Tarih: 01.01.2018 00:00

Harç bitti, sorun paydos etmedi

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL - Üniversite harçlarinin kaldirilacak olmasini hem ögrenciler hem akademisyenler hem de üniversite yöneticileri olumlu bir adim olarak degerlendirdi ancak ‘harç sorunu’ bitmis degil. Harçlarin kaldirilmasinin ögrenci hareketinin bir kazanimi oldugunu söyleyen ögrencilere göre parasiz egitimsadece harçlarin kalkmasiyla olmuyor, talepleri var. Üniversite yöneticileri ise harçlarin yerine baska bir kaynak yaratilmasi gerektigini vurguluyor. 
Basbakan Recep Tayyip Erdogan , 2012-2013 akademik yilinda üniversite harçlarinin kaldirilacagini, konuyla ilgili nihai çalismalarin yapildigini söyledi. Ögrenciler, akademisyenler ve üniversite yöneticileri konuyu Radikal ’e degerlendirdi. 

‘Geç kalinmis bir karar’ 
Üniversite Ögretim Üyeleri Dernegi Baskani Prof. Dr. Tahsin Yesildere: Dogru, hatta geç alinmis bir karar. Harçlar üniversite bütçesi içinde çok düsük bir rakamdi. Zaten harçlar istenilen sekilde ögrenciye de geri dönmüyordu. Harçlarin, kültürel, sportif etkinlikler, barinma ve beslenmeyi karsilamadigi ortadaydi. Devletin bu kadar az bir payi olan parayi karsilamasi sosyal devlet açisindan önemliydi. 
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Kadri Yildirim: Parasiz egitimin önünü açmasi açisindan karar çok önemli. Fakat olaya üniversiteler açisindan da bakmak lazim. Harçlarin yarattigi kaynak yerine bir alternatif olmasi gerek. Aksi takdirde ögrenciye faydali olayim derken ögrencilerin aleyhine olabilecek durumlar ortaya çikabilir. Bütçedeki bosluklari doldurmak çok önemli. Harçlarin yerine geçecek kaynak kamudan bulunabilir. 
Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Yüksel Kavak: Ögrenim ücretlerinin yüksekögretim içindeki payina bakmak lazim. 2012’de hükümet yüksekögretime 13 milyar TL ayirdi. Kabaca ögrencilerden alinan ücretler 1 milyar TL civarinda. Bugünkü bütçesinin yüzde 7-8’ine tekabül ediyor. Bu kaynak da ögrencilere yönelik hizmetlerde kullaniliyor, saglik, spor, barinma, beslenme gibi. Yüksekögretim bütçesi yüzde 8-10 civarinda yükseltilerek bu açik kapatilabilir ya da üniversitelerin kaynak arttirma kapasitesini gelistirmek için projeler yapilabilir. Kamu finansmani ve üniversitelerin öz kaynaklarinin etkili kullanimiyla harçlardan bosalan açik telafi edilebilir. Harçlarin kaldirilmasi da hemen hayata geçebilecek bir uygulamadir. Bizim üniversitemizin harçlardan geliri 18 milyon TL idi. Harçlar olmadiginda bu kadar ek kaynak girmesi gerekiyor. 

‘Bizim ideolojimiz galip’ 
Gençler Meydana Inisiyatifi Ankara Temsilcisi Aysen Kavas: Harçlarin kaldirilmasi, YÖK kuruldugundan beri talebimizdi. Üç sene önce yüzde 500 harç zammi olacaginda sokaklardaydik. Bakanlar Kurulu’na gidip konusmak istedigimizde orantisiz güç kullanmislardi. ‘Basbakan, ‘Eli sopali ögrenciler, bunlar ideolojik hareketler’ diyor. Tabii ki ideolojik, Basbakan’in bir ideolojisi yok mu? Bizim ideolojimiz galip geldi. Bu, ögrenci hareketinin kazanimidir. 

Kosulsuz kaldirilsin 
Ögrenci Kolektifleri’nden Ali Coskun: Önemli bir adim ama yeterli degil. Ulasim, barinma, yemekhane parali. Parasiz egitimi dillendiriyorlar ama 36 vakif üniversitesi açildi. “Harçlar kalacak ama baska hizmet alanlarindan alirim ya da ögrenciye faizsiz kredi veririm” diye düsünüyorlarsa bir anlami yok. Maliye Bakanligi’nin açiklamalarindan öyle görünüyor. Üniversitelerde mütevelli heyeti, sanayi-üniversite isbirligi olacak, ögrenci kredili sistemle borçlandirilacak. Reform bu. Bu arada ögrencileri susturmak için de harçlarin kaldirilacagini söylüyorlar. Harçlar kosulsuz kaldirilmali. 

Erdogan ‘içki’ için okulu aramis 
Basbakan Erdogan ’in üniversitelerde içki satisina yönelik sözleri yeni bir tartisma baslatti. 
Erdogan katildigi televizyon programinda, bir süre önce One Love Müzik Festivali’nde getirilen alkol yasagindan önceIstanbul Bilgi Üniversitesi yöneticilerini bizzat arayip uyardigini açikladi: 
“Allah askina üniversite restoranlarinda alkollü içki satilmasina müsaade edilebilir mi, böyle bir sey olabilir mi? Ögrenci oraya gelip de alkolü alip kafayi mi bulacak yoksa ilmi alip kendini mi bulacak? Ben de üniversite yönetimini aradim, ‘Yahu nedir bu hal’ dedim, ‘Biz buna üzülüyoruz’ dedim.” 
Üniversite Ögretim Üyeleri Dernegi Baskani Prof. Dr. Tahsin Yesildere Erdogan’in sözlerini söyle degerlendirdi: “Gençleri sigara, alkole özendirmemeliyiz. Bu ayri bir sey, ögrencinin tercih etmesi ayri sey. Ögrencilerin özel hayatlarina karisilmamasi lazim. Üniversite restoranlarinda içki olabiliyor.Istanbul Üniversitesi ’nde var mesela. Ancak zaten ögrenci giremiyor. Sadece ögretim elemanlarinin kullandigi yerler. Isteyen içer, isteyen içmez. Buna hayretle bakmamak lazim.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —