Marmaray projesinin resmi açilisi, tüm dünyada yankilanirken projenin yarattigi tartismalara da vurgu yapiliyor. Ingiliz Independent gazetesi, “Avrupa ve Asya’yi birlestirecek 3 milyar euroluk proje, Türkiye’yi böldü” basligini kullandigi haberinde kentte “devrim” yaratmayi amaçlayan projenin, "Türklerin bir bölümü tarafindan gereksiz ve pahali bir prestij projesi” olarak görüldügünü öne sürdü.
Independent, Istanbul kaynakli haberinde “Ilk defa 150 yil önce bir Osmanli sultani tarafindan hayal edilen proje” dedigi Marmaray’in insaasinin dokuz yil önce baslatildigini belirtti.
Projenin, “kamu ulasiminin sinirli ve trafik tikaniklarinin efsane oldugu kentte devrim yaratmayi amaçladigi” yorumunu yapan gazete “Ancak Istanbul’da yasayan 15 milyonun veya Türkiye’nin geri kalaninin tümü, hat açilacak diye sevinçten uçmuyor. Bazilari, projeyi, Basbakan Recep Tayyip Erdogan için gereksiz ve pahali bir prestij projesi olarak görüyor” iddiasini dile getirdi.
“HÜKÜMET KARSITI HISSIYATINI KÖRÜKLEDI”
Independent, projenin “devam eden hükümet karsiti hissiyati körükledigi” görüsünü öne sürdügü haberinde geçen Mayis ve Haziran aylarinda “bu tür projelerden biri” olarak niteledigi Gezi projesinin tetikledigi protestolara da vurgu yapti.
Marmaray projesine iliskin arkeoloji kalintilari konusundaki tartismalara da deginen Ingiliz gazetesi, muhalefete ragmen Marmaray projesinin ve 3. Bogaz Köprüsü’nün gerçeklesmesi kararlarinin Gezi Parki’ni “yok etme kararinin yakin bir yansimasi” oldugunu savunduktan sonra su savlari da dile getirdi:
“Haziran ayinda Türkiye’nin sokaklarina dökülen yüzbinlerce insanin birçoguna karsi kullanilan uzlasmaz polis taktikleri, sonraki protestolarin daha küçük olmasini sagladi. Ancak, açilisina denk düsecek biçimde kentin Avrupa ve Asya taraflarinda kitlesel protestolar çagrisinin yapildigi on binlerce pankartin ortaya çikmasini engellemedi.”
Odatv.com