ISTANBUL- Istanbul basta olmak üzere 4 ayri ilde düzenlenen operasyonda çökertilen hayali ihracat sebekesinin yasadisi islemlerini yaptirmak için kamu görevlilerine hayat kadini temin ettigi öne sürüldü. Istanbul Mali Sube tarafindan yürütülen operasyon kapsaminda adliyeye sevk edilen 48 süpheli içinde Hey Group Yönetim Kurulu Baskani Süreyya Sitki Bektas’in da oldugu ortaya çikti. Hey Group bünyesinde tekstil basta olmak üzere turizm ve dis ticaret sirketleri bulunuyor.
Konu ile ilgili Radikal’in ulasmaya çalistigi Süreyya Sitki Bektas’in esi Hey Group CEO’su Aynur Bektas ise telefon aramalarina yanit vermedi.
10 aylik operasyon projesi
Istanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, hayali ihracat iddialari üzerine 10 ay önce projeli bir çalisma baslatmisti. SGK, BDDK, gümrük ve vergi müfettislerinin de verdigi destekle geçen pazartesi günü Istanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdag’da tespit edilen 84 ayri adrese operasyon düzenlenmisti. Baskinda aralarinda isadami S.S.B.’nin de bulundugu 2’si kamu görevlisi 64 kisi Istanbul Emniyet Müdürlügü’ne götürüldü. Yapilan sorgulama sonucunda hayali ihracat yaptigi belirtilen 70 sirket incelemeye alindi. Sebekenin yönlendirmesiyle çalisan sirketlerin farkli yöntemlerle dolandiricilik yaptigi ortaya çikti. Iddiaya göre zanlilarin uyguladigi bir yönteme göre sirketler degeri yüksek ürünü yurtdisina çikariyormus gibi gösterip degeri çok düsük ürünü yurtdisina gönderiyordu. Böylece devletten ihracat karsiliginda yüksek oranda vergi aliyordu. Bu islemleri gerçeklestirmek için gümrükte çalisan bir kamu görevlisi tarafindan yardim aliyorlardi.
Baska bir yöntemde ise sirketlerin daha yüksek meblagli ihraç yapabilmek için ihracat kapasitelerini yüksek göstermesi gerekiyordu. Sebekeye ait sirketler, Dis Ticaret Müstesarligi Tekstil Sube Müdürü’nün yardimiyla bu islerini de kolaylikla yapip ihraç kapasitelerini yükseltiyorlardi.
Sebekeye yönelik yapilan arastirmalarda liderligini Baris K.’nin yaptigi sebekenin sirketlerinde is kapasitesine göre çalistirmasi gereken isçi sayisinin çogunu sadece kâgit üzerinde gösterdigi tespit edildi.
Gözalti sayisinin 64’e çiktigi operasyonda sebekenin ihracat yapabilmek için bankalara sahte teminat mektubu gönderdigi tespit edildi. Olayla ilgili gözaltina alinan, aralarinda sebeke lideri Baris K. ve iki kamu görevlisinin de oldugu 48 kisi adliyeye gönderildi.
DIR suiistimal ediliyor
Dahilde Isleme Rejimi (DIR) kapsaminda gümrük vergisi ödemeden ithal ettigi ürünleri iç piyasaya satmasi sonucunda olusan rant, dudak uçuklatiyor. Emniyet operasyonlarinda yüz milyonlarca dolarlik ihracat gelirinin haksiz kazanç yoluyla elde edildigi ortaya çikarken, DIR kaçakçiligi ile elde edilen gelirin milyar dolarlara ulastigi iddia ediliyor. Süphelilerin hayali ihracat yaptigi ürünlerin basinda kumas geliyor. Telefon dinlemelerinde kumaslarin önemli bir kismi Çin’den getiriliyor. DIR kapsaminda getirilen, yurtiçinde islendikten sonra ihraç edilmesi gereken ürünlerin kodlari, menselerinin degistirildigi anlasiliyor. Kaçakçilar, DIR kapsaminda vergisiz ithal ettigi hammaddeyi kendi imkânlari ile isledikten sonra iç piyasaya satiyor. 1 yil sonra ithal ettigi hammadde kadar alim yapip ihraç ediyor. Böylelikle sattigi malin hammadesi için vergi vermiyor ve iç piyasadan gelir elde ediyor.
Patron kendi fabrikasini soydu
Çaycuma’da 3 aylik mas alacagi bulunan 150 isçi, sabah ise geldiklerinde çalistiklari fabrikayi bosaltilmis halde bulunca, savciliga suç duyurusunda bulundu. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, M.K’ye ait tekstil fabrikasinda çalisan 150 isçi, dün mesailerini bitirerek evlerine gitti. Gece bekçisi Birol Cibir’a da fabrikada sabaha kadar isi oldugu gerekçesiyle izin veren M.K, iddiaya göre, tesisteki ürünleri ve makinelerin büyük bölümünü gece tirlara yükleterek kentten ayrildi. Sabah ise geldiklerinde fabrikadaki makinelerin büyük bölümünün ve yetkililerin olmadigini gören isçiler, büyük saskinlik yasayarak is yeri sahibine ulasmaya çalistilarsa da basarili olamadi. Bunun üzerine 3 aylik maas alacaklari bulundugunu ileri süren fabrika çalisanlari, dolandirildiklari gerekçesiyle savciliga suç duyurusunda bulundu.
Patron ‘siz çikin’ dedi
Çaycuma Cumhuriyet Bassavciligi önünde toplanan isçiler, is vereni protesto ederek duruma tepki gösterdi.
Fabrikanin gece güvenligini saglayan Birol Cibir, gazetecilere, patronun kendisine dün gece izin vererek eve gönderdigini söyledi. Dün isyeri sahibinin yanina TIR soförleri geldigini, kendisinin de onlari yemege çikarttigini anlatan Cibir, sunlari söyledi: “Yemekten sonra patronum bana, ‘Sen evine gidebilirsin. Bugün izin kullan, ben sabaha kadar fabrikadayim, isim var’ dedi. Ben de evime gittim ve sabah tekrar ise geldigimde gözlerime inanamadim. Fabrika bosalmisti ve diger çalisan arkadaslar da kapida bekliyorlardi. Muhtemelen dün gelen TIR’larma makineler tasindi. Isyerinden maas alacaklarimiz vardi. Dolandirildigimiz gerekçesiyle savciliga basvurduk.”
Fabrikanin bosaltildigini ögrenen vergi memurlari da tesiste incelemelerde bulunarak vergi borcu bulundugu bildirilen isyeri sahibinin tasimaya firsat bulamadigi makineleri ve esyalari kayit altina aldi. Makinelerin vergi borcuna karsilik haciz edilecegi ögrenildi. {AA}