Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Inci Profiterol`e jet tahliye

Inci Profiterol`e jet tahliye

1944`ten açilan Inci Pastanesi dün polis zoruyla tahliye edildi, dükkan sahipleri tahliyeyi engellemeye çalisan müsterilere son kez profiterol dagitti

Haber: ELIF INCE - elif.ince@radikal.com.tr / Arsivi

1944 yilinda Lucas Zigoridis’in açtigi Inci Pastanesi dün polis zoruyla tahliye edildi. Tescilli Cercle d’orient (Serkildoryan) binasi ` restorasyon ` projesi kapsaminda Yargitay Inci Pastanesi`nin tahliye kararini onayinca pastaneye de son profiterolleri dagitip binayi terketmek düstü. Pastanenin kapatilmasina tepki gösteren vatandaslarla polis arasinda arbede yasandi, protestoculardan biri gözaltina alindi. 

Emek Sinemasi`nin da içinde bulundugu Serkildoryan Kompleksi`ni yeniden ayaga kaldirma iddiasindaki projenin uygulayicisi Kamer Insaat. Sirket binayi 25 yilligina eski Emekli Sandigi’ndan kiralamis. Proje kapsaminda Serkildoryan binasi restore edilecek, Emek Sinemasi ise yikilarak yerine yapilacak 8 katli alisveris merkezinin en üst katina tasinacak. Projede 23 bin 500 metre karenin 16 bin 500 metrekaresi ticari islere ayrilmis durumda.

`INCI`YI INCI YAPAN HALKTIR`
Tahliye sirasinda Inci Pastanesi’nin yetkilisi Musa Ates, "Bu sabah geldigimizde kapida tahliye kamyonlari bekliyordu. Bize birkaç gün verin dedik ama dinlemediler. Inci’yi Inci yapan halktir, halki hiçe mi saydiniz? Biz basindan beri tarihi binamizin içi aslina uygun yapilsin dedik, baska bir sey istemedik.Yargitayin karari buranin tarihini, kültürünü yok sayan bir karardir. Bu tarihi mirasi yagmaliyorlar’’ diye konustu. 

Mimarlar Odasi’ndan Mücella Yapici da kendilerinin yargi sürecinin devam ettigini belirterek ‘’Inci Pastanesi gözlerimizin önünde yagmalanir gibi tasiniyor. Buranin 68 yillik çalisanlarina saygisizlik, insanlik disi bir uygulama’’ dedi.

BASKA YERDE HIZMET VERMEYECEK
Musa Ates, Inci`nin baska yerde hizmet vermeyecegini belirterek "Insanlarin kaybettiklerini anlamasi, yoklugunu tatmasi adina baska bir yerde hizmet vermeyecegiz" demisti. SGK`ya -yani kamuya- ait binanin diger kiracilari da kendilerine hiçbir bilgi verilmeden bu sabah Kamer Insaat ve Emek A.S. apar topar dükkanlarindan çikartildiklarini anlatti. 

Inci Pastanesi’nin avukati Hasan Tiftik ise Yargitay kararina iliskin “karar düzeltme” basvurularindan sonuç alamazlarsa, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’ne (AIHM) basvuracaklarini belirtti. 

NE OLMUSTU? 
Emek Sinemasi ve Serkildoryan Kompleksi Istanbul 9. Idare Mahkemesi Mayis 2010’ta “uygulanmasi halinde telafisi güç ya da imkansiz zarar doguracak nitelikte oldugu” gerekçesiyle durdurdugu restorasyon projesini, Aralik 2011`de bozmustu. 24 Aralik 2011’de binlerce kisi tarihi binanin yikilmamasi için Emek Sinemasi önünde toplanarak, gösteri yapmisti.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false