Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Inci Pastanesi`ni yagmalatan avukat `Kültür Varliklari Koruma Kurulu` üyesi çikti!

Inci Pastanesi`ni yagmalatan avukat `Kültür Varliklari Koruma Kurulu` üyesi çikti!

Tarihi Inci Pastanesi`nin talan edilmesinde rol alan avukatin Kültür Bakanligi`na bagli ?Kültür Varliklari Koruma Kurulu? üyesi oldugu ortaya çikti. Kamer Insaat`in da avukati olan kurul üyesi, sermayenin yatirimlari için göz diktigi tarihi yapilarin insa

Zorla tahliye edilen tarihi Inci Pastanesi’nin tarihi tüm eserlerinin balyozlarla kirilip talan edilmesini isteyen avukatin Istanbul 1 no`lu Kültür Varliklari Koruma Kurulu üyesi oldugu ortaya çikti! Kültür Bakanligi’na bagli Koruma Kurulu üyesi Avukat Sabahaddin Özkan’in ayni zamanda tarihi Serkildoryan binasini yatirim alani haline getirmek isteyen Kamer Insaat’in da avukati oldugu ögrenildi. Tarihi yapilari yagmalayarak rant kaynagi haline getirmeye girisen insaat sirketlerinin avukatligini üstlenenlerin kültür varliklarini koruma kurullarinda yer edindigi anlasildi.

Tarihi yapilari, binalara göz diken insaat sirketleri “koruyor”!
68 yillik Inci Pastanesi geçtigimiz günlerde verilen mahkeme karariyla talan edilerek, tarihi tüm esyalari balyozlarla kirilip götürülerek, adeta santiyeye çevrildi. Inci Pastanesi’nin sabah saatlerinde baslayan tahliye islemlerinde pastane sahibi ve avukatlari, icra memurlarina pastanenin duvarlarinda bulunan 68 yillik ahsap oyma dolaplarin tahrip edilmemesini, dolaplarin sökümünü restorasyon konusunda deneyimli kisilerin gerçeklestirmesi gerektigini anlatti.

Icra memuruna direktif yagdirdi
Ahsap dolaplarin kültür mirasi oldugu ve söküm isleminin zarar vermeden yapilmasi durumunda dolaplarin mülkiyetinden de vazgeçeceklerine iliskin icra memuruyla görüsme yapan pastane sahibi ve avukatlari, bir sahsin icra memuruna direktif verdigini fark etti.

Pastanede tarihi degeri bulunan eserlerin sökümünün hizlica yapilmasi gerektigine iliskin direktifler yagdiran sahsin Istanbul 1 Numarali Kültür Varliklari Koruma Kurulu üyesi olan Avukat Sabahaddin Özkan oldugu ortaya çikti.

"Utanç verici"
Inci Pastanesi’nin yetkililerine hukuki destek vermek için orada bulunan avukat Can Atalay’a, “Kültür Varliklari Koruma Kurulu” üyesi oldugu halde tüm gün pastanenin talan islemlerini takip eden Avukat Sabahaddin Özkan ile yasadigi diyalogu sorduk. Atalay, yasananlari söyle anlatti:

“Biz iç mekânin zarar görecegini söyledik ve uzun tartisma yasandi. Icra memuru, ‘Burada bir kurul üyesi var, o sorun olmayacagini söylüyor’ dedi. Kurul üyesinin ne isi var diye sordum, yüksek sesle söyledim. Kenarda bir yere oturdum, içeri birisi geldi, sabahtan beri oradaydi. Icra memurunun kulagina egildi ve bir sey söyledi, ayaga kalktim. ‘Avukat Can Atalay’ dedim, ‘ben de avukat Sabahaddin Özkan’ dedi. ‘Kurul üyesiymissiniz, alacakli vekili olarak is takip etmek nasil mümkün oluyor’ dedim. ‘Beni mi yargilayacaksiniz’ dedi. ‘Evet, sizi konusacagiz burada’ dedim. Hemen kapiya dogru kosmaya basladi hiçbir sey demeden. Ben de kapinin önündekilere bagirdim, ‘fotografini çekin’ dedim. Fotografini çekmek isteyenlerin üstüne gitti. Islem yapin dedik ve yapilmadi. Bu kisi avukat ve avukat olarak kamu görevi nüfuzunu, icra memurunu etkilemek için kullaniyor. Alacakli vekili olarak islem yapiyor, utanç verici.”

inci1.jpg

Insaat sirketleriyle Koruma Kurulu`nun "yagma" iliskisi
Ayrica Inci Pastanesi’nde bulunanlar yikim islemlerinin uzamasi üzerine Kamer Insaat yöneticilerinin geldigini ve icra memurlarina direktif vermeye giristiklerini, kim olduklarina iliskin soru yöneltilmeleri üzerine yetkililerin pastaneden uzaklastiklarini belirtti. Inci Pastanesi’ni tahliye ettiren SGK’ya bagli Emek Insaat, Kültür Bakanligi’na bagli Kültür Varliklarini Koruma Kurulu ve Kamer Insaat arasindaki yagma iliskisi yasananlarin özeti.

Sermayenin "korumasi" altinda kalan tarihi yapilar
Kültür Bakanligi’na bagli “Kültür Varliklari Koruma Kurulu” üyesinin 68 yillik cam, ayna ve el oyma ahsaplar içeren bir yapinin zarar görecek sekilde sökümünün gerçeklestirilmesini istemesi ve görev alani disinda olan müdahalede bulunabilmesi sermayenin eline birakilan tarihi yapilarin yasadigi akibetin son örnegi oldu.

Ayni zamanda tarihi Serkildoryan binasini rant alani haline getirmek isteyen Kamer Insaat’in avukati olan kisinin kültür varliklarini korumakla görevlendirilmesi, sermayenin elde edecegi yatirim söz konusuysa tarihi degerin de, hukukun da yok sayildigini kanitlar nitelikte.

(soL - Haber Merkezi)



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false