Tarih: 01.01.2018 00:00

IGDAS`tan uyarilar!

Facebook Twitter Linked-in

IGDAS’tan uyarilar!

IGDAS’in internet sitesinden, “sessiz katil” olarak tanimlanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karsi yapilmasi gerekenleri sizler için derledik.

Istanbul Gaz Dagitim Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi (IGDAS), 1989 yilinda Istanbul’da dogalgaz altyapisini, dagitimini ve isletimini saglamak amaciyla Istanbul Büyüksehir Belediyesi bünyesinde kuruldu.

Istanbul’un tamamina dogalgaz dagitimini yürüten IGDAS, vatandasi bilgilendirme amaciyla kurdugu web sitesinde, karbonmonoksit zehirlenmelerine karsi uyulmasi gereken kurallara dikkat çekiyor.

Tüm fosil yakitlarin kullaniminda ayni hassasiyetin gösterilmesi gerektigini vurgulayan IGDAS, baca temizligi ve güvenlik kontrollerinin, düzenli olarak bu konuda yetkili kisilere yaptirilmasini öneriyor.

IGDAS’in uyguladigi güvenlik standartlarinin çok yüksek oldugunu belirten yetkililer iç tesisatinda bu standartlari karsilamayan abonelere kesinlikle gaz verilmedigini söyledi. Evlerinde ya da isyerlerinde, dogalgaz tesisatinda degisiklik yapmak isteyen herkesin mutlaka IGDAS’a basvuruda bulunmalari gerekiyor. Zira bugüne kadar yasanan olumsuz tüm olaylarin arkasinda onaysiz tesisat degisiklikleri ve bunlara bagli güvenlik ihlalleri yer aliyor.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri

Bas agrisi, yorgunluk hissi, mide bulantisi ve nezle hali karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasinda yer aliyor. Sessiz katil karbonmonoksitten korunmak için bu belirtiler görüldügünde, hemen bulunulan mekanin havalandirilmasi, zehirlenen kisinin hizla ortamdan uzaklastirilmasi ve acil yardim için 112’nin aranmasi büyük önem tasiyor. Zehirlenen kisi açik havaya çikarildiginda eger solunum yoksa suni teneffüs yapilarak Temel Yasam Destegine baslanmalidir.

 IGDAS’in açtigi Alo 187 Dogalgaz Acil Hatti, vatandaslari bilinçlendirmek ve acil durumlarda aninda müdahale edebilmek için kuruldu.

 Dogalgaz kokusu duydugunuzda yapilmamasi gerekenler!

Kokusuz bir gaz olan dogalgaz, kaçak olmasi durumunda kolayca anlasilabilmesi açisindan çürük sarimsak kokusuyla tanimlaniyor. Evinizde ya da isyerinizde dogalgaz kokusu aliyorsaniz yapmamaniz gerekenler sunlar;

1-      Çakmak, kibrit yakmayin,

2-      Lambalari ve diger elektrikli cihazlari açmayin, kapamayin ve fisten çekmeyin,

3-      Kapi ve pencereleri açarak ortami havalandirin,

4-      Dogalgaz cihazlarinin vanasini kapatin,

5-      Kapi zilini kullanmayin, kullandirmayin,

6-      Kivilcim çikabilecegi gerekçesiyle cep telefonu ve ev telefonunu kullanmayin,

Dogalgaz kokusu duyuldugunda yapilmasi gerekenler!

 7-      Gaz kokusu olan ortami herkesin bosaltmasini saglayin,

8-      Komsunuzdan veya uygun bir yerden Alo 187 Dogalgaz Acil Hatti’ni arayin,

9-      Tesisata kesinlikle müdahale etmeyin ve IGDAS yetkililerinin gelmesini bekleyin,

10-  Dogalgaz kaçagi durumunda gazin ortamdan tahliyesini saglayan mehfezleri asla kapatmayin,

11-  Bu mekandaki insanlari uyarin,

12-  Asiri bir gaz kaçagi varsa o bölgenin elektrigini kestirin,

13-  Kordon altina alinmasini ve trafigin durdurularak bölgenin güvenlik altina alinmasini saglayin,

14-  Gaz kokusu bina disinda olsa dahi, gaz kaçagi çevredeki yakin binalarda ve özellikle de bodrum katlarinda olabilir. Bu durumda kesinlikle bodruma girmeyerek 187 acil müdahale ekibini uyarin.

 Düzenli olarak dikkat edilmesi gerekenler!

 1-      Her yil sonbahar mevsiminde bacali cihazlarinizin yetkili servislerine baca temizlik ve bakimini yaptirin. Özellikle baca emniyet sistemlerinin çalisip çalismadigini kontrol ettiriniz,

2-      Binanizin elektrik tesisatinin topraklamasini her yil periyodik olarak kontrol ettirin. Uygun olmayan topraklama tesisatinin dogalgaz tesisatinda tehlikelere yol açabilecegini unutmayin,

3-      Dogalgaz tesisatina yakin ve izolasyonu bozulmus elektrik tesisatlarini yenileyin,

4-      Dogalgaz tesisat borularini boyamayi unutmayin,

5-      Ocak ve kombinizi temizlik amaçli yerinden oynatmaniz boru ve baca baglanti noktalarina zarar verir,

6-      Unutmayin! Izinsiz kazi yapilmasi yasaktir. Süphelendiginiz kazi çalismalari için IGDAS Çagri Merkezi’ni (444 36 36) arayin,

7-      Ihbar verirken unutulmamasi gerekenler; tesisat numaraniz, adiniz, soyadiniz, telefon numaraniz, gaz kokusu alinan bölgenin adresi ve tarifi, gaz kokusunun yogunlugunun tarifi(az, çok, asiri).

 IGDAS’ta güvenlik en üst seviyede

5 milyon aboneye hizmet sunan IGDAS, kuruldugu günden bugüne dogalgazin güvenli kullanilmasini tesvik etmek için çesitli çalismalar yürütüyor. Istanbul’un tüm ilçelerinde Dogalgazda Güvenlik ve Tasarruf Seminerleri’ni düzenleyen kurum, geçen yil tüm Türkiye’de farkindalik yaratan bir kampanyaya imza atti. Dogalgazin güvenli kullanimina yönelik kamu spotlari hazirlayan IGDAS’in kamu spotlari ulusal 35 televizyon kanalinda yayinlandi. “Ilkögretim Okullarinda Güvenli Dogalgaz Egitimi”  isimli projeyi de gerçeklestiren IGDAS, bu projeyle 85 bin ögrenciye ulasti. Proje kapsaminda görme ve isitme engelli ögrencileri de unutmayan IGDAS onlara özel olarak hazirladigi iki ayri kitap ve CD setini okullarina gönderdi. Toplam 2 bin 438 engelli ögrencinin güvenli dogalgaz kullanimi konusunda bilinçlenmesini sagladi. Sosyal medya ve web sitesi üzerinden de sürekli bilgilendirme yapan IGDAS konu ile ilgili hazirladigi bilgilendirici brosürlerini de abonelerine ulastiriyor.

Derleyen: Burcu KASARCI

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —