Malatya ve Elazig’da deprem bölgelerini ziyaret eden Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu Tuncelide de belediye ve cemevini ziyaret etti. Imamoglu, cemevlerine yasal statü taninmasi konusunu da önümüzdeki aylarda yeniden meclis gündemine getireceklerini söyledi. Malatya ve Elazig’daki incelemelerinin ardindan Esi Dilek Imamoglu, CHP Tunceli Milletvekili Polat Saroglu ve ilçe belediye baskanlariyla birlikte Tunceli’ye gelen Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ilk ziyaretini belediyeye yapti.
Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu tarafindan karsilanan Imaoglu bölgeye deprem nedeniyle gelmis olmaktan üzüntü duydugunu söyledi. Depremde yasanan kayiplar nedeniyle bassagligi dileyen Imamoglu, “Depremle yasayan bir ülkeyiz, bütün cografyamizi kapsiyor fakat bu konuda da basarili degiliz. Tedbiri almis ülke olamadik. Bunda belediyelerin, yönetimlerin, hükümetlerin bir kusuru var. Insallah önceligi tedbir olan bir ülke olmayi basaririz” dedi. 5 Ocak tarihinden itibaren haber alinamayan Munzur Üniversitesi ögrencisi Gülistan Doku’nun ailesini de ziyaret ettigini söyleyen Imamoglu, “Son birkaç haftadir üzücü Gülistan kizimiz ile ilgili bir olay yasaniyor. Ailemizi ziyaret ettik, biraz dertlestik. Umut ediyorum insallah iyi bir haber olur” diye konustu. Olumsuz durumlarin yaninda yapilmasi gerekenler de oldugunu hatirlatan Imamoglu, “Hayatta bunlarda var bir yandan da hizmetler de var. Size basarilar diliyoruz. Tunceli bizim için çok özel bir sehir. Hem dogasiyla hem insaniyla hem de açikçasi genel baskanimizin memleketi. Özel bir hassasiyetimiz var. Tüm belediyelerimizin bütün yerel hizmetlerin iyi olmasini arzu ederiz. Bu bakimdan Tunceli sinirlarina özel bir ilgi gösteriyoruz. Size de basarilar diliyoruz. Istanbul tüm ülkeye el uzatmak zorundadir. Dogusu kuzeyi güneyi fark etmeden hizmet ediyoruz. Biz sorumlulugumuzu yerine getirme çabasi içerisindeyiz. Insallah güzel isbirliklerimiz olur. Bu mecburi bir ziyaretti. Tunceli’nin güzelliklerini Munzur’u görmeye elbette yine gelecegiz” seklinde konustu. Maçoglu, Ekrem Imamoglu’na ziyaretinden ötürü tesekkür etti.
IMAMOGLU, “CEMEVLERI IBADETHANE OLARAK KAYITLARI GEÇMELI”
Belediye ziyaretinin ardindan Tunceli Cemevi’ni ziyaret eden Ekrem Imamoglu’nu cemevi baskani Ali Ekber Yurt ile çok sayida vatandas karsiladi. Ziyaretinde cenaze törenine de katilan Imamoglu, yakinlarini kaybedenlere taziye dileklerin iletti. Cemevi’ni de gezen Imamoglu yaptigi açiklamada cemevlerine yasal statü verilmesi gerektigini belirterek, “Bu süreçte tesekkür edilmesini kabul etmiyorum görevimizi yerine getiriyoruz. Inanç kavraminda insanlarin düsüncelerine saygi duyan bir ortam var etmemiz gerektigine inanan birisiyim” dedi. Büyüksehir belediye meclisinin cemevlerine yasal statü taninmasi yönündeki karari reddetmesine de deginen Imamoglu, “Daha farkli bir sekilde getirmek için hazirligimizi yapiyoruz. Mart ayinda tekrar meclise gündem olarak tasiyacagiz. Cemevlerinin ihtiyaçlarini gidermeye dair meclisin bir kararina ihtiyaci yok. Gerekeni biz her zaman yapariz ve yapiyoruz. Manevi olarak onlarin da Istanbul’un kiymetli birer mabedi oldugu ve ibadethane oldugunun kayitta geçmesini gerekirdi. Umarim yanlislardan dönerler” diye konustu. Cemevi Baskani Ali Ekber Yurt ise, “CHP belediyeleri ve hakkini yememek lazim HDP belediyeleri tarafindan cemevleri yasal statü kazandi. Geçen haftalarda yeniden bir oylama oldu. Sizlere tesekkür ediyoruz. Ama siz de meclisten geçmedi üzücü bir durum” seklinde konustu. IMAMOGLU,
“ISTANBUL’UN DEPREMDEN BASKA BIRINCI KONUSU YOK”
Istanbul’un olasi bir depreme hazir olup olmadigi yönündeki bir soru üzerine Ekrem Imamoglu, “Istanbul’un baska bir birinci konusu yok. Çünkü yaptigimiz çalistayda birkaç kurumumuzun ve bilim kurullarinin ifadelerini söyleyeyim. Istanbul’daki bir depremin Türkiye’ye bedelinin yaklasik 500 milyar dolar civarinda olacagi ifade ediliyor. Sadece depremde 3 binin üzerinde yangin çikabilecegi, bazi ilçelerimize giris çikisin olamayacagi noktasinda simülasyonlar var. Biz göreve geldigimizde bir deprem süreci baslattik. Bu konuda çalistaylar yaptik. Su anda yürüyen bir sistemimiz var. Önümüze ciddi bir program koyduk. Ciddi bir is haritasina ihtiyaç var. 39 ilçe belediyesi, valilik, merkezi hükümet yani bu isi alip sürüklemeliyiz. Masada oturulmali ve hepimiz de o masanin bir memuru olmaliyiz. Amire ihtiyaç yok. Deprem konseyi adina hareket edilip mücadele edilmeli. Bunu gündemde tutacagiz. Bu depremden 2 gün önce ara rapor toplantisi yapiyoruz her ay. Ne durumdayiz diye Persembe günü bir toplanti yaptik. Bir gün sonra da depremi yasadik. Dolayasiyla baktigimizda alinacak yol çok. Açikçasi iyi bir geçmisimiz yok deprem adina. Su anda tahmini olarak 50 bin binanin ne yazik ki depreme dayaniksiz oldugu konusunda tespitler var. Büyük bir bütçe ve süreç yönetimi. O bakimdan net söyleyeyim baska yerlere çekecekleri için. Istanbul’un depremden baska gündemi yok. Ankara’da diger büyüksehir belediyeleri de gece gündüz oturup deprem için bugün ne yaptik diyebilmeli” ifadelerini kullandi. Cemevi ziyaretinde vatandaslarin sevgi gösterisiyle karsilanan ve bol bol fotograf çektiren Imaoglu, daha sonra karayolu ile Erzincan’a geçti.