Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

HAMASI NUTUKLAR MI GERÇEKÇI YOKSA BU RAKAMLAR MI?

HAMASI NUTUKLAR MI GERÇEKÇI YOKSA BU RAKAMLAR MI?

Israil`in Filistin halkinin yasam hakkini hiçe sayarak Gazze`ye yaptigi saldiri insanlik disi bir vahset boyutunda sürerken dünyanin dört bir yanindan protesto sesleri de yükseliyor. Ülkemizde de pek çok protesto yapiliyor.

HAMASI NUTUKLAR MI GERÇEKÇI YOKSA BU RAKAMLAR MI?

SON BES YILDA ISRAIL ILE KARSILIKLI TICARETIN GELISIMI.

Haber-Arastirma/Yunus Türkölmez

Israil’in Filistin halkinin yasam hakkini hiçe sayarak Gazze’ye yaptigi saldiri insanlik disi bir vahset boyutunda sürerken dünyanin dört bir yanindan protesto sesleri de yükseliyor. Ülkemizde de pek çok protesto yapiliyor.

Bu protestolar yasamin her alaninda bir anlam ve karsilik bulmasi bakimindan pek çok çesitlilik içeriyor. Bunlarin arasinda da Israil Mallarina karsi yapilan boykot çagrilari önemli bir yer tutuyor. Özellikle de sosyal medyada bu konuda yüzlerce paylasim yapiliyor. Görünürde büyük bir tepki var. Ancak Israil ile yapilan ticaretin son bes yilina ait rakamlar pek öyle gözükmüyor. Hem de “Mavi Marmara” ve “VAN MINÜT” gerilimine ragmen. (Gerçi eski AKP milletvekili ve akil hocasi Nevzat Yalçintas tarafindan bu “van minütin de önceden hazirlanmis bir senaryo oldugu açiklandi ama bunu yeni ögreniyor kamuoyu)

Peki, bu ticareti kimler ya da hangi firmalar yapiyor?  Bu firmalarin AKP iktidari ile yakinliklari ve iliskileri nelerdir? Amacimiz yasal ve Uluslarasi ticaret kurallari içerisinde yapilan alim satimlari incelemek degil elbette. Ama dis siyasette Israil’e karsi hamasi nutuklar atanlarin bu ticaretten nemalanip nemalanmadiklarini sorgulamaktir. Kamuoyunun bunu bilmeye hakki vardir. Sanirim bunu dile getiren, firmalarin bu ticaretteki paylarina kadar bilgileri içeren yayinlar yapilacaktir.

Siyasetteki söylemler ile ticari iliskiler arasindaki baglantinin hangi dogrultuda seyrettigini aslinda tüm kamuoyu biliyor olmasina ragmen, bunun halka nasil anlatilacagi hala ciddi bir sorun olarak ortada durmaktadir. Samimi bir sekilde boykota çagri yapan ve katilmak isteyenlerin bu gerçekleri ögrenmeye daha fazla haklari vardir diye düsünüyorum. Bunu ögrenmeleri süphesiz pek çogunun siyasal tercihlerini etkilemeyebilir. Ancak yine de bazi sorular sormalarini saglayabilir.

Internette yayinlanan ve Israil ile Türkiye arasindaki ticaretin boyutlarini gösteren bu rakamlar dogru ise son bes yillik süreçte sürekli bir artis söz konusudur. Tabloya baktigimizda bu durum açikça görülmektedir. Yillara göre artis ve azalis degerlerine birlikte bir göz atacak olursak.  

Yil 2009

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi:  1086 Milyon USD.                                                   

Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi:  1387 Milyon USD.                                                                                                             

Yil 2010

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi: 1310 Milyon USD. Artis: 224 Milyon USD.  Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi:  1800 Milyon USD. Artis: 413 Milyon USD.                                                                                            

Yil 2011

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi: 1850 Milyon USD. Artis: 540 Milyon USD.   Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi: 2171 Milyon USD. Artis: 371 Milyon USD.                                                                                                       

Yil 2012

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi: 1426 Milyon USD. Azalis: 424 Milyon USD. Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi: 2182 Milyon USD.  Artis: 11 Milyon USD.                                                                                                       

Yil 2013

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi: 2503 Milyon USD. Artis: 1077 Milyon USD. Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi:  2354 Milyon USD. Artis: 172 Milyon USD.

Yil 2014 I Mart itibariyla iki aylik deger.

Israil’den Türkiye’ye yapilan ihracatin Hacmi: 592,2 Milyon USD.                                            Türkiye’den Israil’e yapilan Ihracatin Hacmi:  740,6 Milyon USD.

  2014’ün ilk iki ayinda ise geçtigimiz yilin ayni dönemine göre Ithalatimizda 75,1 USD, Ihracatimizda ise iki katindan bile fazla bir artis söz konusudur.   

“Ticaretin dini, imani paradir” derken herhalde bunu kastetmis olmali insanimiz. Israil’e ne satiyoruz, ne aliyoruz bunu buradan göremiyoruz ama su çok açik ki alinanlari tüketiyoruz. Yoksa ithal edilen ürünlerde son bes yilda 1417 USD artmazdi.

Acaba bu rakamlarin içerisinde askeri malzemelerin payi nedir. Gazze’ye saldiran uçaklarin yakitlarinin payi ne kadardir? Meshur gemiciklerin Israil ile yaptigi söylenen ticaretin payi ne kadardir? Dogrusu bu sorularin cevabini bilemiyoruz. Dogrulugunu test edecek verilerden de yoksunuz. Bunca sorunun elbette bir cevabi vardir.

Israil’in Filistin Halkinin yasam hakkini hiçe sayan insanlik disi saldirilarini bir kez daha kinarken bu vahsetin bir an önce son bulmasini ve Filistin Halkiyla dayanismanin yükseltilmesini diliyorum.

Dostlukla.



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli