Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

HASTANE ÖNÜNDE INCIR AGACI

HASTANE ÖNÜNDE INCIR AGACI

Anadolu’muzun güzel ve yanik bir türküsüdür Hastane önünde incir agaci isimli türkü.

Bir de müdür beyin yesil kürkü, yeni çikti bu türkü isimli oynak ritimli türkümüz de vardir.

Türküler yasanmis olaylari anlatir, kimi zaman aglatir, kimi zaman oynatir ama hep gerçekleri anlatir.

Zamanimizda mikrofonu eline alip ta gerçekleri anlatamayanlar yüzünden, gerçekler anlasilamamaktadir. Gerçekleri anlatamamak ya isi bilmemekten veya isine gelmediginden dolayidir.

Hastane önünde incir agaci diye baslik atmamin sebebi incir gibi arsizca kök salan, yap ama nasil olursa yap, konus ama gerçekleri saklayabildigin kadar konus anlayisina dikkat çekmektir.

Geçtigimiz günlerde Basaksehir Sehir Hastanesi’nin 1. Bölümünün açilmasi ile gündeme gelen hastane yolunun yapilmasi ve bu kapsamda yap islet devret modelinin ülkeye kazigi ile Yesilköy Havalimaninda iki pistin imha edilerek salgin hastanesi diye baslanip hasta turizmine evrilen alan ile ilgilidir.

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin (IBB) ibb.gov.tr (veya istanbul.gov.tr) web sitesinden IBB nin hazirlamis oldugu 2016, 2017, 2018 ve 2019 yillarina ait Performans Programlari (PP) ve Faaliyet Raporlarindan (FR) incelendiginde Basaksehir Sehir Hastanesinin süresinin geciktigi buna bagli olarak, gerek ulasim gerekse metro yatirimlarinin AKP döneminde akamete ugratildigi görülecektir.

Yeri gelmis iken çikardiklari kanundan haberi olmayanlar ve bilmeyenler için Performans Esasli Bütçeleme ve buna bagli Stratejik Plan, Performans Programi ve Faaliyet Raporu hakkinda da kisaca bilgi vermekte fayda vardir.

Performans Programlari ait oldugu yilda yapilacak isler ve maliyetlerini gösterecek sekilde Mayis ayindan itibaren hazirlanmaya baslanarak Ekim Belediye Meclisinde kabul edilerek bir sonraki yilda uygulamaya konulur.

Faaliyet Raporu ise ait oldugu yilda yapilan isleri ve maliyetlerini gösterecek sekilde Ocak ayindan itibaren hazirlanmaya baslanarak Nisan ayindaki Belediye Meclisinde oylanarak kabul veya red edilir ve Nisan ayi sonuna kadar kamuoyuna açiklanir. IBB’nin 2019 yilina ait faaliyet raporu Cumhurbaskanligi Genelgesi ile belediye meclis toplantilari 3 ay süreyle iptal edildigi için Temmuz ayinda toplanacak ve Faaliyet Raporlari da bu mecliste görüsülecek ve Temmuz ayi sonunda kamuoyu ile paylasilacaktir. Bu sebeple 2019 yilinda yapilan islerle ilgili bilgiler elimizde bulunmamaktadir.

Mevzuat geregi kapsam disindaki kurumlar hariç tüm kamu kuruluslari bu Performans Programlari ve Faaliyet Raporlarini hazirlayarak yayinlamak zorundadirlar. Istisnai durumlar hariç olmak üzere bu Performans Programlarina göre faaliyetlerini sürdürmek zorundadirlar.

Bilindigi üzere Basaksehir Sehir Hastanesi Basaksehir ilçesinin 1. 2. Ve 4. Etap Bölgesi ile (Basak ve Basaksehir Mahalleri) Kayasehir Bölgesi arasinda kalmaktadir. Ulasim karayolu ile saglanabilecegi gibi rayli tasit sistemi (Metro) ile saglanabilecektir. Rayli Sistem Basaksehir Metrokent duragi ile Kayasehir arasinda olacaktir.

Basaksehir Sehir Hastanesinin temelinin 2014 yilinda atildigi göz önüne alinirsa o zamanlarda IBB yönetiminde bulunanlarin bu hastanenin yollarinin yapimi için hiçbir tesebbüste bulunmadiklari anlasilmaktadir. Sadece metro yapimina baslanmis onunda yapimi %8 oraninda kaldigi IBB 2018 yili FP dan anlasilmaktadir.

Mevcut yönetime bunun suçunu atmak, en basitinden çikardiklari kanun ve mevzuati bilmeden is olsun diye konusuyorlar deme hakkini bize vermektedir.

Yesilköy Havalimanina salgin hastanesi yapilmasi isi de yine kanun ve mevzuati bilmemekten öte, takmiyoruz demenin vurdumduymazligi ile yapilmaktadir. 4734 nolu Kamu Ihale Kanunu’nun; ihtiyacin ortaya çikmasi, imar islemleri, projelendirme, yaklasik maliyet ve ihale usulleri konulari ihlal edilmistir. Salgin Hastanesinden Hastane Turizmine evrilen, söylenen niyet ve saklanan niyet arasinda kisa sürede bu kadar tornistan yapildigi görünce arazinin talan edilecegi ve kamu zararinin sir kapsami ile saklanacagi kamu yarari diye zararin incir agaci gibi kök salacagi ne yazik ki kabak gibi ortadadir.



  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu