Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

IBB’nin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kiliçaslan: Koronavirüs kaynakli çok sayida ölüm, kayitlara ‘bulasici hastalik’ olarak geçti. Istanbul’da 60 bin civarinda Covid-19 hastasi var!

IBB’nin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kiliçaslan: Koronavirüs kaynakli çok sayida ölüm, kayitlara ‘bulasici hastalik’ olarak geçti. Istanbul’da 60 bin civarinda Covid-19 hastasi var!

Mezopotamya Ajansi’na konusan Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim üyesi ve IBB Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kiliçaslan, kentteki tabloyu, hükûmetin ve yerel yönetimlerin aldigi önlemleri, sokaga çikma yasagi v

“Görüslerimizi hem Il Pandemi Kurulu’na hem hükûmete iletiyoruz”

“Olasi Covid -19 hastalarinin ölmesi durumunda defin kagitlarina ‘bulasici hastalik’ yazilmakta”

Dünya Saglik Örgütü’nün ‘Olasi Covid-19’ tanisi ile bulunanlarin da verilere eklenmesini istedigini belirten Prof. Dr. Kiliçaslan, “Olasi hastalarin ölmesi durumunda defin kagitlarina ‘bulasici hastalik’ yazilmaktadir. Bu nedenle veriler tartismali hale gelmektedir” diye konustu.

IBB’nin kurdugu Bilim Kurulu’na iliskin bilgin Prof. Kiliçaslan, “Haftada en az iki kere internet üzerinden toplanti yapilmakta ve önceden belirlenen gündemler tartisilmaktadir. Salgin döneminde hayati deger tasimakta olan su, temizlik, ulasim gibi rutin belediye hizmetlerin aksamaksizin sürdürülmesi ve çalisanlarin sagliginin korunmasi esastir” dedi.

Istanbul’daki Covid-19 kaynakli birçok ölümün kayitlara ‘bulasici hastalik’ olarak geçtigini söyleyen Prof. Kiliçaslan, “Istanbul’da 60 bin civarinda hasta var” ifadesini kullandi.

Koronavirüs salgininin Türkiye’deki merkezinin Istanbul olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Kiliçaslan, “Istanbul veya diger bazi kentlerde alinabilecek radikal kapanma kararlari çok daha etkili olabilirdi. Hâlâ radikal bir kararin alinmamis olmasi salginin yavaslamasina, ama daha uzun sürmesine yol açabilir” dedi.

Kurulun salginla mücadeledeki genel önlemlerle ilgili görüslerini hem Il Pandemi Kurulu’na hem de hükûmete ilettigini belirten Prof. Dr. Kiliçaslan, Istanbul’daki durumu ile ilgili bir rapor hazirladiklarini söyledi.

 

Saglik Bakanligi’nin verilerinde sadece Covid-19 testi pozitif hastalarini bulundugunu söyleyen Prof. Dr. Kiliçaslan, “Klinik ve radyolojik olarak Covid-19 denip hastanede veya evde tedaviye alinan çok sayida hasta bu kapsama girmemektedir. Bakanlik, hekimlerin tanilarina dayanarak tüm ilaçlari bu hastalara da saglamaktadir” dedi.



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli