

Söz konusu raporlarin onaylanmamasi ve gönderilmemesinde baskanligin hiçbir yetkisi olmadigini ifade eden Sayistay, denetim yilina esas 2011 yili mali tablolarinin Sayistay denetimine sunulmamasi nedeniyle Sayistay’in mali tablolara iliskin görüs bildiremedigine dikkat çekildi.
Denetlenmekten kaçinan AKP iktidari tarafindan yapilan yasal düzenlemelerle yeniden biçimlendirilen Sayistay’in Maliye Bakanligi raporunda su bilgilere yer verildi:

Hazine gelirinin yüzde 25’i Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfi’na aktarildi
Hazine’ye ait tasinmazlar üzerinde bulunan Diyanet Isleri Baskanligi’na tahsisli cami ve mescitlerin ticari nitelikli ünitelerinin kiralanmasi yetkisinin herhangi bir mevzuata dayanmaksizin Diyanet Isleri Baskanligi’na devredildigi ve bu devre istinaden baskanlikça söz konusu Hazine gelirlerinin yüzde 25’inin bir vakfa (Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfi) aktarildigi görülmüstür. (...) Gelirlerin yüzde 30’unun, arz bedeli Hazine’ye, yüzde 10’unun tasinmazin bagli oldugu müftülüge, yüzde 25’inin Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfi’na, yüzde 35’inin ise ilgili cami dernegine veya vakfina aktarilacagi kararlastirilmistir.

Dolayisiyla herhangi bir dayanaktan yoksun olarak Maliye Bakanligi ile Diyanet Isleri Baskanligi arasinda imzalanan 21.12.2006 tarihli protokolle, kira gelirlerinin yüzde 70’inin dagitilmasi inisiyatifinin baskanliga birakilmis olmasi; mülkiyeti Hazine’ye ait tasinmazlarin kiraya verilmesi sonucu elde edilen ve kamuya ait olmasi gereken genel bütçe gelirlerinin vakfa aktarilmasi yolu açilmistir. Söz konusu yönetmelik hükümleri yeniden düzenlenmelidir.

Devlete 13 kat kazik
Devlete ait tasinmazlarin kira gelirlerinin piyasa rayicine göre ayarlanmasina imkan veren yönetmelik degistirilmis, rayiç ayarlamasi kaldirilmisti. Bu uygulamanin sonucu olarak kamu tasinmazlari düsük kira bedelleriyle kiralanmaya, kiralayanlar tarafindan çok daha yüksek bedellere üçüncü kisilere kiralanmis. Bu durumun somut örnegi Istanbul Sariyer ilçesinde bulunan 154 ada 114 parsel No’lu tasinmaz üzerinde akaryakit istasyonu, 2010 yili bedeliyle 110 bin 135 liraya özel kisilere kiralandi. Hal lehtarinin tasinmazi kiraya vererek üçüncü kisilere kullandirmasi karsiliginda elde ettigi 2010 yili toplam kira bedeli 1 milyon 466 bin 273 lira olarak saptandi. Ayni tasinmazin hak lehtari ve kiracilar tarafindan kullanim bedelleri arasindaki fark 13 kat olarak belirlendi.

Belediyelere verilen tasinmazlar ticari alana çevrildi
Imar planina göre yol, park, meydan, yesil alan, havuz, gölet, paten pisti, merasim alani olarak belediyelere verilen tasinmazlar, kullanim amacina aykiri olarak ticari alanlar haline getirilip üçüncü sahislara kiralandi. Bu kapsamda Istanbul Kadiköy Kalamis Mahallesi’ndeki 427 No’lu adada bulunan ve yesil alan tahsisi yapilan arsa, Fenerbahçe, Galatasaray kulüplerine verilerek, sosyal tesisi, konukevi, restoran haline getirildi. Ankara Büyüksehir Belediyesi’ne tahsisli 29 bin metrekare
büyüklügündeki Bahçelievler’deki Buz Paten Sarayi içinde yer alan eklentiler de “kafeterya, nikâh salonu, spor malzemesi magazasi” olarak 3. kisilere amaç disi olarak kiralandi.

Kuveyt Türk’e kesilen ceza uygulanmadi
Tahakkuk eden ve tahsili gerçeklesen gümrük vergisi gelirlerinin emanet hesaplarinda bekletildigi, dolayisiyla tahsilâti yapilmis gelirlerin bütçe gelirleri ve gelir hesaplarina geç kaydedildigi tespit edilmistir. (...) Protokol çerçevesinde vergi tahsilâtlari yaparak tahsil edilen tutarlari Erenköy saymanlik hesabina göndererek Kuveyt Türk Katilim Bankasi tarafindan bazi günlere ait tahsilâtlarin saymanlik banka hesabina geç gönderildigi ve geç gönderme neticesinde protokolün “taraflarin yükümlülükleri” baslikli maddesinde öngörülen gecikme zammi ve cezanin uygulanmadigi tespit edilmistir. Vergi tahsilâtlari yaparak, tahsil edilen tutarlari Erenköy Saymanlik Müdürlügü hesabina göndere Kuveyt Türk Katilim Bankasi tarafindan bazi günlere ait tahsilâtlarin muhasebe birimi banka hesabina geç gönderildigi ve bu geç gönderilme neticesinde öngörülen toplam 10 bin 2457 lira gecikme zammi ve 232 bin 425 lira cezanin uygulanmadigi tespit edilmistir.

Memura, üniversite ödenegi
Bakanlik tasra teskilatinda memur ve muhasebe denetmen yardimcisi kadrolarinda görev yapan personele, yüksekögretim kurumlarinda görevli personel için öngörülmüs olan “Egitim ögretim ödenegi” ve “Üniversite ödenegi” ödemesi yapildigi görülmüstür.

Personele ‘mükerrer’ ödeme
Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda görevli personelden, maas ödemesi yapildiktan sonra görev yeri degisenlere hem eski hem de yeni görev yerlerinden ilgili aylara ait tam maaslarinin mükerrer ödendigi, bu mükerrer ödemelerin kisilerce iade edilmesine ragmen benzer sekilde ödeme yapilmasini önleyecek kontrollerin olmadigi görülmüstür.

Personele ayni degil, nakdi yardim
Maliye Bakanligi Merkez Saymanligi’nca yapilan ek çalisma karsiliklari ödemelerinin incelenmesi neticesinde Hesap Uzmanlar Kurulu Grup Baskanliklari’nda olusturulan rapor okuma ve degerlendirme komisyonlarinda görevli vergi müfettislerine gün içinde birden fazla huzur hakki ödemesi yapildigi görülmüstür. Bakanlikta görevli memurlara yapilan giyecek yardimlarinin incelenmesi neticesinde; ayni yardim almasi gereken unvanlardaki personele nakdi yardim yapildigi ve giyecek yardimindan faydalanmasi mevzuatta öngörülmeyen kisilere giyecek yardimi yapildigi görülmüstür.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —