Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Havaalani Mahallesi TBMM`ye tasindi

Havaalani Mahallesi TBMM`ye tasindi

CHP Istanbul Milletvekili Haluk Eyidogan, TBBM Baskanligi`na verdigi arastirma önergesinde ?Esenler`i Manhattan? yapacagim diyerek yola çikan Esenler Belediye Baskani Göksu`ya göndermeler yaparak arastirma komisyonu kurulmasini istedi.

 Havaalani Mahallesi TBMM’ye tasindi

CHP Istanbul Milletvekili Haluk Eyidogan, TBBM Baskanligi’na verdigi arastirma önergesinde “Esenler’i Manhattan” yapacagim diyerek yola çikan Esenler Belediye Baskani Göksu’ya göndermeler yaparak arastirma komisyonu kurulmasini istedi.
 
CHP Istanbul Milletvekili Haluk Eyidogan, TBBM Baskanligi’na verdigi arastirma önergesinde “Esenler’i Manhattan” yapacagim diyerek yola çikan Esenler Belediye Baskani Göksu’ya göndermeler yaparak arastirma komisyonu kurulmasini istedi.
 
Haluk Eyidogan, TBBM Baskanligi’na verdigi arastirma önergesi
Istanbul Esenler ilçesinin kentsel dönüsüm çalismasi baslatilan mahallelerden biride Havaalani Mahallesi’dir. Mahalle`nin içerisinde 8 bin kisinin yasadigi 71 bin 821 metrekare (71,8 dönüm) yüzölçümlü bölümü, 6306 sayili yasaya göre 7 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de riskli alan ilan edilmis bulunmaktadir.
 
Esenler Belediye Baskani bu alanla ilgili olarak, “Esenler’i Manhattan yapacagiz” ifadesini kullanmis, yikilacak konutlar yerine yapilacak dairelerin 60–70 bin TL’ye mal edeceklerini beyan etmistir. Belediye Baskanligi’nin ayni açiklamasinda projenin temellerinin Ocak 2013’te atilacagi, 71.821 metrekare arazide 49.000 metrekare yesil alan olacagi, konut binalarinin 20 katli olacagi ve bu dönüsüm projesinin 30 ay sonra bitirilecegi beyan edilmistir. Bu süreçte Havaalani mahallesinde , Esenler Belediyesine ait Esenler Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (ESKON AS) tarafindan yikim ve dönüsüm isleri yürütülmüs ve hak sahipleri ile 7 Subat 2013 tarihinden itibaren de sözlesmelerin imzalanmasi baslamistir.
 
Vatandas sözlesmeyi imzaladigi sirada imar plani yapilmamis oldugu anlasilmaktadir
Hak sahipleri ile Esenler Belediyesi ve ESKON A.S arasinda imzalanan sözlesmelerin içerigine bakildiginda “zemin etütlerinin sonucunda ve imar durumuna göre blok kat sayilarinda artis yapilacagi ve vaziyet planinin hazirlanacagi“ belirtildigi görülmektedir. Bu ibareden vatandasin sözlesmeyi imzaladigi sirada Belediye ve ESKON AS tarafindan zemin etüdü ve o zeminin esas imar plani yapilmamis oldugu anlasilmaktadir. Binalarin temelinin altinda nasil bir zemin var, saglam mi, bu zemine göre yerlesmeye uygunluk nasil olacak, bu zemine göre nasil bir imar olacak, bunlar bilinmemektedir.
“Kervan yolda düzeltilir”
Dönüsüm uygulamasi öncesi teknik, sosyal ve ekonomik durum konusunda yeterli arastirma, inceleme yapilmadigi, hak sahiplerinin sözlesmeler öncesi toplu bilgilendirmesinin ve uzlasma yönetim yaklasiminin düsünülmedigi bu projede “Kervan yolda düzeltilir” anlayisiyla kara düzen bir dönüsüm uygulamasina gidilmis, zemine ve mevcut binalara ait ayrintili etüd ve incelemeler olmadan bu mahalle riskli alan ilan edilmistir.
 
Üç kez Imar Plani ve Plan Notu degisikligi yapilmis
Esenler Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm uygulamasi süreciyle ile ilgili bir baska konu ise; sözlesmeler imzalandiktan sonra 14 Nisan 2013, 25 Haziran 2013 ve 16 Eylül 2013 tarihlerinde üç kez Imar Plani ve Plan Notu degisikligi yapilmasi ve bu plan degisiklikleri ile insaat miktarinin 54.000 metrekare arttirilmasi, ancak bu insaat miktari artisinin hak sahiplerine yansitilmayip hak sahibi konut alanlarindan kesinti yapilmasi ve magduriyetlerin dogmasidir.
 
Proje sürecinden insaat alanlarindaki tapular Emlak Konut GYO’ya devredilmis ve ESKON AS, Belediye ve Emlak Konut GYO arasinda kar paylasimi ve ortaklik sözlesmesi yapilmistir. Basina yansiyan bilgilere göre dönüsüm alaninda insaat 3 etap halinde yapilacaktir. 1. ve 2. etap ihaleleri yapilmistir. 2. Etaptaki 970 lüks konut maket üzerinden satisa çikmistir.
 
Havaalani Mahallesi kentsel dönüsüm uygulamasinin dayandirildigi sözlesmenin 5. Maddesi’ne göre hak sahibi nasil bir imar ve proje durumu ile karsilasacagini, nasil bir fiziksel mekan ve konutta yasayacagini, ne kadar net metrekare hakki oldugunu, konutlarin sosyal konut mu yoksa üst gelir grubu mu olacagini bilmemesidir.
 
Bu noktada, Belediye Baskanligi, ESKON AS ve Emlak Konut GYO’nin hak sahiplerini ucu açik ve hak mahrumiyetine varan derecede hükümlerle dolu sözlesme ve ekleri, hangi sebeple oldugu bilinmeyen ve üç kez yapilan imar plani ve plan notu degisiklikleri, 3 etap halinde yapilacagi beyan edilen projenin lüks konut projesi olarak lanse edilen 2. etabin satisa çikarilmasi, ilan edilen konut sayisi ve hak sahibi sayisindaki büyük farkin gösterdigi imar artislari ve “ESKON’un sebepsiz zenginlesmesi”, ve hak sahibini “yaniltma” derecesinde hak kaybina ugratmasinin sebepleri ve sonuçlarinin arastirilmasi ile TBMM Iç Tüzügü`nün 104. ve 105. Maddeleri ile Anayasa`nin 98. Maddesi geregince Meclis arastirmasi açilmasini arz ederiz.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı