Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hatay’dan Maltepe’ye baris ezgileri yükseldi

Hatay’dan Maltepe’ye baris ezgileri yükseldi

Maltepe Belediyesi, Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Doç.Dr.Lütfü Savas ve Nobel Baris Ödülü’ne aday gösterilen Hatay Medeniyetler Korosu’nu Maltepe’de konuk etti. Koronun tam 14 dilde söyledigi baris ezgilerine salonu dolduran yüzlerce kisi eslik etti.

Haber/Elmas Aydogan

Hatay Medeniyetler Korosu’nun, 1 Nisan tarihinde resmî açilisi yapilacak “Expo 2021 Hatay” organizasyonunu tanitma amaçli sahne aldigi “Hatay Expo Lansman Konseri”, Maltepe Belediyesi Prof.Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 

Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç’in ev sahipligi yaptigi konsere Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Doç.Dr.Lütfü Savas, Adalar Belediye Baskani Erdem Gül, CHP Grup Baskanvekili ve Istanbul Milletvekili Engin Altay, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Basarir, CHP Istanbul Milletvekilleri Doç.Dr. Yunus Emre, Prof. Dr.Fethi Açikel, Maltepe Ilçe Baskani Ali Cengiz Erol’un da aralarinda bulundugu çok sayida konuk katildi. Konserden önce Hatay’in sembollerinden olan Künefe tatlisi yapilarak davetlilere ikram edildi.

Bugüne kadar dünya üzerinde 800’den fazla konser veren, toplumsal baris ve kardeslik mesajini birbirinden güzel ezgilerle seslendiren, Nobel Baris Ödülü’ne aday gösterilen koronun konserine Maltepeli vatandaslar da büyük ilgi gösterdi.

KILIÇ, ‘DARISI M’EXPO’YA’ DEDI
Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç, medeniyetlerin, inançlarin, kültürlerin bulustugu Hatay sehrini, Anadolu’nun çagdas yüzü Türkan Saylan’in ismini tasiyan kültür merkezinde agirlamaktan büyük onur duydugunu ifade etti. Kiliç “Hatay sehrine kültürlerin baskentligine, Anadolu’daki inançlarin bir araya gelmesine, komsuluk yapmasina, Anadolu’da arzuladigimiz mozaigi yasatmasina verdigi katkidan dolayi için imparatorluklarin baskenti Istanbul’dan iyi ki varsiniz diyoruz. EXPO Hatay projesi için Sayin Baskan ve ekibini kutluyorum. Türkiye’yi dolasiyorlar. Hatay’a ve Türkiyemize çok büyük katki sunacaklar. Darisi Maltepe’nin basina. Maltepe’ye M’EXPO’yu getirmeyi istiyoruz. Bunlar ülkemizin kazanimlari. Kosullar ne olursa olsun daima sevgi kazanacak diyoruz” diye  konustu.  
 
HATAY’I ZIYARET EDIN ÇAGRISI YAPTI
Covid-19 salgininin neden oldugu olumsuz kosullari ve özellikle de uluslararasi katilim zorluklarini dikkate alarak etkinligin açilis tarihinin 1 Nisan olarak belirlendigini ifade eden Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, Maltepeli vatandaslari 1 Nisan’dan itibaren Hatay’da misafir etmek istediklerini söyledi. Hatay’in ilklerin ve enlerin sehri olduguna dikkat çeken Savas “Hatay üç tane semavi dinin ilk Anadolu’ya ayak bastiklari, ilk ibadet ettikleri, ilk Hristiyan kelimesi kullanilan yer. Hatay tarimin ilk yapildigi, bugdayin, zeytinin ekildigi, Ipek Yolu’nun Akdeniz’le bulustugu yer. 13 medeniyete, 27 kültüre ev sahipligi yaptigi, imbikle süzüldügü yer. Biz Hatay’da bayramlari, önemli günleri birlikte kutluyoruz. Bugün de bu bayrami burada yasamak istiyoruz” diye konustu.

BASKAN KILIÇ’A ITHAF EDILEN TÜRKÜ
Imam, papaz, doktor, manifaturaci, avukat, ögretmen gibi  profesyonel müzisyen olmayan koro üyelerinin de yer aldigi aldigi Yilmaz Özfirat yönetimindeki Medeniyetler Korosu alkislar esliginde sahne aldi. Koro konsere halk ozani Seyyid Nesimi’nin “Bu Cihan’a Sigmazam” isimli deyisiyle basladi. Koro  Halk ozani Pir Sultan Abdal’in   “Ötme Bülbül” isimli deyisini Alevi ve Sünni kardesligi için söyledi. Koronun 14 dilden sarkilar söyleyen solisti, sosyolog Meltem Bingöl Altunay, müzisyen  Mikail Aslan’in seslendirdigi söz ve müzigi anonim Zazaca “Elgajiye” isimli  Dersim türküsünü  Baskan Ali Kiliç’a ithaf etti. “Al Bint Chalabiya” isimli sarki Ortadogu’da akan kanin ve savasin son bulmasi için seslendirilirken Çanakkale Bogazi’ndan geçis yaptigi sirada Nara Burnu önlerinde Isveç silebi “Naboland” ile çarpismasi sonucu 69 yil önce batan Dumlupinar Denizaltisi’nda sehit olan 81 asker için yazilan  “Ah Bir Atas Ver” isimli agit salonda duygusal anlar yasatti. Farkli kültürlere ait halk sarkilarini ve türkülerini söyleyerek büyük begeni toplayan koro, konseri “Bir Baskadir Benim Memleketim” isimli sarkiyi söyleyerek tamamladi. 

BARIS EN GÜZEL TÜRKÜDÜR
Hatay Expo tanitim günleri kapsaminda Maltepe’ye gelerek unutulmaz bir konser veren Medeniyetler Korosu’nun  solisti Meltem  Bingöl Altunay duygularini bizimle paylasti. Maltepe Belediyesi’nin davetlisi olarak geldikleri Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde uzun yillar unutulmayacak bir konser veren Altunay aslinda bir sosyolog. Ailesiyle birlikte yasadigi Hatay’da barisa bir katki sunabilmek için gittigi koroda tam 14 yildir görev yapiyor. 3 semavi dinin kalbinin birlikte attigi kardeslik sehri Hatay’da yasamanin büyük bir mutluluk oldugunu belirten Altunay’in sözleri de en az seslendirdigi baris türküleri, sarkilari kadar güzel: “Bu ülkenin barisa özlemini, birlesmeye kültürlerin bir arada olmasina ihtiyaç duydugunu  gören bir topluluguz. Bu toplulukla çiktigimiz her yerde insanlarin bir arada yasama kültürünün yayilmasini istiyoruz. Tam 14 farkli dilde söylüyoruz ezgilerimizi. Maltepe’den de bu mesaji vermek için geldik. Hepimiz tek bir Allah’in kuluyuz. Sadece bundan ötürü yola çikiyoruz. Baska bir ortaklik aramaya gerek yok diyoruz. Baris elçileriyiz bizler. Dünyanin neresine gidersek gidelim, ülkemizin neresine gidersek gidelim kardeslik sarkilari söylüyoruz bütün halklar ve bütün dinler için.  Biliyoruz ki baris insanligin özlemidir, en güzel türküdür. Dili, dini, rengi, irki olmaz.”

KOROMUZDA IMAM, PAPAZ YAN YANA TÜRKÜ SÖYLÜYOR
2012 yilinda Nobel Baris Ödülü’ne aday gösterilen bu muhtesem koronun yönetmeni Yilmaz Özfirat da barisin sesi olmaktan duydugu gururu dile getiriyor. Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç’in verdigi kardeslik mesajlarinin kendi duygularina da tercüman oldugunu belirten Özfirat söyle anlatiyor duygularini: “Koromuzun içinde imam, papaz, doktor, manifaturaci, avukat, ögretmen gibi halktan, profesyonel müzikle ilgisi olmayan  kisiler yer aliyor. Bugüne kadar dünya üzerinde 800’den fazla konser verdi. Türkiye’de bir arada yasama kültürünü insanlara göstermeye çalisiyoruz. Ister Hristiyan ister Yahudi ister Müslüman olsun hepimiz tek bir Allah’in kuluyuz. Bunu tekrar insanlara göstermeye çalisiyoruz.  Maltepe’de olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Degerli dostum, büyügüm, agabeyim Ali Kiliç beyefendinin misafiri olarak buradayiz. Çok güzel agirlaniyoruz.  Maltepe’de kozmopolit bir yerdir. Her milletten, dinden insan bir arada yasamaktadir. Bunu Maltepelilerle birlikte bu aksam  bir kez daha göstermek istiyoruz.” 



  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli