Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

?Hastane Isteyenler Bugün WI-FI Istiyorlar?

?Hastane Isteyenler Bugün WI-FI Istiyorlar?

Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu Milliyet gazetesinden Duygu Erdogan`na verdigi röportajda, ilçedeki riskli 100 bin yapidan 25 bininin kentsel dönüsümle yenilendigini belirterek, ?Daha önceleri belediyeye is istemeye gelen vatandas artik dönüsüm tale

“Hastane Isteyenler Bugün WI-FI Istiyorlar”

 

Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu Milliyet gazetesinden Duygu Erdogan’na verdigi röportajda, ilçedeki riskli 100 bin yapidan 25 bininin kentsel dönüsümle yenilendigini belirterek, “Daha önceleri belediyeye is istemeye gelen vatandas artik dönüsüm talebiyle geliyor” diye konustu

Deprem karsisinda Istanbul’un en zor durumda olan ilçelerinden biri olan Esenler, özel sektör, devlet, belediye ve vatandas eliyle kentsel dönüsüm sürecinde riskli yapilarini hizla yeniliyor. Özellikle yogun yapi stoguyla bu tehlikeyi hisseden bölgede dönüsüm yapilirken ilçeye donati alanlari ve genis yasam alanlari da kazandiriliyor. Esenler Belediyesi eliyle ve belediyenin destegiyle bugüne kadar 100 bin riskli yapinin 25 bini dönüstürüldü. 6 yilda tamamlanan bu stogun ardindan simdi belediye geri kalan riskli alanlari 10 yil içinde dönüstürmek için planlarini da hizlandirdi. Riskli yapilari ‘tabut’ olarak tanimlayan Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, “Kentsel dönüsümde en önemli sey toplumsal katilimdir. Toplumsal katilim olmadan ne yaparsaniz yapin güdük kalir. Çok ciddi sekilde bilgi, bilinçlendirme çalismasi içine girdik ve her gittigimiz yerde bunu anlattik. Esenler halki da çok büyük destek verdi. Daha önce halk günlerimizde insanlar is diye geliyordu simdi öbek öbek, ‘bizim mahalle ne zaman dönüsecek’ diye geliyor” dedi.


Egitim Vadisi Olacak

Eski adi Karabayir olan ve uzun süre çesitli suçlarin merkezi olarak anilan Tuna Mahallesi’ni 4 yildir ilmek ilmek örerek, dönüsüme hazir hale getirdiklerini belirten Göksu, mahallenin Esenler’in ‘egitim vadisi’ olacagini söyledi. 91 bina ve 302 bagimsiz bölüm yikilarak hayata geçirilen projeyle ilgili olarak Göksu, sunlari söyledi:

“Istanbul’da sokaga çikma yasagi ilan edilen ender mahallelerden biriydi. Esenler’de en büyük sorun egitimdi. Derslik basina düsen ögrenci sayisi çok fazlaydi. Yeni okullar yapalim derken bakanlik, ‘yer göster yapalim’ diyordu. Biz de Milli Egitim Bakanligi’yla bir mutabakat imzalayarak bir bölgenin egitim alani ilan edilmesi konusunda ve kamulastirmayla  bu isin çözülmesini istedik. Bölgeyi egitim alani ilan ettik. Bölge komple yikilarak egitim vadisine dönüstürülmeye baslandi.”

Esenler’de mahalleler sirayla, imar, altyapi, ulasim, otopark, sosyal donati alani gibi pek çok sorunu çözülerek hizla projelendiriliyor. Turgutreis, Oruçreis, Havaalani, Çiftehavuzlar mahallelerinde yasayanlar yeni yerlerine tasinmaya da basladi. 


‘Komsulari Ayirmadik’

Alanlari olustururken sehrin ve Esenler halkinin yasamini koruduklarini belirten Göksu, “Insanlara, insana yakisan her türlü alani olan sevgi dolu, huzurlu bir ilçe sözüyle hareket ediyoruz. Esenler halkinin kendi yerinde kaldigi, komsulariyla kaldigi, belki sadece o mahalleden bu mahalleye geçtigi bir dönüsüm olusturmak istiyoruz” dedi.

Askeri alana tasiniyor

Esenler sinirlari içinde kalan 8.7 milyon metrekare askeriyeye tahsisli alan daha önce Esenler Belediyesi’ne devredilmisti. Bu alanda yapilacak proje ile Esenler’in bastan asagi yenilenmesini saglayacaklarina dikkat çeken Mehmet Tevfik Göksu, ilçenin bir kisminin bu alana tasinmis olacagini kaydetti. 

Göksu, “Esenler 7.4 milyon metrekare de oturuyor. Bu alan ise 8.7 milyon metrekare. Buradaki yapinin bir kismini oraya yaparak burayi da rahatlatacagiz. Sadece Türkiye’de degil dünyanin en büyük ölçekli dönüsümünden biri olacak ve umuyoruz ki 10 yil içinde bu huzurlu sehri kurmus oluruz” dedi.


En Büyük Park

Bu alanin 2.5 milyon metrekaresi ise tüm detaylariyla bir sehir parki olacak. Dünyanin bu kapsamda en büyük üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük sehir parki olarak planlanan alan, bölge ve Istanbul’un yeni çekim merkezlerinden olacak. Göksu, Esenler’in hem bu yogunluktan kurtulup, hem de nefes alacagi yeni bir merkez olusturduklarini anlatarak, “Plan çalismalari yapiliyor. Bu projeler bittiginde herkesin de görmek istedigi bir çekim merkezi olacak” diye konustu. 


‘Yasami Da Etkiliyor’

Küçük bir dönüsüm alani için yüzlerce kisiyle görüstüklerini, toplantilar yaptiklarini vurgulayan Göksu, simdi ilçe insaniyla ortak dönüsüm dilini konusmaya basladiklarini anlatti. Göksu, “Bir taraftan devlet, bir taraftan millet derken olasi bir depremde, afette dizimizi vurmadan önlem almak istiyoruz. Biz ilçemiz için her seyi yaptik o yüzden yogunlastigimiz tek sorun dönüsüm kaldi. Bu, beklentileri de degistiriyor. 5 yil önce belediye, Hastane binasi istiyorum diyorlardi simdi, ‘mahalleme wi-fi istiyorum’ diyor. Yasam kalitesini artirabilirsek, o sosyal ve kültürel dönüsümle mekani daha hizli dönüstürebiliriz” dedi.  



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli