Hardaliye? Milli Içecek Olabilir

Hardaliye? Milli Içecek Olabilir

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydani Ramazan Etkinlikleri kapsaminda Dernek Stantlari`nda yer alan ?Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardimlasma Dernegi` sunum ve tanitimlari ile meydana ayri bir renk katiyor.

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Hardaliye” Milli Içecek Olabilir

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydani Ramazan Etkinlikleri kapsaminda Dernek Stantlari’nda yer alan ‘Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardimlasma Dernegi’ sunum ve tanitimlari ile meydana ayri bir renk katiyor.

Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardimlasma Dernegi Dernek Merkezi Esenler’de Dernek Lokali ise Güngören’de olan Esenler ve Güngören’i birlestiren bir dernek. Yani iki ilçenin Davutpasa ve Gençosman mahallelerinin birbirine sinir oldugu noktada kendine mekan edinmis. Bin iki yüz civarinda bir üyeye sahip ve çogunlugu Esenler’de yasiyor.

Dernek baskanligini 1971 yilinda Kirklareli’nin Pinarhisar’indan Esenler’e göç eden Ethem Senol yapiyor.

Baskan bu yilki ramazan etkinliklerinde bu güne kadar geçen günler için memnuniyetini dile getirdi ve sunlari söyledi; “Biz burada Trakya’nin bütün illerinden gelip, Balkanlardan gelip yerlesen ve artik Esenlerli olan kisileriz. Zaten standimiza ziyaret edenlere baktiginizda bunu göreceksiniz. Türkiye’nin her vilayetinden misafirlerimiz kardeslerimiz dernek ismine bakmadan bize geliyorlar. Biz de her gelen misafirimize basta hardaliyemiz olmak üzere yöresel lezzetlerimizden ikram ederek gönüllerini aliyoruz mutlu olmalarini sagliyoruz. Bir taraftan da yöre tanitimimizi yapmis oluyoruz. Gelen gelmeyen tüm hemserilerimiz sag olsunlar.

Burada 652 yillik Kirkpinarinmizla, 500 yillik Hardaliyemizle, aynali süpürgemizle, kokulu sabunlarimizla, badem ezmemiz ve devai misk lokumumuzla, kare kesimli bademli kavala kurabiyemizle bulunuyoruz. tüm hemserilerimizi tüm Esenlerlileri özellikle hardaliyemizden tatmaya bekliyoruz.”

Hardaliye Nedir

Hardaliye Kirklareli’ne özgü olgunlasmis üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk lezzette, içimi ferahlatici bölgesel karakteristik bir içecektir.

Mustafa Kemal ATATÜRK 20 Kasim 1930’da Kirklareli vilayetini ziyaretinde kendisine ikram edilen hardaliye hakkinda söyle der:

“Bunu milli bir içecek haline getiriniz.”
Ne yazik ki bölgede Ata’nin bu arzusu üzerine gereken ilgi gösterilememistir. Senelerce birkaç kisi etrafinda ev üretimi olarak varligini sürdüren hardaliye, su siralar ciddi girisimlerle eski görkemli günlerine dönüyor.

Kirklareli’nin pek bilinmese de tarih boyunca bölgede bagcilik açisindan önemli bir yeri vardir. Müslüman ve Türk ahali bagcilik etrafinda gelisen sosyal ve kültürel yapiyi azinliklarin içki üretiminden ayri, baska bir tarafindan tutarak benimsemisler gelistirmeye çalismislardir. Hardaliye iste bu asamada kendini gösterir.

Hardaliye olgun yas üzümlerden hazirlanan bir içecektir. Bu sebeple eski dönemlerde son üzümlerden olan Papazkarasi ve Pamit cinsi üzümler tercih edilmekteydi. Simdi ise Cardinal ve Alphonse cinsi üzümler daha çok tercih ediliyor. Cabarnet, Cinsaut ve Öküzgözü cinsi üzümlerle de üretilme yoluna gidiliyor.