Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gida için "5 Anahtar"...
Esenler Belediyesi ile Türk Kadinlar Konseyi Dernegi’nin birlikte düzenledigi Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gida Semineri Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi...
Istanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Gürhan Çiftçioglu ve Doç. Dr. Özge Özgen Arun, mutfak hijyeni ve saglikli gida tüketimi konusunda birer sunum yaparak izleyicilerin sorularini yanitladilar.
Seminerde ilk konusmayi Doç. Dr. Özge Özgen Arun yapti;
“Saglikli bir ürün olarak aldigimiz gidalari dogru muhafaza edemiyoruz” diyerek, gida güvenligine etki eden faktörlerden mikroorganizmalar konusunda açiklamalarda bulundu. Gida zehirlenmelerinin büyük bir bölümünün mikro organizmalardan kaynaklandigini belirten Arun, gidalarin tam anlamiyla mikroptan arinmadigini ve mikrobun bazi yiyecekler için de gerekli oldugunu sözlerine ekledi.
Gida zehirlenmeleri konusuna da deginen Arun, gida zehirlenmelerinden herkesin ayni ölçüde etkilenmediginin altini çizerek; çocuklarin, 55 yas üstü kimselerin, hamilelerin ve kisisel duyarliligi olanlarin gida zehirlenmesinden daha fazla etkilendigini kaydetti. Gidalar için çok sayida kimyasal tehlikenin bulunduguna dikkat çeken Arun, insanlarin bu kimyasal ürünlerin zararlarindan hemen olmasa da uzun vadede olumsuz yönde etkilendigini ve bu maddelerin zaman içinde kanser hastaligina sebep oldugunu söyledi. Arun, gidalarda kimyasal maddelerin yani sira dikkatsizlik sonucu yara bandi, cam, saç, tirnak, tas gibi fiziksel tehlikelerle de karsilasildigini belirtti.
Temizlik, kaba kiri ortamdan uzaklastirmaktir ve mikroplari öldürmez.
Medyanin saglik konusunda daha çok tehlikeleri anlattigini, hastaliklardan korunma yöntemlerini anlatmakta yetersiz kaldigini söyleyen Arun, hastaliklara karsi alinacak tedbirleri de açikladi. Temizlik ve hijyen kavramlarinin farkli oldugunu ifade eden Arun, “Temizlik, kaba kiri ortamdan uzaklastirmaktir ve mikroplari öldürmez. Hijyen ise mikroplari öldüren bir yöntemdir” dedi. Mutfakta kullanilan bez ve süngerlerin islak kaldigindan dolayi içinde mikroorganizma barindirdigini vurgulayan Arun, kadinlara çabuk kuruyan mikrofiber bez kullanmalarini önderdi. Mutfak tahtalarinin da suyla birlikte mikroplari emerek hijyenden uzaklastigini belirten Arun, mutfak tahtasinin çok iyi firinlanmis ve sert tahtadan yapilmis olmasi gerektigini söyledi.
El yikama süresi minimim 20 saniye
Hijyenin temel sartlarindan olan el temizligi hakkinda da açiklamalarda bulunan Arun, dogru el yikama yöntemlerini de degindi. Ellerin uygun sürede ve siklikta yikanmasi gerektigini belirten Arun, el yikama süresinin minimim 20 saniye olmasi gerektigini söyledi. Ellerin yikandiktan sonra mutlaka kurulanmasi gerektigini ifade eden Arun, “El islaksa mikroorganizmalar daha kisa sürede ürer. Kurulama açisindan kâgit havlu hijyeniktir” dedi.
Bilinçli olursak, gida kaynakli bütün tehlikelerden korunabiliriz
Mikroplarin sicak ortamda daha çabuk üredigini belirten Arun, tehlikeli sicaklik araliginin 5 ile 63 derece arasinda oldugunu söyledi. “Markette soguk zincirde saklanmasi gereken hiçbir gida 2 saat de olsa disarida bekletilmez” diyen Arun, müsterilerin bu ürünleri satin almamasini önerdi. Uygun alisveris yöntemlerini anlatmaya devam eden Arun, tüketicileri etiketsiz ve açikta satilan gidalari almamalari konusunda uyardi. Arun, çogu zaman gidadan degil dogru hijyen yönteminin bilinmediginden gida zehirlenmesi yasandigini söyledi ve “Her seyi kontrol altina almak mümkün. Biz eger bilinçli olursak, gida kaynakli bütün tehlikelerden korunabiliriz” diyerek konusmasini noktaladi.
Bilgi korunmaktir. Bilirseniz korunursunuz
Arun’un ardindan konusan Prof. Dr. Gürhan Çiftçioglu, Dünya Saglik Örgütü’nün 60’tan fazla ülkede kadinlarin bilgisine sundugu programa bagli kalarak Güvenilir Gida için 5 Anahtar konusunu anlatti. Yaklasik 200’den fazla hastaliga gidalarin sebep oldugunu söyleyen Çiftçioglu, bu hastaliklarin birçogunun da nedeninin tespit edilemedigini yalnizca tedavi edildigini kaydetti. Bakterilerin zararli oldugu fikrinin yanlis oldugunu belirten Çiftçioglu, “Önemli olanin bakterilerin sayisi. Bakteri sayisi artmadan önce önlem almak gerekir” diye konustu.
Çiftçioglu, Güvenilir Gida için 5 Anahtar’i ise; “Temizlige önem verin, pismis ve çig gidalari ayirin, gidalari iyice pisirin, gidalari güvenli isilarda saklayin, temiz su ve malzeme kullanin” seklinde açikladi. Çiftçioglu, Dünya Saglik Örgütü’nün “Bilgi korunmaktir. Bilirseniz korunursunuz ve kararlarinizi kendiniz verebilirsiniz” seklinde yaptigi açiklamayi hatirlatarak sözlerini noktaladi.