Hataylilar baris için yürüyecek

Hataylilar baris için yürüyecek

Hatay`da bir araya genel sendikalar, meslek odalari, yöre dernekleri, inanç gruplari ve siyasi partiler 1 Eylül baris mitingine çagri yaptilar. Suriye`ye

Hatay’da bir araya genel sendikalar, meslek odalari, yöre dernekleri, inanç gruplari ve siyasi partiler 1 Eylül baris mitingine çagri yaptilar. Suriye’ye emperyalist Müdahaleye hayir platformunu olusturan kurumlar SES Hatay Sube’de bir basin toplantisi yaptilar. Hatay’daki gelismeleri degerlendiren platform ayni zamanda 1 Eylül günü saat 15:00’te gerçeklesecek baris yürüyüsü için herkesi Egitim Sen önünde toplanmaya çagirdilar.

Platform adina konusan Egitim Sen Hatay Sube Egitim Sekreteri Gürbüz Sahin, Irak’in isgalinde oldugu gibi, Suriye’nin de emperyalizmin hedefindeki ülke olmasinin kaynaginin, baslica nedenin enerji kaynaklari oldugunu söyledi.

ABD ve Batinin isteklerine ayak sürçen Suriye rejimini devirmek için Türkiye’nin inisiyatif aldigina dikkat çeken Sahin, “AKP hükümetinin izledigi dis politika bölgemizde komsu ülkelerle düsmanca iliskilere yol açmis, ülke içinde de gerginlik ve çatismalara, aci ve gözyasina neden olmustur” dedi.

Suriye’ye müdahale ile birlikte, isçilere, Kürtlere, Alevilere, kadinlara, ilerici güçlere karsi baslatilmis bir saldiri ve çatisma süreci yasandiginin altini çizen Sahin, “Içeride ve disarida savas politikalari izleyen AKP Hükümeti; Türkiye’yi hizla bir savasin içine sürüklüyor. AKP Hükümeti, Kürt sorununda izledigi savas politikalarindan vazgeçmeli, Kürt halkinin sesine kulak vermelidir. Suriye’ye emperyalist müdahalenin taseronu olmaktan vazgeçmelidir” dedi

EL KAIDE MILITANI ISTEMIYORUZ

Sahin, ölüm makinelerinin devlet garantisi altinda elini kolunu sallayarak arlarinda dolastigina dikkat çekerek söyle konustu: “Huzurumuzu, barisimizi ve kardesligimizi tehdit ediyorlar. Seyretmeyi, boyun egmeyi, kaderine razi olmayi bir tarafa birakmaliyiz. Bize dayatilan savas politikalarini kabul etmemeliyiz.  Bir halklar mozaigi olan Antakya’miza sahip çikmaliyiz. Sayilari her geçen gün artan ve ölmek- öldürmek için programlanan El Kaide militanlarini istemiyoruz.”

AKP’LI VEKIL NEREDE YASIYOR?

Star Gazetesinde yer alan haberde Hatay baris güçlerinin hedef gösterildigine dikkat çeken Sahin, haberde AKP milletvekili Adem Yesildal’in baris güçlerini Hatayi karistirmakla suçlamasinin ev sahibini bastiran hirsiz örnegini çagristirdigini vurguladi.

Sahin platform olarak su sorulari sordu: “Antakya’yi eli silahli paramiliter güçlerle dolduranlar kim, Antakya da CIA, MOSAD ajanlarinin cirit atmasinin sorumlulari kim, mahallelere kadar yerlesmis, askeri üniformali, çember sakallilar kim ve ne is yapiyorlar? AKP milletvekili Adem Yesildal, Hatay’da bulunan Özgür Suriye Ordusu üyesi mültecilerin El Kaide baglantisi ile ilgili haberleri de mi görmüyor. Hatay halki, “eli kanli El Kaide” militani olarak tanimladigi bu siginmacilarin yalnizca kamplarda degil, “hücre evi”ni andiran 10-15 kisinin birlikte kaldigi evlerde kaliyor.

Sahin, Adem Yesildal’in ya Antakya’da yasamadigini ya da yalan söyleyerek bir seylerin üstün örttügünü ve Star gazetesinin de bunun sözcülügünü yaptigini söyleyerek tepki gösterdi.

Antakya halkinin hep kardeslikten, baris ve huzur içinde yasamaktan yana oldugunu dile getiren Sahin, “Bölge halklariyla kardesçe, bir arada yasamak için savas politikalarindan vazgeçmelidir, El Kaide militanlari sinir disi edilmelidir ve sehir içinde, mahallerde yerlestirilen askeri üniformali kisilerin statüleri hakkinda halk bilgilendirilmelidir” dedi.(Hatay/EVRENSEL)


150 OLAY YASANDI, ‘SÖYLENTI’ DEDILER

Star Gazetesi basta olmak üzere yandas medya tarafindan baslatilan ‘Hatay’daki Suriyeliler kimseyi rahatsiz etmiyor kampanyasi Bizzat Hatay Il Emniyet Müdürü Ragip Kiliç’in Agustos basindaki açiklamasiyla yalanlaniyor.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in talimatlari dogrultusunda Hatay Il Emniyet Müdürü Ragip Kiliç, geçtigimiz ay içerisinde il genelinde gerek çadir kentlerde gerekse pasaportlariyla giris yapip kent merkezinde konaklayan Suriyelilerin karistiklari olaylarin envanterini gazeteciler ve kitle örgütleriyle paylasmisti. Son bir ay içerisinde açiklanan rakamlara göre Suriyeliler 150 olaya karisti. Bu olaylar kapsaminda 341 Suriyeli hakkinda yasal islem yapilirken adli mercilere sevk edilen olaylarla ilgili 13 Suriyeli hakkinda çesitli cezalar verildi. 15 Suriyeli beraat ederken 38 Suriyeli hakkinda savcilik takipsizlik karari verdi. 87 olay hakkinda islemler ise sürüyor.
Kent genelinde pasaportsuz olarak konaklayan birçok Suriyeli bulunuyor. Bu Suriyelilerin ‘mülteci’, ‘siginmaci’ gibi sifatlari bulunsa da emniyet güçleri herhangi bir olaya karismadiklari takdirde bu kisilere müdahale etme haklarinin olmadigini belirtiyor.
150 olay ve 341 yasal islemin yasandigi ifade edilen haberin basliginin ‘Hatay’da söylenti var, ancak suç duyurusu yok’ olmasi ise çarpitmaci yandas gazeteciligin son örnegi oldu.  
Hatay Valiligi koordinatörlügünde 9 Agustosta düzenlenen “Suriye’deki Olaylarin Hatay’a Yansimalari” konulu panelde Il Emniyet Müdürü Ragip Kiliç, Hatay’da konaklayan Suriyelilerin karistiklari olay sayilari hakkinda bilgi verirken Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz “hiç kimsenin suç isleme özgürlügünün bulunmadigini” söylemis ve yasananlari hiç de söylenti olmadigini kabul etmisti.