Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Icradan Konut Nasil Alinir? Icradan Ev Satin Alirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Icradan Konut Nasil Alinir? Icradan Ev Satin Alirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çesitli kurumlar tarafindan satisa çikarilan icradan satilik konutlar, piyasa degerinin çok altinda satilmaktadir. Icradan konut nasil alinir, nelere dikkat edilmeli?

Bankalar ya da farkli kurumlar tarafindan el konularak kendi mülkiyetlerine geçirilen konutlar 'icradan satilik' olarak satisa çikarilmakta ve piyasa degerinin çok altinda satilmaktadir. Uygun fiyatli ev satin almak isteyen ancak yükselen konut fiyatlariyla basa çikamayan vatandaslar, icradan satilan evlere yogun ilgi gösteriyor. 

Icra yoluyla ev konulan evler, icra ihaleleri ile yeniden satisa çikarilmktadir. Iki asamali bu islemde, öncelikle söz konusu ev yüzde 60 bedel üzerinden satisa sunulmakta ve alici bulunmadigi taktirde yüzde 40 oraninda satisa çikarilmaktadir.

ICRALIK EV NASIL SATIN ALINIR?

Icra yoluyla satisa çikarilan ev, arsa ya da araç gibi mallar kurumlar tarafindan ihale usulü ile açik artirmaya çikarilmaktadir. Icradan ev satin almak isteyen vatandaslar, önce alacaklari ev hakkinda bir avukat yardimiyla arastirma yapmali, daha sonra ev hakkinda karar vermelidir.

Icralik konutlar, icra müdürü ya da yardimcilari tarafindan açik artirma yazisi ilani ile satis günü ve baslangiç bedeli belirtilerek satisa çikarilir. Icradan ev satin almak için kisinin mutlaka 18 yasindan büyük olmasi da aranan en önemli sartlardan biridir.

Piyasa degerinin altinda bir tutar ile satin alinacak konutlar için devlete KDV ödenmektedir. Bu oran 150 metrekare ve üstü daireler için yüzde 18, 150 metrekarenin altindaki daireler için ise yüzde 1 olarak belirlenmistir. Söz konusu daireleri satin alirken damga vergisi, tellaliye ücreti ve diger masraflar da ödenmelidir. Ayrica satis aninda ihalede belirtilen miktarin yüzde 20'si talep edilmektedir.

ICRADAN SATILIK EV IHALESI KAZANDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?

Ihaleyi kazanan kisi, ihale üzerinde itiraz veya fesh davasi açilmamasi durumunda 10 gün içerisinde bedelin tamamini ödemelidir. Sonrasinda icra dairesi tarafindan, belirtilen tapu müdürlügüne yazi gönderilmelidir. Ihale yoluyla satin alinan gayrimenkul, satis tarihinden itibaren 3 yil içerisinde Geli Vergisi Kanunu'na göre satilamamaktadir. Konutun satilmasi durumunda ise aradaki tutar farki kadar gelir vergisi ödenmelidir. 



  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli