NAMIK DURUKAN
Oslo sürecinin Silvan, son baris sürecinin ise Paris cinayetleri ile provoke edilmesine ragmen MIT-Öcalan arasinda yeniden baslayan görüsmeler Imrali, BDP, Kandil arasinda süren trafikle ilerletiliyor. Imrali’da Abdullah Öcalan ile BDP heyeti arasinda yapilan ve Milliyet’in kamuoyuna duyurdugu görüsmenin zabitlari da çözüm planinin çerçevesini ortaya koyuyor.
Uzun bir aradan sonra kardesi Mehmet Öcalan ile 17 Kasim 2012’de görüsan Abdullah Öcalan, cezaevlerinde açlik grevlerini yaptigi çagriyla sona erdirerek, yeni sürecin kritik adimlarindan birini atmis oldu. Öcalan, kardesine MIT ile Imrali’da yeniden görüsmelere basladigini belirterek, örgüte ve BDP’den diyalogun müzakereye evrilmesi için destek istedi.
‘Kesinti felaket olur’
Birinci BDP?heyeti 3 Ocak’ta; BDP’li Sirri Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan’dan olusan ikinci BDP?heyeti ise 23 Subat’ta Öcalan ile görüstü. Öcalan ikinci görüsmede Kandil, BDP ve Avrupa’ya üç nüsha mektup yazdigini açiklayarak Imrali’da devlet ile yogun tartismalar yasadigini vurguladi. Öcalan, sürecin kesintiye ugratilmasi halinde “felaket” olacagi mesaji verdi.
Öcalan, bu süre içinde örgüte, BDP’ye ve Avrupa kanadina Imrali’da MIT ile yaptiklari görüsmede bir mutabakata vardigi mesajini görderdi. Öcalan, basarili olunmasi halinde, “yepyeni bir cumhuriyet” saglanacagini savundu. Öcalan, bir yandan devlet ile müzakere sürerken diger yandan örgüte yönelik operasyonlar yapilmasina dikkati de çekti.
Üç asamali plan
Kandil yönetimi, Öcalan’in eylemsizlik ve silah birakmaya dogru giden süreçte Öcalan’a birçok konuda tereddütlerini iletti. Örgütün tereddütleri, eylemsizligin neye karsilik olacagi ve geri çekilmenin hangi sartlarda gerçeklesecegi oldu. Öcalan, ikinci BDP heyeti ile görüsmesinde örgütün bu tereddütlerini giderecek çözümler ortaya koyduklarini MIT ile görüsmesinde bunun detaylarina indiklerini açikladi.
Tutanaklara göre Öcalan, örgüte büç asamali planin basliklarini sundu. Bunun birinci ayagini demokratik baris sürecine felsefi bakis basligi altinda 10 maddede siraladi. Demokratik çözüm plani basligini da 10 madde halinde ortaya koydu.
Öcalan, üçüncü asamayi ise demokratik barisin eylem plani olarak açikladi. Üç asamali planin birinci asamasinin 7 madde, ikinci asamasinin 5 madde, üçüncü asamasinin ise 7 madde oldugunu söyledi. Tüm bu maddeleri Kandil’e gönderdigi mektubunda detayli olarak izah etti. Öcalan, eylem planina bir sayfalik ek yazdigini, bunun paralel devlet ile ilgili sorulara cevap niteliginde oldugunu belirtti.
“Üç asama ve 10 ilke” ortaya koyan Öcalan, Kandil, Avrupa ve BDP’nin bunu cesurca tartismasini istedi. Öcalan, milletvekillerine Kandil ve Avrupa ile BDP yönetiminin yanitini iki hafta içinde bekledigini de özellikle söyledi.
Mesaj Nevruz’da
Tutanaklara göre Öcalan, en kritik adimlardan biri olan ateskes konusunda da tarih verdi; Nevruz’da eylemsizligi ilan edebilecegini söyledi.
Öcalan, çekilmenin karsilikli olmasi gerektigini, parlamentonun buna onay vermesinin sart oldugunu vurgulayarak, “geri çekilme garantisi” istedi. Öcalan, gerek MIT görevlileri ile yaptigi görüsmelerde gerek Kandil ile diyalogunda sorunun en önemli ve can alici noktasi konusunda örgütü rahatlatacak mesaji, “Çekilmeden çekilmeye fark var. Tek tarafli bir çekilme olmayacak. Çekilme parlamento karari ile olacak. Basbakan’in dedigi ‘Çekilsinler onlara karismayiz’ demesiyle olmaz. TBMM onaylayacak, çekilme komisyonla olacak” sözleri ile vermis oldu.
Baskanlik sorunu
Tunanaklara göre Öcalan, ikinci BDP heyetiyle yaptigi görüsmede, sürecin ayaklarindan biri olan anayasa konusundaki görüslerini de aktardi ve vatandaslik tarifini BDP’ye söyle yazdirdi: “Özgür iradesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne bagliligini ifade eden her birey Türkiye Cumhuriyeti vatandasidir.”
Öcalan, son görüsmede PKK yönetiminin tereddütlerini giderecek konulari mektupta açtigini belirterek, örgütün bu kapsamda hereket etmesini istedi.
Devlet düzeyinde karsilikli bir diyalog gerçeklestirdigine vurgu yapan Öcalan, “Anti terör yasasi, siyasi partiler yasasi, seçim baraji... Toplantilarda cesurca tartisip bana getireceksiniz. Bir yada iki hafta içerisinde elestirel bir cevap bekliyorum” diyerek, basta 4. Yargi Paketi olmak üzere parlamento zemininde atilacak adimlardaki görüslerini de aktardi.
Öcalan, milletvekilleri ile yaptigi görüsmede baskanlik sistemi tartismalari konusunda da önemli vurgular yapti. Öcalan, ABD’deki gibi olmasi halinde baskanlik sisteminin düsünülebilecegini ve bu kapsamda Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in desteklenebilecegini söyledi.