Havuz Medyasi ve Gökçek, Görme Duyularini Kaybetmis
2 milyon kisiden fazla kisinin katildigi tahmin edilen Adalet mitingine neredeyse bir o kadar kisi de giremedi.Ingiltere, ABD, Almanya, Avusturya, Isviçre, Hollanda, Belçika ve Fransa`daki gazeteler, haber portallari, televizyonlar ve radyolar büyük bulusmayi gördüler, yazdilar. Ama Havuz medyasi ve Gökçek, görme duyularini kaybettiklerinden olacak ki o muhtesem kalabaligi göremediler. Yazik, çok yazik...
Istanbul Maltepe Meydani`nda 2.5 milyona yakin katilimli devasa bir mitingle sona eren Adalet Yürüyüsü dünya medyasinin da gündem konulari arasinda basi çekti. Ingiltere, ABD, Almanya, Avusturya, Isviçre, Hollanda, Belçika ve Fransa`daki gazeteler, haber portallari, televizyonlar ve radyolar büyük bulusmayi anbean duyurdu.
Ingiliz Reuters, Amerikan Associated Press ve Fransiz AFP gibi saygin haber ajanslari gelismeleri abonelerine servis ederken; BBC, CNN, New York Times, Washington Post, Sputnik, France 24, Al Jazeera, Spiegel Online ve Deutsche Welle’nin de aralarinda bulundugu yayin kuruluslari, Türkiye’deki ‘adalet arayisi’ni tüm dünyaya duyurdu.
Reuters, “Türkiye’deki darbe sonrasi baskiya karsi dev bir kalabalik Istanbul’da toplandi” basligiyla geçtigi haberinde, Kiliçdaroglu’nun açiklamalarina yer verdi.
Ingiliz haber ajansi, “Kiliçdaroglu’nun yürüyüsünün ilk günlerde mütevazi bir destek aldigi fakat yol boyunca yürüyüse daha fazla insan katildikça, Cumhurbaskani Tayyip Erdogan’in iktidardaki partisi AKP tarafindan girisilen ve yaklasik bir yil süren darbe sonrasi baskilara karsi simdiye kadarki en büyük protesto gösterisine dönüstügünü” aktardi.
Amerikan Washington Post gazetesi, Kiliçdaroglu’nun konusmasini “alisilmadik bir sekilde atesli” ifadesiyle nitelendirdi.
Ingiliz Financial Times gazetesi, ‘anamuhalefet genel baskaninin liderlik ettigi güç gösterisi’ ifadesine yer verdigi haberinde, “hak, hukuk, adalet” sloganina dikkat çekti.
Katar merkezli Al Jazeera yayin kurulusu, “Türkiye’nin anamuhalefet paritisi lideri baskent Ankara’dan Istanbul’a yaptigi 25 günlük Adalet Yürüyüsü’nü tamamladi” yazdi. Al Jazeera, Kiliçdaroglu’nun kullandigi “yeni bir baslangiç” ifadesine dikkat çekti.
Ingiliz Independent gazetesi ise 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan alinan tedbirlerle muhaliflere baski yapildigini hatirlatti.
Independent, Kiliçdaroglu’nun bir dönem güçsüz bir lider olarak görüldügünü fakat simdi birçok Türk’ün sesi olarak ortaya çiktigini yazdi.
Haberde Kiliçdaroglu’nun Hindistan’da Ingiliz Yönetimi’ne karsi barisçil bir gösteri düzenleyen Mahatma Gandhi ile karsilastirildigini hatirlatti.
Ingiliz Guardian gazetesi de yürüyüsün, Gezi Parki protestolarindan beri en büyük muhalif hareket olduguna dikkat çekiyor ve Kiliçdaroglu’nun su sözlerine yer veriyor:
“Adalet talebimiz sadece burada bir araya gelenler için degil, sadece bizleri destekleyenler için degil, herkes için adalet istiyoruz.”
15 Temmuz darbe girisiminin yildönümü için ülke genelinde hazirliklarin devam ettigini hatirlatan gazetenin haberinde su satirlar yer aldi:
“Ancak ülke tek bir kelime konusunda ikiye bölünmüs durumda: Adalet.”
Ingiliz Times gazetesi de “Adalet yürüyüsü, Türkiye’nin baski altindaki muhalefeti için ender rastlanan bir umut isigi oldu” yorumunu yapti.
Louise Callaghan imzasini tasiyan haberde, “Birisi eski bir borsa çalisani, digeri Oxford Üniversitesi mezunu, bir digeri ise ev kadini. Türkiye’nin otoriter bir rejime dogru ilerlemesi hepsini sokaklara çikmaya itmis” denildi.
Erdogan Rejimine Uyari!
Sözcü Almanya muhabiri Ali Gülen’in haberine göre; Almanya, Avusturya, Isviçre, Hollanda, Belçika ve Fransa`daki gazeteler, internet portallari, televizyonlar ve radyolar da büyük bulusmaya ve milyonlarin bir araya gelmesine genis yer verdi.
Gazeteler, “Erdogan rejimine uyari”, “Muhalefet nihayet ayakta”, “Erdogan`a karsi büyük uyari”, “Adalet yürüyüsü amacina ulasti”, “Milyonlar bulustu, en büyük uyari” gibi basliklar atti.
Ayagindaki açiyi hissetmeyen, yüregindeki ates hiç sönmeyen vekillere halkin sevgisi asla bitmeyecektir…