Bugün, 6 Ekim 2024 Pazar

Hayvan hakları savunucuları ses yükseltti: AYM yasayı iptal et

Hayvan hakları savunucuları ses yükseltti: AYM yasayı iptal et

Ankara ve İzmir'de düzenlenen eylemlerle Anayasa Mahkemesi'ne hayvan katliamını öngören yasayı iptal etmesi çağrısı yapıldı.

Sokak hayvanlarının katliamı anlamına gelen yasaya karşı pek çok kentte eylem düzenlendi.

Ankara Emek ve Demokrasi güçleri kolej metro girişinde bir araya gelerek "Toplayamayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" Sokaktayım yanındayım", "AYM yasayı iptal et" mesajlarının yazılı olduğu pankartları taşıdı. Emek ve demokrasi güçleri, dövizlerle de hayvan katliamına karşı seslerini yükseltti.

 

 

Buradan Sakarya Caddesi'ne yapılan yürüyüş sıkasında sık sık, "Bu katliam yasasını tanımıyoruz", "Yasayı sokakta biz yazacağız", "direne direne yaşatacağız", "hayvanları değil, katilleri topla", "AYM yasayı iptal" sloganları atıldı. DEM Parti Milletvekili Perihan Koca'nın da yer aldığı yürüyüş ve açıklamaya DEM Parti, Emek Partisi, Halkevleri, KESK'in de aralarında bulunduğu parti, sendika ve kitle örgütleri pankart ve dövizleri ile katıldı.

 

En önde iki engelli vatandaş ile bir köpeğin de yer aldığı yürüyüş Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması ve AYM'ye yapılan "bu yasayı iptal et" çağrısı ile sona erdi.

Ankara'da hayvan hakları savunucularının eylemi

(Ankara/EVRENSEL)

İZMİR: YASA ÇEKİLENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM

İzmir'de yasanın geri çekilmesi talebiyle Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş ve miting düzenlendi.

 

“Medya etik ol tetikçi olma”, “AKP yaparsa katliam yapar”, “Susma haykır katliama hayır” sloganlarının atıldığı mitinge katılım yoğun oldu.

İzmir'de eylem

Basın açıklamasından önce İzmir Barosu adına konuşma yapan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Ezgi Yağmur Tokatlı "Biz yaşam mücadelesinde hiçbir zaman yalnız bırakmadığımız hayvanları karanlığa da teslim etmeyeceğiz. Biz Anayasa Mahkemesinden hukuktan yana bir karar bekliyoruz. Mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

İzmir'de katliam yasasına karşı eylem

Ardından söz alan gazeteci Yakup Karakoç sosyal medyada ve yandaş medyada yer alan nefret içerikli haberlere değinerek "Gazetecilik bir kamu hizmeti. Gazetecinin önceliği halka anlaşılır ve ayrımcı olmayan bir dille halka tarafsız haber ulaştırmaktır. Tüm meslektaşlarımızdan da gazetecilik ilkelerine sadık kalmalarını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

"HAYVANA YÖNELİK SUÇLAR CEZASIZ KALDI"

Konuşmaların ardından İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları adına veteriner hekim Kaan Gencel ve Pınar Alp Asil basın metnini okudu. “5199 Nolu yasa tartışmaya açıldığı günden beri, toplumdaki bölünme daha fazla keskinleşmiş ve iktidar yanlılarının tüm ‘ötekilere’ yönelik saldırıları çoğalmıştır” diyerek sözlerine başladı. Yerel yönetim seçimlerinden yenilgiyle çıkan AKP ve ittifakının, köpekler için ‘başıboş, saldırgan, hastalıklı’ gibi söylemlerle, hayvanlara ve hayvanseverlere karşı tamamen etik dışı, vicdan ve bilim karşıtı bir tutum aldıklarını ifade eden Gencel, “Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız, yemeğimizi, suyumuzu, sokaklarımızı paylaştığımız, her gün özenle kucakladığımız, selamlaştığımız, beraber yürüdüğümüz, sokaklarımızın sakinleri olan köpekleri birden ‘nefret nesnesine’ dönüştürler” dedi. AKP’nin her daim sokakta yaşayan hayvanların yaşam haklarını değersizleştirdiğini ve yok saydığını dile getiren Gencel, “AKP’nin 23 yıllık iktidarı boyunca, ‘hayvana karşı şiddet’ sadece kabahat olarak sayıldı. Hayvanlara yönelik sistematik öldürme, işkence ve tecavüz cezasız kaldı” ifadelerini kullandı.

"KISIRLAŞTIR, AŞILAT YERİNE BIRAK"

“Bize ‘önce çocukların yaşamı’ diye yalan söyleyen laflar söyleyen iktidara soruyoruz” diyen Gencel, “Önlenebilir hastalıklardan yılda 10 bin çocuğun ölmesinin sebebi kimdir? Her üç çocuğumuzdan birinin yatağına aç gitmesine neden olan sizin açtığınız sefalet değil midir? Okulda olması gereken 671 çocuğumuz son 11 yılda neden iş cinayetlerine kurban gitti? Neden 2017 yılından bu yana 132 çocuğumuz mayın patlamalarıyla katledildi ve bir kişi dâhi ceza almadı? 6 yaşındaki çocuklarımızı ‘rızası vardı’ diyerek, tarikatların istismarına maruz bırakan kim? Kutsal aile diyerek çocuk yaşta evliliklerin önünü açan kız çocuklarını şiddete ve istismara karşı korumasız bırakan kim? Neden sizlerin överek bitiremediğiniz tarikat ellerinde aslında sürekli, ama size göre ‘münferit’ olarak çocuk tecavüzleri yaşanıyor? Ve son bir soru daha; Rabia Naz, Narin gibi katledilen çocukların failleri neden iktidar vekilleri tarafından korunuyor? Biz gayet iyi biliyoruz ki sizin nazarınızda hiçbir canlının değeri yok! Çocukların üzerinden kendi kanlı yasalarınızı temellendirmenize asla izin vermeyeceğiz” diye ekledi. Gencel son olarak “AKP 2004 yılında çıkardığı kanundaki ‘kısırlaştır-aşıla-yerine bırak’ modelini uygulasaydı, üretim ve ticareti yasaklasaydı, barınak diyerek güzelledikleri ölüm kampları inşa etmek yerine kısırlaştırma seferberliği ilan etseydi, birkaç sene içerisinde ‘yüksek popülasyon’ azalabilirdi” ifadelerini kullandı.

"BU YASAYI DURDURABİLİRİZ"

Kaan Gencel’in ardından açıklamaya devam eden Pınar Alp Asil ise sözlerine “İktidar bizi ‘elitist’ diye yaftalıyor, marjinalize etmek istiyor ve ‘çok istiyorsanız köpekleri evlerinize alın’ diyerek saldırıya geçiyor. Sanki bugün hayvanların yaşadığı sorunun nedeni bizmişiz gibi gösteriyor” diyerek başladı. Aylardır tek bir ağızdan ‘yasayı geri çekin’ diye haykırdıklarını dile getiren Asil, “Biz bu yasayı durdurabiliriz” diye ekledi. “Bu yasanın iktidar ve ortakları tarafından en cazip tarafı 31 Mart seçimlerinden sonra yerel yönetimlerin çoğunun ‘muhalefet’ belediyelerine dönüşmesidir. Belediyeler katliam yasasını şu ya da bu oranda uygularsa, ezici çoğunluğu yasa karşıtı olan halk, belediyelerle karşı karşıya gelecek ve böylece toplumsal bir huzursuzluk yaratılmış olacak” diyen Asil, muhalif belediyelere, Özgür Özel ve CHP’ye seslenerek “Halkın katliam yasasına karşı kararlılığı ve mücadelesi ancak gerçekten vaadedildiği gibi yasa uygulanmazsa iktidarın tüm baskılarına rağmen bu kanlı yasanın karşısında durdukları sürece onlarla beraber olacaktır” dedi.

 

"ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN"

Yasanın Ağustos ayında meclisten geçirilmesinin ardından Anayasa Mahkemesine 16 maddenin iptali için açılan davanın yakın zamanda görüleceğini söyleyen Asil, “Hayvanları Koruma Kanunu denilmesine rağmen kanunun adına, amacına, koruduğu değerlere açıkça aykırı olan bu kanun derhal iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı. Yasa tartışılmaya başlanıldığı günden beri her gün toplama ve şiddet ihbarlarının geldiğini söyleyen Asil, Ankara Aladağ Belediyesinin yasa meclisten geçer geçmez, barınaktaki hayvanları öldürerek çukurlara gömdüğünü hatırlattı. Son olarak mücadelenin yasa geri çekilene kadar süreceğini belirten Asil, “Sokakta yaşayan hayvanları bizden koparmak isteyen yasaya karşı, öfkemizi ve bilincimizi daha gür ve daha güçlü örgütlemeye devam edeceğiz! Biz yarattığınız bu çirkinliğin içinden, yaşam için, hayvanlar için, tüm türler için, özgür bir dünya için güzellik çıkarmaya kararlıyız” dedi. Miting Geniş Merdiven ve İlkay Akkaya’nın konseriyle devam etti. (KAYNAK/EVRENSEL)



  • Pazar 26.8 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.9 ° / 18.2 ° Güneşli