Bugün, 2 Haziran 2024 Pazar

HAYATIMIZA HOSGELDIN ? KODLAMA?

HAYATIMIZA HOSGELDIN ? KODLAMA?

Yil 1960, Türkiye`nin ilk bilgisayarlarla tanisma yillari. Ilk bilgisayarlar dünya disi birer varlik olarak tanimlanirken, karayollari genel müdürlügünde kayitlari tutma amaci ile kullanilmaya baslandi.

HAYATIMIZA HOSGELDIN “ KODLAMA” 

Yil 1960Türkiye’nin ilk bilgisayarlarla tanisma yillari. Ilk bilgisayarlar dünya disi birer varlik olarak tanimlanirken, karayollari genel müdürlügünde kayitlari tutma amaci ile kullanilmaya baslandi. 

Yil 1990, Kisisel bilgisayarlarin ofislerden sonra evlere de girdigi yillar oldu. Ortada daha internet yokken son kullanicilara yönelik modemler de yayginlasmaya basladi. Baslangiçta amaç bu modemleri kullanarak faks çekmekti. Nisan 1993’te Türkiye’de internete bagli bilgisayar sayisi sadece 194’tü. Bilgisayari kullanabilen insanlar süper zeki, olagan üstü yetenekleri olan kisilerdi. Nasil bir makine milyonlarca bilgiyi hafizasinda tasirdi akil alir gibi degil.  Zamanla bu efsane dagildi. Yedi yilda kullanici sayisi 600 bine ulasti. 

Yil 2016, Insanoglu bundan yirmi yil önce hayal dahi edemedigi teknolojik imkanlara sahipHerkesin elinde akilli telefon . En hizli islemciye sahip bilgisayarlar. Çagin adi “Bilisim Çagi”. Bilgisayar kullanmayi bilmeyenlerin tezgahtar olarak bile ise alinmadigi bir dönem yasaniyor. Insanlar zamanin çogunu online olarak geçiriyor. Türkiye ‘de bilgisayar ve internet kullanim oranlari hizla artiyor, Nisan ayinda 16-74 yas grubundaki bireylerde sirasiyla %56 oldu. Internet kullanim amaçlari arasinda sosyal medya ilk sirada yer aldi. Kullanicilarin yaklasik %85 interneti bilgisayari sosyal medyada zaman geçirmek için kullaniyor. Herkesin evinde bulunan, hatta bazi evlerde her bireye bir tane, bilgi saymak ve üretmek için üretilen bu cihazi biz sadece sosyal medya için kullanirken elin oglu robot teknolojisini gelistirdi. Insan robotlarin yapimi tamamlandi. Robotun nerede kullanilabilecegi hayal gücüyle sinirsizlasti. Teknolojide ileride olan ülkelerin gene bir adim önde oldugu bu alanda ülkemizde verilen önem ise olmasi gerekenin oldukça altinda. Oysa dünya bos durmuyor. Birkaç örnek vermek gerekirse; Internet devi Google robot teknolojisine yatirim yapti. Akil sinirlarini zorlayacak, simdilik sirket disinda kimsenin bilmedigi projelerle karsimiza çikacaklarini vaad ettirlerbu dünya disi insanlarin ne yapacagi merak konusu. Olasi bir savas durumunda bile sahaya sürebilecek robotlarin yapildigi bir gerçek.  Robotlar gelecegin savaslarini da degistirecek. Günümüzde bile kullanilan insansiz hava uçaklari buna en güzel örnek. 

Teknoloji tüm hizla ilerlerken bu digital çagin gerisinde kalmamak için bilgisayarlari oyun ve sosyal medya disinda kullanmayi ögrenmek  gerekiyorHerkes akilli telefon kullaniyor ve uygulama indiriyor uygulama yazanlarimizin sayisi parmakla sayilir. Aslinda merak edenlerin sayisi oldukça fazla ama ögrenecekleri yer ve kisileri bulamiyorlar. Insanlari üretme ve arastirma yönünde egitmesi gereken ülkemizde kodlama diye bir dersin müfredata eklenmesi söz konusu. Bu ülkemiz için oldukça sevindirici bir haber. Herkes süper yazilimci olamaz, hiç bir balik uçmaya hiç bir kus yüzmeye zorlanmaz ama en azindan daha elimizdeki teknolojiyi daha faydali islerde kullanmis oluruz. Amaca uygun hizmet ederse ve iyi ögreticilerle bu is ilerlerse çok güzel sonuçlar alinacagi asikar. Hedefe ulasmak için ögreticilerinde üzerine düseni hakkiyla yapmasi da sart. Nitelikli egitmenlerin isin basinda olmasi gerekiyor. 2. Siniftan itibaren yabanci dil egitimi alan ama hala seviyesi orta dan yukari çikamayan bir ülke olarak egitimin amacina ve neticesine dikkat etmek sart.. 

 Çagin adi “Digital Çag, çagin gerisinde kalmamak için, dünya ülkelerini yakalamak için önem vermeli ve üretebilmeliyiz. Saygilar 

 

Durdane Tan 

   



  • Pazar 27.9 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.7 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Salı 31.7 ° / 22.2 ° Güneşli