Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Her sey patronlarin huzuru içinmis

Her sey patronlarin huzuru içinmis

Basbakan Yardimcisi Ali Babacan`in ?vergi zamlari huzur ortami için`, açiklamasinin mürekkebi kurumadan, hükümet ihracatçiya 7 yillik ÖTV muafiyeti hazirliklarina basladi. Gökhan Çetin / Çagri Sari Kahveci

Benzin, otomobil, içki ve tapu harcina yapilan zamlar emekçilerin tepkisini çekerken, hükümet sermayeye yeni bir vergi istisnasi için hazirlik yapiyor. Özel Tüketim Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisiyla, ihracatta 2012’de bitecek ÖTV istisnasinin 2019’a kadar uzatilmasi öngörülüyor.
ÖTV istisnasinin uzatilmasi teklifi, 1 Ekimde Meclisin açilisiyla birlikte görüsülecek. Ancak kanun tasarisinin tam da bütçe açigini kapatmak üzere açiklanan vergi paketiyle ayni sürece rastlamasi basli basina dikkat çekici.

Bütçe gelirlerinin büyük kismini dolayli yani halkin tükettigi ürünlerden alinan vergiler saglarken, yeni zamlar emekçinin sirtindaki bu yükün daha da büyümesi anlamina geliyor. ÖTV istisnasiyla birlikte sermayeden alinan vergilerse daha da azaltiliyor.

YIRTINARAK IHRACAT

Konuyu Ekonomist Mustafa Sönmez gazetemize degerlendirdi. Yeni zam ve vergi artislarinin cari açik ve bütçe açigi ile ilgili oldugunu belirten Sönmez, emekçinin tüketim gücünün iyice azaltildigina dikkat çekti. Hükümetin yüzde 4’lük yillik büyümeye hedefine de ulasamayacagini kaydeden Sönmez, sunlari söyledi: “Çünkü iç pazarin daralmis durumda. Hane halkinin borç yükünün gelirlerin yüzde 55-60’ini bulmasi önemli bir etken. O zaman geriye ihracata agirlik vermek kaliyor. Zaten simdiye kadar saglanan yüzde 3’lük büyümenin lokomotifini ‘yirtinarak ihracat’ yapti. Buna ‘yirtinarak ihracat’ diyorum. Çünkü AB pazari daraldi, Türkiye alternatifler aradi. Ama ihraç mallarinin rekabet gücü düsük, problemli, desteklere ihtiyaç duyuyor. Bu verilmis desteklerin süresi doldukça süre uzatiliyor. Baska destekler de gündeme gelebilir. Iç pazar kimildamazsa ihracat daha önem kazanacak. Içeride bütçe açigini kapatmak adina toplanan vergiler, bir sekilde ihracata destek olarak ihracatçiya verilecek.”

Hükümetin çok açik bir sinifsal tercih içinde oldugunu ifade eden Sönmez, “Hane halkinin gida bütçesi ve günlük yasamini etkileyen ürünlere zam yapildi. Hane halki harcamalarinda belli bir kisinti yapmak zorunda kalacak. Dolayisiyla aileler bütçelerini kisacak. Ama daha ürkütücü olan büyümeyen ekonomi ve sanayi su anda stoka üretim yapiyor. Stoklar da dolmak üzere. Önümüzdeki süreçte fabrikalar isçi çikarmaya baslayabilir.” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)


SENDIKACILAR SENDIKALARI ELESTIRDI:

Sendikalar saldirilara cevap veremedi

Eda Yildirim / Görkem Kinaci

Benzin, otomobil, içki ve tapu harçlarina yapilan zamlarin ardindan ekonomiden sorumlu Basbakan Yardimcisi Ali Babacan’in, zamlarin huzur ortamini saglamak için yapildigi sözleri tepki çekmeye devam ediyor. DISK Genel Sekreteri ve Birlesik Metal Genel Baskani Adnan Serdaroglu, zamlari ve  Babacan’in açiklamasini, “Söylenenler ‘halkin tepkisini minimize eder miyiz?’ duygusuyla söylenmis sözler. Ama bu zamlardan halkin büyük bir kesimi etkilenecek” seklinde degerlendirdi.

Gazetemize konusan Serdaroglu, temel tüketim mallarina gelen zamlarin halkin alim gücünü azaltacagini belirterek “Hükümetin yakalayabildiginden ‘vergi al’ politikasi var. Toplumun en yoksulunun basina çöküyorlar. Hükümet zenginin bütçesine dokunamiyor buna cesaret edemiyor” yorumunu yapti.

SENDIKALAR YETERSIZ

Sendika ve konfederasyonlarin birçok sorunla karsi karsiya oldugunu ifade eden Serdaroglu, “Antidemokratik uygulamalarla sendikalari bitirmeye çalisiyorlar, isçileri tazminatsiz isten çikariyorlar, sendikacilar tutuklaniyor. Zamlara karsi mücadele de bunlardan biri” dedi. Türkiye’deki konfederasyonlarin bu saldirilara cevap verecek yeterlilikte olmadigini da kaydeden Serdaroglu, “Ispanya ve Yunanistan’da yasanan grevler güçlü konfederasyonlar öncülügünde oldu. Ancak bizdeki konfederasyonlarin çogu bu saldirilari püskürtmek yerine  hükümet politikalarini göklere çikariyor” diye konustu.

ISPANYA VE YUNANISTAN GIBI

‘Zamlara karsi nasil bir yol haritasi izlenmeli’ sorumuzu yanitlayan Serdaroglu sunlari söyledi: “Halkin örgütlenmesi ve ani refleks vermesini saglayacak bir enerji yaratmak gerekiyor. Ancak insanlar sanki ceplerinden hiç para çikmayacakmis gibi, alim gücü düsmeyecekmis gibi davraniyor. Türkiye toplumu bu yaniyla incelenmesi gereken bir toplum haline geldi.”

Ispanya ve Yunanistan örneklerini tekrar hatirlatan Serdaroglu, isçilerin ancak böyle bir karsi koyusla saldirilari geri püskürtebilecegini söyledi.

HAVA-IS: HÜKÜMETE ‘DUR’ DEMEYE MECBURUZ

Hava-Is Genel Baskani Atilay Ayçin: Disa bagimli ekonomilerde süregelen bir durum. Ancak gazetelerde çikan iki haberden söz etmek istiyorum. Ilki Basbakana 400 milyon dolara yeni bir uçak alinacagi haberi, digeri de Basbakana ABD Baskani Obama’nin Beyaz Sarayi’na benzer bir saray yapilacagi haberi.
Tüm bunlar da Babacan’in söyledigi ihtiyaçlari, huzurun bozulmasindan ne anladigini bize gösteriyor. Siz bir gün çalismadi diye, THY’de zarar edildi diye 305 isçiyi isten atacaksiniz, ama öte yandan 400 milyon dolara uçak alacaksiniz.  Bir yandan da es baskanliga yakisir bir saray yaptirmak isteyeceksiniz. Issizlik ve faiz almis basini gidiyor, ama refah içinde yasandigi söyleniyor. Lüks ve refah içinde yasamanin faturasi, halkin günlük ihtiyaçlarina yapilan zamlarla yine halka çikariliyor. Bu konu sendikalarin gündemi olacak mi degil, olmali. Kis uykusundan uyanmali ve halki sokaga çagirmali. Sendikalar bir mücadele örgütü oldugunu hatirlamali. Basbakanlik koridorlarinda, üçlü zirvelerde artik elde edilecek bir sey yok. Sendikalar sokaga çikmaya ve AKP’ye ‘dur’ demeye mecbur.

TEKSIF: GEREKLI OLAN NEYSE ONU YAPACAGIZ

Teksif Genel Baskani Nazmi Irgat: Bütçe açigi oldugu konusuluyordu, dolayisiyla bu zam beklenen bir seydi. Her zaman oldugu gibi yine olumsuzluklar halka yansitiliyor. Bütçe açigi da halkin sirtina yüklendi. Ama kamuoyunda tepkiler var. Insanlar bu zamlarin sebebinin farkinda ve bunu tartisip tepki gösteriyorlar. Akaryakita ve önümüzde dönemde elektrige gelmesi muhtemel zamlar, sanayi ve üretime de yansir. Piyasa bunun tersini gösterirken bu zamlarin yapilmasi üreticiler için olumsuz bir sey yaratacaktir.  Emek örgütleri olarak tepki gösterecegiz tabii. Biz de gerekli olan neyse onu yapacagiz. Insanlar bu zamlari hak etmiyor.  (Istanbul/EVRENSEL)



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı