Ihsan Eliaçik: Diyanet`in Görevi Devletin Icraatlarina Dini Kilif Bulmak

Ihsan Eliaçik: Diyanet`in Görevi Devletin Icraatlarina Dini Kilif Bulmak

Yazar Ihsan Eliaçik, Diyanet`in "Vicdani ret caiz degildir" seklindeki açiklamasiyla ilgili olarak, "Diyanet devletin icraatlarina dini kilif buluyor. Insan hakki olan vicdani ret Islam`a aykiri degil" dedi. Ekin KARACA ekin@bianet.org

Arastirmaci yazar Ihsan Eliaçik, Diyanet Isleri Baskanligi`nin "Vicdani ret caiz degildir" seklinde açiklama yapmasiyla ilgili olarak vicdani reddin temel bir insan hakki olarak Islam`a aykiri olmadigini söyledi.

Eliaçik, bianet`e yaptigi açiklamada, Diyanet`in görevinin devletin icraatlarina dini kilif bulmak oldugunu ve bu çerçevede vicdani retle ilgili açiklama yapmanin da Diyanet`in görevleri arasinda sayilabilecegini belirtti.

"Askerlik sadece bir meslektir"

Ihsan Eliaçik, askerligin tipki diger meslekler gibi bir meslek oldugunu söyledi. "Ben polis olmak istemiyorum" diyen bir insana "olacaksin" diyemeyecegimizi söyleyen Eliaçik, ayni durumun askerlik için de geçerli oldugunu ifade etti ve söyle devam etti:

"Askerligi sadece koruma ve kollama ile görevli bir meslek olarak görmek gerekir."

"Anayasa`ya göre de hiçbir meslek zorla yaptirilamaz. Kimse ücretsiz angarya çalistirilamayacagi gibi, bir meslegi yapmaya da zorlanamaz."

"Türk Silahli Kuvvetleri`nin meslek icra biçimi meslek sartlari belirlenerek degistirilmelidir. Isteyenler de bu meslegin çalisani olabilmelidir."

"Insanlar elime silah almak istemiyorum diyebilir. Bunu dini açidan yasaklamak için herhangi bir sebep yok. Kimse askerlik kutsaldir diyemez. Insanlara hizmet eden tüm meslekler kutsaldir."

"Insanlar askerlik yapmak istememelerini degisik dini görüslerine dayandirabilirler. Benim inancima göre elime silah almak istemiyorum demesi anlasilabilir bir sey."

"Diyanet`in isi devletin icraatlarina dini kilif bulmak"

Bu gibi konularda görüs bildirmenin Diyanet Isleri Baskanligi`nin görevleri arasinda yer alip almadigini merak ediyoruz.

Eliaçik, bu gibi konular hakkinda konusmanin tam da Diyanet`in görevleri arasinda oldugunu belirtiyor.

"Çünkü Diyanet`in görevi, devletin icraatlarina dini kilif bulmaktir ve bu görevi icra etmektedir."

"Diyanet, devletin temel icraatlarina ters hiçbir sey söylemez. Çünkü Diyanet devletin dininin temsil edildigi ortamdir. Kurulus amaci da budur."

"Bunun çözümü için Diyanet denilen kurumun tamamen ortadan kaldirilmasi lazim."

Diyanet: Silahli güçler bireylerin güvenligidir

Diyanet Isleri Baskanligi`nin fetva hattina "Islam`da vicdani ret hakki var mi?" sorusunu yönelten Milli Gazete`ye cevap veren Diyanet, herkesin vicdani reddini açiklamasi durumunda vatan savunmasinin gerçeklestirilemeyecegini belirterek vicdani reddin caiz olmadigini söyledi.

Diyanet Isleri Baskanligi açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

* Dinimize göre akil ve balig olan her kimse, ibadetlerinin yani sira ailesine karsi (nafaka, himaye, terbiye vs. görevlerle), devletine karsi (vergi, askerlik vs. ile) yükümlüdür.

* Insan sosyal ve medeni bir varlik oldugundan bir arada yasamak zorundadir. Bir arada yasamanin kurallari da ahlak ve kanunla belirlenir. Bunun uygulanmasi için de bir devlet olma geregi ortaya çikar. Devletin yani kanunun, adalet ve hukukun olmadigi bir yerde terör ve anarsi hâkim olur.

* Bu ise insanlarin can, mal, namus ve inançlarinin tehdit ve tehlike altinda olmasi demektir.

* Devletin silahli güçlerinin olmasi demek bireylerin can, mal, namus, din ve ibadet özgürlügünün teminat altinda olmasi anlamina gelir. Her bireyin kendi teminati için de askerlik hizmeti kaçinilmazdir. Bu itibarla kanunen yapmak zorunda oldugumuz askerligi "vicdanî ret" gibi bir gerekçeyle terk etmek dinen caiz degildir.

* Herkes "vicdanî ret" gerekçesini ileri sürerek askerlik yapmayacak olursa vatanin savunmasi, vatandaslarin huzur ve güveni ve en önemlisi de can, mal ve namus emniyetinin gerçeklesmesinde sorun olur.

* Emniyet güçlerinin olmadigi bir devlette, ortaya sadece bir iç güvenlik sorunu çikmaz, bunun yaninda, dis tehdit ve bagimsiz devlet olma sorunu da çikar. (EKN)