Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

IHALELER VE ILKELER ISIGINDA ILKESIZLIKLER

IHALELER VE ILKELER ISIGINDA ILKESIZLIKLER

Amacimiz üzüm yemektir, bagciyi dövmek degil.

Amacimiz üzüm yemektir, bagciyi dövmek degil.

Ihale yasasi 16 yilda 187 kez degisen bir ülkede, ihalelerin seffafligi üzerine iyi niyet beslemek kadar, sorgulamak gerektigi açik seçik ortadadir.

Aslinda ilk defa ihale yapilmadigina göre, ihale için kesif sart olsa da yeni bir kesif olmadigi ortada iken, yasa yapici irade, kervan yolda düzülür mantigi esliginde yasa ile bu kadar oynayinca, alt kadrolarda her seyi ile oynama ihtiyaci duyuyor olmali ki belediye ihaleleri incelendikçe vicik vicik elde kaliyor.

Yasanin temel ilkeleri; saydamlik, rekabet, kamuoyu denetimi, güvenilirlik, gizlilik, esit muamele gibi gayet anlamli ifadeler içermekte, kaynaklarin verimli kullanilmasini, aralarinda, anlamli kabul edilebilir dogal bir baglanti olmadigi müddetçe mal alimi, hizmet alimi,yapim isinin bir arada ihale edilemeyecegini öngörmektedir.

Ihale yasasinin isiginda, seffaf olarak; ihale türü, ihale usulü, sözlesme bedeli yaklasik maliyet karsilastirilmasi, ihaleye katilim sayisi, ihalelerin kazanan firmalar arasinda dagilimi ve is kalemleri üzerinden degerlendirme yaptik!

Adini vermeye gerek yok, onlar kendilerini biliyor. Sayistay metodolojisine takilmasalarda bizim denetimimize takildilar. Iktidar olmanin ve bu islerin fazla bilinmemesi ve takibi zor oldugu için açik seçik yapmislar, saklamamislar.

Biz de var olani sadece bir metodoloji ile izleyip, inceledik.Örnekleri siralayalim.

Bu beledyemiz EKAP ihale sürecine kayit yapmaya basladigi tarihten 30 Haziran 2019 tarihine kadar 724 ihale yapmis, bunun 286 tanesi hizmet alimi230 tanesi mal alimi, 176 tanesi de yapim isi ihalesi. 2010-2019 yillari arasindaki ihalelerin sözlesme bedeli 948.256.485,02 TL dir.

Bu ihale türleri ve borçlarinin da arttigi bilindigine göre, yapim ihalelerinin azligi, belediye kaynaklarini verimli kullanilmadigini söylememiz için yeter de artar bile!

Sözlesme bedelinin yaklasik maliyetten %50 ve üzeri kirimla verilen is sayisi 49 tane olup, ilk basta iyi gibi gözüken bu seyin, asfalt yama, bordür, tanitim gibi islerde olmasi, belli firmalar arasinda bu islerin dönüp durmasi, yaklasik maliyetin bilerek hatali çikartildigi ve rekabet, saydamlik gibi kurallarin çignendigi intabigini uyandirmaktadir.

724 ihalenin 534 tanesi açik usul ile, 190 tanesi pazarlik usulü ile yapilmis. Belli istekliler usulu ile yapilmamis olsa da belli kisilere is verildigi, ihaleye tek kisinin katildigi 89 ihale olusundan ve en çok ihale kazanan 5 firmanin tanidik ve yandas olmasindan belli olmaktadir.

Belediyemiz; 2012-2019 yillari arasinda Ikram ve organizasyon ihalelerine 11.366.562,49 lira harcayacak kadar bonkör oldugu görülmektedir.

Belediyemiz; 2012,2015 ve 2017 yillarinda LED ekran alim isi yapmis 2012 yilinda 119,19 m2 led akrana 1.086.000 TL ile sözlesme imzalamis. Bu günkü kur üzerinden dahi olsa metrekaresini 500 dolardan hesaplasak bu kadar alanlik bir led ekran 350.000-400.000 TL araliginda olur idi.

Belediyemiz 2016 yilinda 10 aylik ve 12 aylik iki ayri ihale ile toplamda 900.000 gazete almis. 2018 yilindaki ihalede de 890.000 adet ulusal, 186.000 adet yerel gazete almis. Kimse gazete okunmuyor demesin. Yoksa sadece günde 2.438 adet ulusal, 509 adet yerel gazete almis belediye, daha ne yapsin! Vatandas okumuyorsa belediye ne yapsin! Bu belediyemiz olmasa yandas ve havuz medyasi ne yapsin?

Belediye sirketlerinin kurulus amaçlarindan biri ihalelerdeki yolsuzlugu ve müteahhitlerin ve çantacilarin kirli ittifaklarini bozup isi ederinde ve kalitesinde halka sunmak iken belediye sirketine bakiyorsun ihallerin çogunu aliyor, aldigi ihalelerin çogu mal ve hizmet alimi ve bu mali bu sirket üretmiyor. Müdürlük bu mali ve hizmeti daha ucuza alabilecek iken, belirli birileri beslensin diye, bu sirketlere ihaleler veriliyor ve rekabet, esit muamele gibi ihale ilkeleri açikça çigneniyor.

Bir belediyeden en çok ihale alan ilk sirket  belediye sirketi, daha sonraki o belediyenin partisinin ilçe teskilatindan birinin  ve diger üçlü ile ilk beslinin yandaslardan olusmasi Sayistay denetiminin konusu olmasa da o ilçedeki diger siyasi partilerin arastirma ve gündem yapma konusudur.

Hamaset ile yüksek perdeden atip tutmak, birilerine kolay gelse de isin teknigi ve dogrusu bos beles imaji yerle bir etmeye yeter. Yeter ki is bilenler dinlensin.



  • Perşembe 20.7 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false