Ilk Kürtçe okul açiliyor

Ilk Kürtçe okul açiliyor

Kuzey Irak`ta meydana gelen gelismelere dikkat çekilerek, ?Kuzey Irak`taki gelismeler Türkiye`deki Kürtleri heyecanlandirdi? yorumlari yapilirken Lice`deki karakol protestolari ve geçen ayki olaylarda iki kisinin öldürülmesinden sonra 14 aylik ateskes sür

Ilk Kürtçe okul açiliyor

Kuzey Irak’ta meydana gelen gelismelere dikkat çekilerek, “Kuzey Irak`taki gelismeler Türkiye`deki Kürtleri heyecanlandirdi” yorumlari yapilirken Lice`deki karakol protestolari ve geçen ayki olaylarda iki kisinin öldürülmesinden sonra 14 aylik ateskes sürecinin çökme ihtimalinin olustugunu, bu gerilimde Kürtler`in kazandigi öne sürülüyor.

TÜRKIYE`DE KÜRTÇE EGITIM VEREN OKUL AÇILIYOR

Ingiliz haftalik dergisi Economist, son sayisinda Türkiye`deki Kürtler`le ilgili son siyasi durumu, Türkiye siyasetindeki ve Kuzey Irak`taki gelismeler isiginda ele alan bir yaziya yer veriyor. BBCTürkçe tarafindan yansitilan yazida Yalaza`da “Özgür Kürdistan`in tohumlarinin ekildigi” yorumu yapilirken Türkiye`de ilk kez Kürtçe dilinde egitim verecek okulun yakinda Yalaza`da açilacagina isaret ediliyor.

Dergi, Yalaza`da daha önce hint keneviri ekildigini, PKK`nin büyüyen uyusturucu ticaretini yasakladigini, bu nedenle artik köydeki tarlalarin artik tütün ve yasal ürünlerle ekili oldugunu belirtiyor. Yazida Serdar Çelik isimli bir PKK üyesinin “Yalaza`nin tüm Kürdistan için bir komün modeli olacagini, devletin buraya ayak basamadigi” iddiasi da yansitiliyor.

Economist, Lice-Diyarbakir karayolu üzerinde bir askeri kontrol noktasindan bir kilometreden daha az mesafe uzaklikta PKK bayraginin dalgalandigina dikkat çektigi yazisinda Lice`deki karakol protestolarina ve geçen ayki olaylarda iki kisinin öldürülmesi sonra 14 aylik ateskes sürecinin çökme ihtimalinin olustugunu, bu gerilimde Kürtler`in kazandigi düsüncesini de dile getiriyor.

Dergi, Lice`de karakol insaatlarinin durduruldugunu, daha fazla PKK bayraginin asildigini, hükümetin yeni bir reform paketini açikladigi, hapisteki binlerce Kürt siyasi eylemcinin saliverildigini, özel okullarda Kürtçe egitime olanak saglayan yasalarin meclisten geçtigini belirtiyor.

KISANAK: “REFERANDUM YAPILSA HALKIN YÜZDE 80`I BAGIMSIZLIK LEHINDE OY KULLANIR”

Economist, Kuzey Irak`ta meydana gelen, Kerkük`ün Kürt yönetimince ele geçirilip bagimsizlik yolunda da hizlanilmasi gibi son gelismelerden, Türkiye`nin Kürtlerinin heyecanlandigi, Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in ise Irak`in Kürt bölgesini yakin bir müttefik olarak gördügünü ve onu tesvik ettigi yorumlarini yapiyor.

Bu arada Economist’e konusan Diyarbakir Büyüksehir Belediye Baskani Gültan Kisanak, agirlikli olarak Kürtler`in yasadigi bölgelerde bir referandum yapilmasi durumunda “halkin yüzde 80`i bagimsizlik lehine oy kullanacagini” savundu.

Dergiye göre, Kisanak, Türkiye hükümetinin Türkiye sinirlari disinda küçük bir Kürdistan`in kurulmasina izin vermekle büyük bir Kürdistan`in kurulmasini engellemeyi düsündügünü söylemis.

EN FAZLA SUNABILECEKLERI…

Özerlik ihtimaliyle ilgili dergiye konusan AK Parti milletvekili Galip Ensarioglu ise, en fazla sunabileceklerinin, siddete karismamis PKK`li tutuklular ve savasçilar için af, mevcut terörle mücadele yasalarinin rafa kaldirilmasi, Kürtçe egitime devlet okullarinda da izin verilmesi oldugunu söylüyor.

Odatv.com