Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

IBB'de AKP döneminde milyonlarca liralik yolsuzluk yapildigi iddiasi

IBB'de AKP döneminde milyonlarca liralik yolsuzluk yapildigi iddiasi

IBB'deki AKP dönemine dair baslatilan sorusturma neticesinde milyonlarca liralik kamu zararina sebep olan usulsüzlük ve yolsuzluk yapildigi iddia edildi. Iddialarin odaginda ise TÜGVA bulunuyor.

Istanbul Büyüksehir Belediyesindeki (IBB) 25 yillik AKP dönemini inceleyen IBB Teftis Kurulu, milyonlarca liralik kamu zararina sebep olan usulsüzlükler ve yolsuzluklar tespit etti. Yolsuzluklarin pek çogunda ise Türkiye Gençlik Vakfi (TÜGVA) ismine rastlandigi görüldü. TÜGVA, Cumhurbaskani Erdogan'in oglu Bilal Erdogan'in Yüksek Istisare Kurulu Üyesi olmasi, il temsilciligi açilislarinin bizzat Bilal Erdogan ve AKP temsilcilerinin katilimiyla yapilmasi ve AKP'li isimlerin katilimiyla etkinlikler düzenlemesi nedeniyle sik sik "AKP'nin gençlik yapilanmasi" oldugu ve "AKP'nin gençlik içinde örgütlenmesi amaciyla kuruldugu" elestirilerinin hedefi olmustu.

Ekrem Imamoglu’nun IBB Baskanligi görevine gelmesinin ardindan IBB Teftis Kurulu, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarini incelemeye basladi. Sonuçlandirilan dosyalarin ardindan yetkililer hakkinda suç duyurusunda bulunulurken Içisleri Bakanligi, IBB Teftis Kurulu’nun elindeki dosyalari “Biz inceleyecegiz” diyerek aldi. Ancak 2020 yilinin aralik ayinda el konulan dosyalara dair bugüne dek hiçbir gelisme olmadi.

IBB Teftis Kurulu 12 dosyadaki incelemesini tamamlayip valilige iletti ancak valilik harekete geçmedi, 35 dosyaya ise el konuldu. Bu dosyadan bazilari kamuoyu tarafindan biliniyordu ama detaylari ortaya çikmamisti. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'in haberinde incelemesi tamamlanan ve el konulan dosyalardan bazilarina yer verildi.

PARSEL PARSEL EYLEMISLER

Müfettisler, Mega Venezia Konutlari projesindeki KIPTAS’a ait 35 daire ile IBB’nin sahibi oldugu ve üzerinde bitmemis bina bulunan Eyüpsultan ilçesindeki arsanin takas edilmesine iliskin süreci inceledi. IBB ile istirakinin, Bilal Erdogan’in Türkiye Gençlik Vakfi (TÜGVA) için takas yaptigi ortaya çikti.

Eyüpsultan’a bagli Abdülvedüt Mahallesi’nde bulanan ve mülkiyeti IBB’ye ait olan 2 bin 143 metrekarelik arsa üzerinde “Eyüp Gençlik Merkezi ve Zeminalti Otopark Projesi” planlandi. Ancak söz konusu projeye iliskin 2015 yilinda hazirlanan zemin ve temel etüt raporunda projenin ismi TÜGVA Gençlik Merkezi olarak yer aldi. Buna karsin IBB Yapi Isleri Müdürlügü, 2016 yilinda “Eyüp Gençlik Merkezi Insaati Isi” adiyla bir ihale açti. Ihaleyi 30 milyon 381 bin 51 lira arti KDV ile Cumhur Alp Ins. Taah. Tic. Ltd. Sti. kazandi. Sirketle belediye arasinda 15 Temmuz 2016’da sözlesme imzalandi.

Projeye iliskin Yapi Isleri Müdürlügü’nde bulunan dosyada yer alan DVD ve diger dijital verilerin tamaminda tüm çalismalarin TÜGVA adi altinda yapildigi, 7 Mart 2016 tarihinde hazirlanan projeye iliskin sunulan görsellerde yapimi planlanan bina üzerinde TÜGVA yazisinin yer aldigi görüldü.

Kiptas AS 2017 yilinda bir yazi yazarak söz konusu tasinmaz ile kendisine ait GOP Mega Venezia Konutlari projesindeki toplam 35 adet dairenin takasini talep etti. IBB Meclisi’nde 15 Haziran 2017 yilinda daireler ile üzerinde bitmemis bina bulunan arazinin takasi oy çokluguyla kabul edildi. Bunun üzerine o tarihe kadar yapilan isler nedeniyle yüklenici firmaya 12 milyon 449 bin 111 lira ödeme yapildi.

ARAZI DÜSÜK FIYATA TÜGVA'YA SATILDI

Takas sonucu arazinin mülkiyeti 25 Agustos 2017 tarihi itibariyla KIPTAS’a geçti. KIPTAS da arazi ve üzerindeki binayi 29 milyon 990 bin lira arti KDV tutariyla Türkiye Gençlik Vakfi’na (TÜGVA) satti. Tutarin yüzde 30’u pesin alindi, kalani 10 taksit yapildi.

Söz konusu araziye iliskin raporda “Kamu kaynaklarinin, gençlik merkezi adi altinda proje yapiliyor izlenimi verilerek heba edildigi, asil gayenin bir vakfin hizmet binasinin yapilmasi oldugu” belirtildi. Belediyenin gelirlerinin giderleri karsilamadigi bir dönemde, çok kiymetli bir yerde bulunan arazi ve üzerindeki binanin satisinda rekabet saglanarak daha yüksek gelir elde edilebilecegine dikkat çekilen raporda, “dairelerle takas yapilmasindaki asil amacin, açik artirma ile satisinin önüne geçilerek adrese teslim satis imkâninin yaratilmasi oldugu” ifade edildi.

SOSYAL KONUTLAR SARAY PERSONELINE TAHSIS EDILDI

Mülkiyeti IBB’ye ait olan çesitli ilçelerdeki sosyal konutlarin ikametgâhi Istanbul’da bulunmayan ve dar gelirli olup olmadigi belli olmayan bazi kisilere tahsis edildigi tespit edildi. Bazi kisilerin ikametgâhinin Ankara oldugu ve Cumhurbaskanligi Genel Sekreterligi personeli ya da Cumhurbaskanligi Koruma ekibinde görevli olduklari görüldü.

VALILIK SORUSTURMA TALEBINE KARSILIK ÖLÜ TAKLIDI YAPTI

Tespitler sonucunda mevzuata aykiri satis ve tahsis islemlerini yapan eski Emlak Daire Baskani Yasar Parlak, eski  emlak müdürleri Abdulkadir Yilmaz ve Kenan Pasali, eski emlak müdür yardimcilari Faruk Eren ve Cengiz Töksöz hakkinda Istanbul Valiligi’nden ön inceleme izni istendi. Ancak valilik dönüs yapmadi. Müfettisler raporuna “Binlerce ihtiyaç sahibi belediye çalisanimiz var iken baska kurumlarda çalisan ve ihtiyaç sahibi olup olmadigi tespit edilmeden yapilan tahsisler düsündürücü bulunmustur” notunu düstü.

57 MILYONL LIRALIK IS 65 MILYON LIRAYA VERILDI

ISBAK’in “ITaksi Projesi” kapsaminda “Araç Içi Kamera ve Bilgisayar Sistemi Alim Isi” için 2018 yilinda çiktigi ilk ihale iptal edildi. Yenilenen ve adrese teslim olduguna dair tespitler bulunan ihale ile yaklasik maliyeti 57 milyon lira olarak hesaplanan is,  65 milyon liraya verildi. Alinan araç içi kameralarin öngörülen niteliklerde olmadigi tespit edildi. Müfettisler konuyla ilgili suç duyurusu yapti.

ÇAMLICA CAMISI IÇIN 2.5 MILYAR LIRA HARCANDI

Müfettisler, Çamlica Camisi için IBB’nin bugüne kadar harcadigi tutari da inceledi. IBB cami için aydinlatmadan temizlige, güvenlikten bakim ve onarima kadar toplam 290 milyon 601 bin 510 dolar harcadi. Bugünkü kurla hesaplandiginda cami isleri için harcanan para  2 milyar 522 milyon 421 bin 106 lirayi buluyor. Caminin insaat maliyeti ise 66.5 milyon dolar olarak hesaplaniyor.

827 LÜKS ARAÇ TAHSIS EDILDI

Müfettisler, IBB tarafindan “2019 Yili Araç Kiralama Hizmet Alimi Isi” kapsaminda, Mayis/2019 hakedis döneminde yüklenici firmaya iadesi yapilan 879 adet aracin hangi birim ve kisiler tarafindan hangi amaçlar dogrultusunda kullanildiklarini da inceledi.

Düzenlenen raporda, 138 milyon 757 bin 501 lira bedelli ihale kapsaminda birçok yabanci menseli lüks binek aracin edinildigi belirlendi. Raporda 827 adet aracin Cumhurbaskanligi, 15 Temmuz Dernegi, AKP Genel Merkez, Türkiye Gençlik Vakfi’nin da aralarinda oldugu çok sayida kuruma ve kurulusa tahsis edildigi görüldü.

Raporda, “Usulsüz uygulamalar nedeniyle, söz konusu is ve islemleri gerçeklestiren eski Genel Sekreter Yardimcisi Mevlüt Bulut, eski Destek Hizmetleri Daire Baskani Osman Savas ve eski Destek Hizmetleri Müdürü Mehmet Cebeci’ye disiplin cezasi teklif edilmis ve uygulanmistir” denildi. Adi geçenler hakkinda sorusturma baslatilmasi için Istanbul Valiligi’nden ön inceleme izni istendi ancak bu istege bugüne degin herhangi bir cevap alinamadi. Ihale kapsaminda iade edilen araçlarin kira bedeli, personel gideri, akiryakit gideri ve HGS-OGS/Köprü ve Otoyol geçis ücretleri toplam 29 milyon 442 bin 844 lira tuttu.

Ayrica müfettisler Türkiye Misli.Com 3. Lig’de mücadele eden profesyonel kulüp niteliginde bulunan Esenler Erok Spor, AKP Genel Merkezi, Genel Baskan Yardimcilari, Istanbul Il Baskanligi ve Silivri Ilçe Baskanligi ile Türkiye Gençlik Vakfi ve Sicak Yuva Vakfi tarafindan kullanilmak üzere toplam 87 adet aracin mevzuata aykiri bir sekilde tahsis edildigi ve bu araçlara ait toplam 3 milyon 761 bin lira kira, sürücü, yakit ve HGS-OGS giderinin belediye bütçesinden karsilanmak suretiyle kamu zararina neden olundugunu tespit etti.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false