Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

IMAMOGLU: DÜNYANIN EN ÖNEMLI METRO ATILIMLARINDAN BIRINI YAPIYORUZ

IMAMOGLU: DÜNYANIN EN ÖNEMLI METRO ATILIMLARINDAN BIRINI YAPIYORUZ

IBB Baskani Ekrem Imamoglu; 3 ilçeden geçecek, 11 istasyonlu, 13 kilometrelik Ümraniye-Atasehir-Göztepe Metro Hatti’nda gerçeklestirilen ‘TBM Geçis Töreni’ne katildi. Kentin metro insaat tarihinde bir ilk olarak, 2 TBM cihazinin ayni anda görevini tamamla

Haber/Elmas Aydogan

Yapimi, eski yönetim tarafindan 2017’de durdurulan, yeniden insasi 20 Eylül 2019'da Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu tarafindan baslatilan Ümraniye-Atasehir-Göztepe Metro Hatti’nda yeni bir asamaya gelindi. Kentin metro insaat tarihinde bir ilk olarak, 2 TBM (Tunel Boring Machine-Tünel Delme Makinesi) ayni anda görevini tamamladi. Hattin kuzey aksindaki Ümraniye ile güney aksindaki Sahrayicedit Istasyonlarina ulasan TBM’lerin geçisi için düzenlenen törende konusan Imamoglu, kentin ulasim sorununu çözmenin, Istanbul'un en güncel, derin ve önemli problemine çözüm bulmak anlamina geldigini vurguladi.

“DÜNYANIN AYNI ANDA EN ÇOK RAYLI SISTEM YAPAN KENTI DURUMUNDAYIZ”

Özellikle bugünün gündemi olan iklim degisikligiyle mücadelede; çevre dostu, hizli, konforlu metro insaatlari konusunda Istanbul, dünyanin en önemli metro atilimlarindan birini yapmakta” diyen Imamoglu, sunlari söyledi:

“Bu anlamda, dünyanin ayni anda en çok rayli sistem yapan kenti durumundayiz. 2020 yilinda 18, 2021 yilinda 11 kilometre metro hattini Istanbullularin hizmetine açtik. 2022’de 18.2, 2023’te 41.5, 2024’te ise 16.7 kilometre metro hattini Istanbullularla bulusturmayi hedefliyoruz. Böylece; göreve geldigimiz Haziran 2019’dan 2024 yilinin sonuna kadar, her yil ortalama 21 kilometreyi asan kilometre oranina kavusmus olacagiz. Bu, gerçekten asla taviz vermedigimiz, önemsedigimiz, ulasimda birinci sira mevzumuz haline gelen bir süreç.”

“YENIDEN BASALTTIGIMIZ ILK PROJE”

Söz konusu hattin, görevi teslim aldiklarinda durmus projelerden birisi oldugunu belirten Imamoglu, su bilgileri paylasti: “Bu proje, göreve basladigimizda yapimi durdurulmus olarak teslim aldigimiz 10 hat içerisinde yeniden baslattigimiz ilk proje olmustu. 14 Nisan 2017 tarihinde sözlesmesi imzalanmis, ayni yilin Aralik ayi sonundaysa IBB tarafindan sözlesme fesih karari alinmisti. 2018 basindan itibaren proje fiilen durmustu. 27 Agustos 2019 tarihinde EBRD ve Karadeniz Ticaret Bankasi ile yaptigimiz anlasmayla 175 milyon Euro tutarinda finansman kredisi sagladik ve bir ay sonra insaat baslama törenimizi yapmistik. Temmuz 2019’da ilerleme yüzdesi yüzde 4 olan projede, Eylül 2021 itibariyle yüzde 40’lara yaklastigimizi müjdeleyebilirim. Çalisan sayimiz ise 1.860 kisiye yükseldi. Aldigimizda 100 kisiydi. Tam 15 noktada, aç-kapa ve delme tünel yöntemleriyle istasyon, makas ve geceleme hattinda 24 saat çalismalarimiz sürüyor. 2’si kuzeye 2’si güneye dogru toplam dört tünel delme makinemiz ana hat tünellerini kaziyor. 2023 yili sonunda sinyal testlerini tamamlayarak hatti yolculu isletmeye almayi hedefliyoruz. Tam otomatik, sürücüsüz olarak hizmet verecek hattimizin tek yönde yolculuk süresi, 21 dakika olacak ve 90 saniyeye kadar sefer araligi ile isletme yapabilecek. Yine tek yönde saatte 44.400 yolcu tasiyabilecek. Hattimizda çalisacak 40 adet araci temin ettik, su an Dudullu depomuzdalar. Ayrica ek olarak 68 adet aracin üretimine de yakinda baslanacak.”

MECLIS’E ‘ONAY’ TESEKKÜRÜ

Metro gibi büyük çapli projelerin yapimi ve imalatinin, öz kaynaktan ziyade uzun vadeli borçlanmalarla mümkün oldugunu herkesin bildiginin altini çizen Imamoglu, “Bu manada, geçtigimiz hafta yapilan Istanbul Büyüksehir Belediyesi Meclisi’nde Ümraniye-Atasehir- Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Mahmutbey-Esenyurt hatlari için borçlanmayla ilgili, kaynak temin edebilmeyle ilgili çikan olumlu karari, onayi buradan bütün meclis üyelerine, bütün siyasi parti gruplarina tesekkür ederek vatandaslarimizla paylasmak isterim. Tabii bunun bir sonraki asamasi, bizim kaynak bulmamiz. Bu süreçlerin de yine Ankara'da onayi alinacak olan mekanizmalari var. Ayni titizligin, ayni süreçlerin orada da isleyerek bir an önce kaynagin, Ümraniye-Atasehir-Göztepe hatti gibi diger hatlarimiza da ulasmasini diliyoruz. Bu manada, özellikle finans ekibimiz, arkadaslarimiz yogun bir çalisma içerisinde olacaklar. Yine bu az önce saydigimiz üç hat gibi, borçlanma bekleyen diger hatlarimizla ilgili de Meclis’te bulunan dosyalarimizin, yine Meclis’teki siyasi parti gruplari tarafindan ayni anlayisla, ortak kararla Meclis’ten çikmasini umut ediyor ve takip ediyoruz” dedi.

ALPKÖKIN: “SIFIRDAN BASLAMAK DAHA KOLAY”

IBB Rayli Sistemler Daire Baskani Pelin Alpkökin de konusmasinda hatla ilgili teknik detaylara yer verdi. Göreve geldiklerinde durdurulmus metro hatlarina islerlik kazandirmaya çalistiklarini aktaran Alpkökin, o süreçte yasadiklari zorluklari, “Es zamanli durdurulmus 7 metro hattindan, 3 ay gibi bir sürede kredi temin edilip ise baslanan hattimiz bu. Zaman zaman durdurulmus hatlardaki çalismalarimizla ilgili bazi elestiriler geliyor. Ama yasadigimiz bu 2 senelik süreç içerisinde, kendim ve ekibim adina söyleyebilirim ki, sifirdan bir hattin ihalesini yapmaktan çok daha zor bir kosullarda bu hatlari yeniden hayata geçirdik. Gerek teknik olarak, gerek zemin riskleri gerek mevzuat, gerek finansal olarak durmus hatlarin ayaga kalkmasi, ihale ettirmekten çok daha zor ve bu projenin de özelligi, bu zorluklari ilk bu projemizde test etmis olduk. Hakikaten büyük bir basariyla bu sorunlari teker teker çözdük” sözleriyle dile getirdi. Konusmalar sirasinda, Ümraniye ve Sahrayicedit Istasyonlarina ulasan TBM cihazlarinin görüntüleri canli olarak ekrana yansitildi. Törene; CHP Istanbul milletvekili Gökan Zeybek ile IYI Parti Istanbul milletvekili Hayrettin Nuhoglu da katildi.

GÜNDE 400 BIN YOLCU TASINACAK

Günde yaklasik 400 bin yolcunun seyahat edecegi hat; açildiginda, Göztepe Istasyonu’ndan Halkali-Gebze Yüzeysel Metro Hatti’na; Yeni Sahra Istasyonu’ndan Kadiköy-Kartal-Tavsantepe Metro Hatti’na; Çarsi Istasyonu’ndan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy/Sancaktepe Metro Hatti’na entegrasyon saglanacak. Kadiköy, Atasehir ve Ümraniye ilçeleri arasinda 11 istasyona sahip hattin uzunlugu 13 kilometre olacak. Yolculuk süresi 20 dakika olurken, tek yöne yolcu kapasitesi 31 bin olarak ön görülüyor. Hattin baslangiç ve bitis istasyonlari, Göztepe 60. Yil Parki ve Ümraniye Kazim Karabekir Mahallesi olacak.



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı