Harem ve Esenler tarih oluyor, Istanbul`a 6 yeni otogar geliyor

Harem ve Esenler tarih oluyor, Istanbul`a 6 yeni otogar geliyor

1970`te hizmete giren Istanbul`un ilk otogari Harem ile günlük ücretleriyle sürekli tartisilan Esenler otogari tarih oluyor. Istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi`nde planlanan 6 yeni otogar projesinden 3`ü masaya yatirildi.

 

1970’te hizmete giren Istanbul’un ilk otogari Harem ile günlük ücretleriyle sürekli tartisilan Esenler otogari tarih oluyor. Istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi’nde planlanan 6 yeni otogar projesinden 3’ü masaya yatirildi. 

 

Istanbul`da yillarca hizmet veren Harem ve sehir içi trafigini artirdigi için Topkapi’danEsenler’de tasinan otogar yakinda tarih olacak. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas’in Istanbul’da yapmayi planladigi 6 yeni otogardan üçünün yeri belirlendi. 1994 yilinda yap-islet-devret modeliyle Uluslararasi Anadolu Trakya Otobüsçüler Dernegi tarafindan 150 milyon dolarlik yatirimla insa edilen Esenler otogarinin 2019 yilina kadar isletmesi Avrasya Terminal adli sirkette. Günlük kazancin 100 bin lirayi buldugu Esenler otogari yeni havalimani ve köprü projeleri sirisandi oldukça tartisilmisti. Istanbul’un ilk otogari olan Harem ise 1970 yilinda hizmete girmisti. Harem otogarinin tasinmasi uzun süredir planlaniyordu. IBB iki otogar yerine simdilik Anadolu yakasina Tuzla, Avrupa yakasinda ise Gazi Mahallesi ve Ispartakule olmak üzere 3 tane otogar projesini tartismaya açti.

GÖRÜS ALINACAK
IBB Meclisi’nin nisan toplantilarinin son gününde Ulasim ve Trafik Komisyonu ile Imar ve Bayindirlik Komisyonu müsterek raporunda, Istanbul’un yeni otogarlari Tuzla, Avcilar ve Gaziosmanpasa’da TEM Otoyolu kenarinda önerildi. IBB Meclisi, Ulasim Planlama Müdürlügü’nün imar plani degisligine iliskin 3 teklifi de, komisyon görüsü dogrultusunda, Karayollari Genel Müdürlügü’nden görüs alindiktan sonra degerlendirmek üzere müdürlügüne iade etti.

TRAFIK OLUSTURUYOR
IBB Meclisi’ne sunulan raporda, mevcut Esenler ve Harem otogarinin, önemli trafik sorunlari olusturmanin yani sira çevresel ve sosyo-kültürel açidan da sorunlar olusturdugu vurgulandi. Sorunun çözümüne yönelik olarak da, “Üst ölçekli plan kararlarina uyum, sehirlerarasi yolcu tasimaciligi sektörünün süreç içindeki gelisimi, otogar alanlarinin kentsel ulasim sistemi üzerinde olusturdugu minimum etki ve hizli, konforlu ve güvenli bir kamu hizmeti planlamak gibi stratejiler göz önüne alinarak, ‘Istanbul Otogar Alanlari Planlamasi’nin Ulasim Planlama Müdürlügünce yapilmakta oldugu” belirtildi.

HARITALARIN ALTINA AYRI AYRI KUTU

ANADOLU’DA TUZLA
Tuzla’da toplam 233 bin metrekarelik arazi “Mehmetçik Vakfi Otogar Alani” olarak planlandi. Plan degisikligine Deprem ve Zemin Inceleme uygun görüs verirken, ISKI Genel Müdürlügü, “Söz konusu alan Ömerli Baraji Havzasi’nin uzun mesafeli koruma alaninda {2000 m - 5000 m) kalmaktadir” diyerek, imar planlari hazirlanincaya kadar yapilasmaya izin verilmemesi gerektigi yönünde görüs belirtti. Ulasim Planlama Müdürlügünce Mehmetçik Vakfi Otogar Alani olarak teklif edilen alan, Tuzla Ilçesi, Fatih Mahallesi, Karayolu Yol Kenari Servis Alani bitisiginde yer aldigi ve 135 bin metrekare büyüklügündeki teklife konu alanin, Mehmetçik Vakfi Kurtköy Dinlenme Tesisleri olarak bilinen TEM Otoyolu Park ve Servis Alani bitisigindeki alanda önerildi. Istanbul’da otogar olarak belirlenen ikince yer, Sultangazi Ilçesi, 75. Yil Mahallesi’nde.

GAZI MAHALLESI’NIN GIRISI
“Gazi Mahallesi Girisi Otogar Alani” plan degisikligi teklifine iliskin rapora göre, prefabrik yapilar ve trafo binasi disinda, planlama alaninin büyük oranda bos. Deprem ve Zemin Inceleme Müdürlügü’ne görüne göre alanin büyük bölümü, Tas Ocagi- Yerlesime Uygun Olmayan Alan, çok küçük bir kismi ise YU (Yerlesime Uygun Alanlar) lejantli sinirlar içerisinde kaliyor. Söz konusu otogar alani, Sultangazi Ilçesi, 75.Yil Mahallesinde TEM Otoyolu GOP Kavsagi noktasinda yer aliyor. Teklif alanin yüzölçümü yaklasik 293 bin metrekare. Mevcut planda, Karayollari Yol Kenar Koruma Kusaginda ve bir kismi Kirkçesme Galeri Koruma Alani(KGKA), Yol ve Park Alaninda kaliyor. Ayni zamanda söz konusu alanin ortasinda Enerji Nakil Hatti Koruma Kusagi’nda bulunuyor. Raporda, faaliyetleri devam eden özel isletmelere ait tasocagi alanlarinin hali hazirda yerlesime uygun olmadigi, bu alanlarin kaya düsmesi, heyelan ve su baskini gibi riskler tasidigi da belirtildi.

ISPARTAKULE’YE OTOGAR
Avcilar’da da, Tahtakale Mahallesi’ndeki alanin “Ispartakule Otogar Alani” fonksiyonuna alinmasina iliskin plan degisikligi talebi gündeme geldi. Sahis mülkiyetinde bulunan teklife konu Otogar Alaninin tamami, Bakanlar Kurulu ile belirlenen alanin “yeni yerlesim alani” olarak kullanilmasi amaciyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi yetki alaninda. Teklif konusu Otogar Alaninda bulunan tescil disi alanlar ise, Ispartakule Toplu Konut Alani Köprü Kavsak ve Baglanti Yollari Uygulama Imar Planinda Karayolu Hizmet Alani fonksiyonunda kaliyor.

Kaynak: Fatma Aksu/HÜRRIYET