Iktidar seyirci: Ölü sayisi 19’dan 190’a çikti

Iktidar seyirci: Ölü sayisi 19’dan 190’a çikti

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasindan bu yana yasananlari anlatti…

Türkiye’de Mart 2020’de görülen ilk koronavirüs vakasinin üzerinden bir yil geçti. Koronavirüs nedeniyle online alisveris hayatimizin vazgeçilmez bir parçasi haline geldi ancak bu durum motokuryelerin is yogunlugunun artmasina neden oldu. Tüm Anadolu Motorsikletli Kuryeler Federasyonu’na (TAMKF) göre ilk koronavirüs vakasinin görüldügü Mart 2020’den bu yana motokuryeler yaklasik 63 bin kazaya karisti, bu kazalarda 190 motokurye yasamini yitirdi.

SEBEP: TECRÜBESIZLIK

Kazalarin çogunun büyüksehirlerde meydana geldigini belirten TAMKF Baskani Çagdas Yavuz, “Trafik Daire Baskanligi’ndan aldigimiz verilere göre ilk koronavirüs vakasinin görüldügü Mart 2020’den bu yana motokuryeler yaklasik 63 bin kazaya karisti. Bu kazalarin çogu büyük sehirlerde meydana geldi. Kazalar sonucunda 190 kurye yasamini yitirdi. Pandemiden önceki sene 19 motokurye trafik kazalarinda hayatini kaybetmisti” dedi. Yavuz, ölümlü kazalarin bu denli artmasinin nedenlerini ise su sözlerle anlatti: “Pandemi ile birlikte motokuryelere olan talep artti. Artan talep üzerine tecrübesiz kisiler de bu sektöre girdi. Ayrica kuryelerin üzerinde teslimatla ile ilgili hiz baskisi ortaya çikti. Bunlarin sonucunda ölümlü kazalar artti.”

ÇÖZÜM: MESLEKI EGITIM

Hürriyet’ten Idris Emen’in haberine göre; Yavuz, motokurye kazalarinin mesleki egitim ve çalisma kosullarinin iyilestirilmesiyle azaltilabilecegini savundu: “Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafindan motokurye yeterlilik belgesi veriliyor. Motokurye olmak için bu sertifikanin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Kuryelere üstün sürüs egitimi verilmeli. Ayrica kask gibi bazi koruyucu ekipmanlarin üzerindeki bazi vergilerin kaldirilmasi gerekiyor. Bunlar yapilirsa kaza sayisinda azalma olacaktir.”

NEFES ALDILAR

Yeni normallesme ile motokuryelerin çalisma yogunlugunda biraz da olsa azalma meydana geldi. Bu durum motokuryelerin rahat bir nefes almasini sagladi. Kendi firmasinda 70’e yakin motokurye çalistiran Nihat Özdemir adli is adami azalan is yogunlugunu su sözlerle anlatti: “Firmamda 70’e yakin motokurye hizmet veriyor. Ben kendim de kuryelik yapiyorum. 1 Mart’tan önce bir kurye günde 60-70 paket teslim ediyordu. Bu sayi normallesme ile 20-25’e kadar düstü. Çalisma süremiz azaldi. Ayrica kuryeler iki paket teslimi arasinda daha uzun süre mola verebiliyorlar.”

kaynak;Odatv.com