Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Haluk Eyidoğan "büyük depreme gebe", "deprem kapıya dayandı", "büyük deprem geliyor" vb açıklamalar bilimsel etiğe aykırıdır

Haluk Eyidoğan 

Prof.Dr Haluk Eyidoğan 4 Mart 2024 saat 21:38'de Balıkesir-Biga arasında Karasu mevkiinde 4.9 büyüklüğünde bir depremin ardından

Prof.Dr Haluk Eyidoğan  4 Mart 2024 saat 21:38'de Balıkesir-Biga arasında Karasu mevkiinde 4.9 büyüklüğünde bir depremin ardından kamuoyunda ve medyada çıkan haberlerin asıl gerçeği yansıtmadan çarpıtıcı bir şekilde bilimden uzak tartışmaların yaşandığına vurgu yaparak açıklamada bulundu. 

 

Prof.Dr Haluk Eyidoğan “Her hissedilen depremden sonra halkımızın ve medyamızın en fazla merak ettiği ve cevabını duymak istediği sorular: 

1. Bu deprem şurada büyük depremi tetikler mi?, 

2. Şurada ne zaman büyük deprem olacak?, 

Şuranın zemini sağlam mı? vb....

 

Bir depremin yanındaki bir yerde veya başka bir yerdeki depremi tetiklemesi olayının kesin bir hesap yöntemi veya bir ölçüsü bilimsel olarak yok. 

Veya küçük bir depreme hemen yakınında ondan daha büyük bir deprem olmadan öncü deprem teşhisi koyacak kanıtlanmış bir ölçü yok. 

Medyada duyduğumuz, "büyük depreme gebe", "deprem kapıya dayandı", "büyük deprem geliyor" vb açıklamalar bilimsel etiğe aykırıdır.

 

Halkımızın ve medyamızın her hissedilen veya can ve mal kaybına neden olan depremlerden sonra sorgulamasını yoğunlaştıracağı konular şunlar olmalı:

1. Bu ülkede neden depremlerde yıkılıyoruz? 

2. Bu ülkede neden Yapı Müteahhitliği Kanunu yok?, 

3. Bu ülkede neden Yetkin Mühendislik Kanunu yok?, 

4. Bu ülkede neden Yapı Denetim işleri sorunlu?, 

5. Bu ülkede sigorta sistemi neden yapı üretim işlerine dahil edilmiyor?, 

6. Bu ülkede neden kentsel dönüşüm alt ve orta gelir grubunun çoğunluğunu kapsamıyor?, 

7. Bu ülkede neden alt ve orta gelir grubunun depreme dayanıklı konutlar edinebileceği finans sistemini destekleyecek bir "afet fonu" yok? vb…”



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu