Kagithane’de bir markete yapilan molotof saldirisi sonrasi "pusi" taktigi gerekçesiyle otobüs duraginda gözaltina alinarak tutuklanan Galatasaray Üniversitesi ögrencisi Cihan Kirmizigül’ün tutuklulugu ikinci yilini doldurdu. Suçu isledigine iliskin hakkinda hiçbir delil bulunmadigi halde taktigi "pusi"den ötürü iki yildir tutuklu yargilanan Kirmizigül için ögrenci arkadaslari ve akademisyenler, taktiklari pusilerle, "Cihan’a özgürlük" dediler.
"Iki yil içerisinde sadece 7 kez hakim karsisina çikabildi"
Galatasaray Üniversitesi önünde bir araya gelen yüzlerce ögrenci ve akademisyen, "Baskilar son bulsun, Cihan özgür kalsin", "Tutukluluk süresi, yildiramaz bizleri" sloganlariyla, Cihan Kirmizigül hakkinda iki yildir tutukluluk halinin devami yönünde karar veren Besiktas’taki Istanbul Adliyesi’ne yürüdü. Tutuklu yakinlari ve milletvekillerinin de destek verdigi eylemde söz alan Galatasaray Üniversitesi ögrencisi Ezgi Kardes, Kirmizigül’ün iki yil içerisinde sadece 7 kez hakim karsisina çikabildigini hatirlatarak, "Bu hukuksuzlugun son bulmasini, özgürlügü ve egitim hakki elinden alinan arkadasimiz Cihan’in tahliye edilip bir an önce aramiza dönmesini istiyoruz" dedi.
"Beraat isteyen savci yerine `45 yil` isteyen savci getirildi"
Davada Kirmizigül’ün beraatini isteyen savci Mustafa Çavusoglu’nun yerine atanarak Cihan için "45 yil hapis cezasi" isteyen Hikmet Usta’nin neden görev aldigini soran Kardes, özel yetkili mahkemeler eliyle, "terörist" damgasiyla binlerce insanin keyfi gerekçelerle tutuklandigini ve tutuklanmaya devam ettigini vurguladi. Kardes, "Cihan’in ömründen çalinan 2 yilin hesabini kim verecek? `Pardon` deyip, `tazminati neyse veririz` deyip, ömrümüze fiyat mi biçecekler? Gençligimiz, ömrümüz kaç para?" sorusunu yöneltti.
Açiklamanin ardindan Kirmizigül’ün 23 Mart’ta Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülecek durusmasina çagri yapildi.
"Cihan okulunu bitirmis, Endüstri Mühendisi olarak ise baslamis olacakti"
Cihan Kirmizigül’ün agabeyi Serhat Kirmizigül, "Cihan tutuksuz yargilansaydi, okulunu bitirmis Endüstri Mühendisi olarak isine baslamis olacakti" dedi. Yasananlara iliskin yönelttigimiz soruya Kirmizigül, "Bir polisin ifadesine dayandirilarak, taktigi pusiden ötürü iki yildir tutuklu Cihan, bu polisler bizi alsa, götürse `bunlar molotof atti` deseler bizler de tutuklanabiliriz. Cihan’in iddianamesini okuyan insan gerçekten Cihan`in masumiyetine inanir" diyerek süreci özetledi. Tekirdag 2 no.lu F tipinde çok zor kosullar oldugunu ifade eden Kirmizigül, "Cezaevi kosullari agir, aksam yemeklerinden hayli sikayetçiler, kantinden alisveris yapiyorlar. Her gün salata yapip yiyorlar. Gardiyanlar sadece psikolojik degil, fiziki iskence de uyguluyor" diyerek insani yaklasim, hassasiyet ve vicdan beklediklerini belirtti.
"Terörist ilan edilip içeri atilmak insan haklarina aykiri bir durum"
Eyleme taktigi "pusi" ile destek veren CHP milletvekili Melda Onur, "Ögrencilerin gösteri, yürüyüs haklarini kullandiklarinda terörist ilan edilip içeri atilmasi insan haklarina aykiri bir durumdur" diyerek 600’e yakin ögrencinin tutuklu oldugunu hatirlatti. Konuya iliskin soru yönelttigimiz Onur, Kirmizigül’ün de kaldigi F tipi kosullarinin çok agir oldugunu ifade ederek, "Türkü söylemek, slogan atmak gibi gerekçelerle disiplin suçlari veriliyor. Okullarindan olup, sinava girebilmek için çok ciddi paralarla ring araci kiralamalari gerekiyor. Milli Egitim Bakani bu zamana kadar neden tutuklu ögrenciler hakkinda konusmadi? Hükümette herkes birbirini onayliyor" seklinde açiklama yapti.
"Tüm anneler gelse bizim çocuklarimiz içeride olmaz"
Geçtigimiz sene Devrimci Karargah sorusturmasinda tutuklanan Istanbul Üniversitesi ögrencisi Deniz Buminoglu’nun annesi Emine Buminoglu da eyleme katilarak destek verdi. Süreç boyunca yasananlari sordugumuz Buminoglu, "Bizim çocuklar çikana kadar ben burada olacagim" diyerek oglunun da kaldigi F tipi kosullarinin çok agir oldugunu ifade etti. Buminoglu, "Her çocugun eylemine gelmeyi düsünüyorum. Benim gibi bütün anneler gelirse bizim çocuklarimiz içeride olmaz" diye konustu.
(soL - Istanbul)