Tarih: 04.06.2012 09:59

Hükümet anayasal suç isledi

Facebook Twitter Linked-in

Meclis Genel Kurulunda iki bölüm halinde görüsülen 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair 35 maddelik tasari kabul edilerek kanunlasti.

KESK Genel Baskani Lami Özgen, hükümetin önceki gece Meclisten geçirdigi 4688 sayili Yasa`ya iliskin gazetemize degerlendirme yapti. Grevin yasaklandigi, örgütlenme yasaklarinin sürdügü bu yasanin gerçek anlamda bir toplusözlesme yasasi olamayacagina vurgu yapan Özgen, söz konusu yasanin Türkiye`nin imzaladigi uluslararasi sözlesmelere aykiri oldugunu, bu nedenle AKP`nin yaptiginin Anayasal bir suç oldugunu kaydetti.

Gazetemizin sorularini yanitlayan Özgen, hükümetin, konfederasyonlarinin taleplerini görmezden gelerek, Meclisteki çogunluguna dayanarak bu yasayi çikardigini söyledi. Özgen, "KESK olarak grevli toplusözlesmeli sendika hakki ve örgütlenmenin önündeki bütün engellerin kaldirilmasi ve yerel yönetimlerdeki toplusözlesmelerin korunmasina iliskin görüs ve önerilerimizi defalarca ilettik. Ama yasa son haliyle bu taleplerimizin hiçbirini karsilamadi. Yasada sadece mali ve sosyal haklari kapsayan `sözde` toplusözlesme yer aliyor. Gerçek anlamda kamu emekçilerinin sorunlarini ele alan bir toplusözlesme yoktur. Yani toplusözlesme kamu çalisanlarinin ekonomik, sosyal, siyasal, özlük ve mesleki haklarini kapsamamaktadir. Hakem kurulu karariyla greve zimnen yasak getirilmistir. Yerel yönetimlerde yapilan yüzlerce toplusözlesme yok sayilmistir. AIHM`nin bu yönde aldigi kararlar yok sayilmistir" diye konustu.

`ANAYASAYA  AYKIRIDIR`

Grevsiz ve toplusözlesmesiz bi yasanin kamu emekçilerinin ihtiyaçlarina yanit olamayacagini ifade eden Özgen, "Hele hele AIHM kararina aykiri bir yasa çikarmak, Anayasaya aykiri yasa çikarmak demektir. Su anda AKP Anayasaya aykiri bir yasayi Meclisten geçirmis durumda. Anayasal suç islemis durumdadir" dedi.

Hükümetin "Toplusözlesme yapacagiz" diyerek kamu emekçilerini kandirmaya çalistigini kaydeden Özgen, önümüzdeki günlerde baslayacak ilk sözlesme görüsmelerinde hükümetin tavir ve tutumunun bu gerçegi gözler önüne serecegini söyledi. Özgen, KESK`in bu yasaya ve uygulamalarina karsi mücadelesini sürdürecegini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)


YASA NE GETIRIYOR?

* Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu`nun adi yasayla, Kamu Görevlileri Sendikalari ve Toplu Sözlesme Kanunu olarak degistiriliyor.
* Sendika kurucusu olabilmek için en az 2 yil kamu görevlisi olarak çalisma sarti kalkiyor.
* Sendika subelerinin genel kurullarini delegelerle yapabilmesi için en az bin üyeye sahip olmasi gerekecek.
* Toplusözlesmeler tekli yillarda yapilacak ve 2 yil geçerli olacak.
* Masaya devleti temsilen, Devlet Personel Baskanliginin bagli oldugu bakanin baskanliginda, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Kalkinma Bakanligi, Maliye Bakanligi, Hazine Müstesarligi, Devlet Personel Baskanligi temsilcileri oturacak.  
* Sendikalari temsilen toplusözlesme masasina 15 üye oturacak. Üç büyük konfederasyonun baskani ile hizmet kollarinda yetkili sendikalarin baskanlari ve heyet baskani sifatiyla yetkili konfederasyonun belirleyecegi bir isim kamu emekçilerini masada temsil edecek. (Bugünkü aritmetikle 9 Memur-Sen temsilcisine karsilik, 4 Kamu-Sen ve 2 KESK temsilcisi masada olacak)
* Belediyelerdeki toplusözlesmeler "sosyal denge tazminati" olarak degistiriliyor. Belediyelerin sendikalarla bu anlasmayi yapabilmesi için ise yerel yönetimlerin mali durumuna iliskin kisitlamalar getiriliyor.
* Uzlasma saglanamadiginda son sözü Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek.
* 2012 yili için geçerli olacak maas artislari için toplusözlesme masasina yasanin yürürlüge girmesinin ardindan bir ay içerisinde oturulacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —