Bugün, 23 Ekim 2024 Çarşamba

Ingiltere Türkiye’den gönderilen"ise yaramayan" 400 bin önlügü tartisiyor

Ingiltere Türkiye’den gönderilen"ise yaramayan" 400 bin önlügü tartisiyor

Türkiye’den Ingiltere'ye gönderilen önlükler "kullanilamaz" ve "ise yaramaz" çikti. Ingiltere basini önlüklerin geçen aydan bu yana bir depoda bekletildigini yazdi.

Ingiltere’nin en büyük gazetelerinin gündeminde, koronavirüse karsi Türkiye’den gönderilen önlükler var. Ingiltere basini, önlüklerin saglik standartlarina uymadigi için kabul edilmedigi ve geçen aydan bu yana bir depoda bekletildigini yazdi. The Guardian’in ulastigi bilgilere göre, Ingiliz Saglik Bakanligi Ulusal Saglik Sistemi’nin ihtiyaci için Türkiye’den getirilen koruyucu kiyafetlerin Ingiliz saglik sistemi standartlarina uymadigini dogruladi. Gazetenin haberine göre, baskent Londra’daki Heathrow Havalimani’na yakin bir bölgede tutulan malzemelerin geri ödeme talebiyle iadesi istenecek.

The Guardian, The Telegraph, Daily Mail, BBC, The Sun ve Evening Standard gibi pek çok Ingiliz gazetesi, Ingiltere’nin Türkiye’den Nisan ayinca satin aldigi 400 bin cerrahi önlüge, saglik müfettislerinin güvenlik testlerini geçemedigi için el konuldugunu yazdi. Evening Standard Gazetesi, “Türkiye’den gelen 400 bin koruyucu önlük sevkiyatinin ‘kullanilamaz’ oldugu tespit edildi” basligiyla haberi duyururken, BBC “Türkiye’den siparis edilen önlükler güvenlik standartlarini karsilamakta basarisiz oldu” baslikli haberi servis etti.

The Guardian, “Türkiye’den NHS (Ingiltere Ulusal Saglik Sistemi) için gelen 400 bin koruyucu kiyafetin tamami, Ingiltere standartlarini karsilamakta basarisiz oldu” baslikli haberinde, Ingiltere Saglik Bakanligi’nin Türkiye’den gelen bu Kisisel Koruyucu Ekipman (KKE) kargosunu geri göndererek, geri ödeme isteme planladigini duyurdu.

TELEGRAPH: RISKE ATABILIRDI

The Telegraph’in “özel haber” olarak duyurdugu “Türkiye’den 'Air Jenrick'le gelen önlüklere güvenlik testlerinde basarisiz olunca el konuldu” baslikli haberinde, “Müfettislerce incelenen (Türkiye’den gelen) ekipmanlarin saglik çalisanlarini riske atabilecegini ortaya çikarmalarindan sonra kidemli kaynak bu ekipmanlarin ‘dev bir para ve zaman kaybi’ oldugunu söylüyor” seklinde çarpici ifadelere yer verildi. Haberin devaminda, “Hava Jenrick bir Kraliyet Hava Kuvvetleri uçagi. Tibbi önlük gibi hayati bir sevkiyat için bir Türk havaalaninda bekliyor. Ingiltere’nin ciddi KKE kitligi, ön saftaki isçilerini güvende tutmak için gerekli ekipmani güvence altina almak için çirpiniyor. Bugün Telegraph bu görevin felaketle sonuçlandigini ilan edebilir” denildi.

Haberde, Saglik Bakim Malzemeleri Dernegi Baskani Mark Roscrow’in su sözlerine de yer verildi: “‘Burada çok yanlis bir sey oldu. Neden her zamanki gibi önce numune almadigimiz ve bu önlüklerin amaca uygun olmadigini önceden test etmedigimizi anlamiyorum. Yetkili kisilerin, bu hayati ekipmani bizim adimiza nasil güvence altina alacaklarini bildikleri söylendi, ancak kontroller belli ki uygun sekilde uygulanmadi. Özellikle hastaneler yüksek kalitede KKE gerektiren diger hizmetleri yeniden açmaya basladigi için, bu tür ekipmanlara hala yakici ihtiyaç var.”

DAILY MAIL: ISE YARAMAZ ÇIKTI

Daily Mail Gazetesi de konuyu “Türkiye'den RAF uçagiyla Ingiltere'ye büyük tantana ile uçurulan 400.000 acil durum önlügü ISE YARAMAZ ve kalite testlerinden kaldiktan sonra bir depoda bekletiliyorlar” diye duyurdu. Haberde sirasi ile su bilgiler yer aldi: “Sevkiyat 18 Nisan'da Konut Bakani Robert Jenrick tarafindan açiklandi. Ancak, sonunda Ingiltere'ye varmasindan önce birkaç gün ertelendi. Simdi, 400.000 önlük güvenlik testlerinde basarisiz olduktan sonra bir depoda oturuyor. Ingiltere saglik ve güvenlik müfettisleri önlükleri inceledi ve onlari 'ise yaramaz' olarak etiketledi.”

Daily Mail’in bilgi aldigi güvenilir NHS kaynaklari, Türkiye’den gelen önlüklerdeki problemin “kullanilan malzemenin tipi ve önlüklerin kol uzunluklari” olarak saptanmis olabilecegini söyledi. Daily Mail’de elestirel yorumlarla paylasilan su bilgiler dikkat çekti: “Ankara hükümeti ile uluslararasi bir samatanin ortasinda NHS'ye en fazla birkaç saat yetecek sayida önlügü tasiyan sevkiyat, nihayet 22 Nisan'da Ingiltere'ye vardi. Ancak baska bir saçma olay oldu ve Saglik ve Güvenlik müfettisleri 400.000 önlügü ise yaramaz olarak etiketledi ve simdi bir depoda terkedilmis haldeler.”

FIRMA DÖRT AY ÖNCE KURULMUS

Daily Mail, haberde önlügün Istanbul’da kurulu “Selegna” firmasina ait oldugu bilgisini paylasti. Haberin devaminda Türkiye’de “Selena Tekstil” adiyla faaliyet yürüten bu firmaya dair su ifadeler dikkat çekti: “Ingiliz yetkililer, ilk olarak sevkiyatin arkasindaki Istanbul merkezli firma Selegna ile temasa geçmisti. 17 Nisan’da imzalanan nihai siparis Jenrick’in basin toplantisinda verdigi söz ile duyuruldu. Ancak plan iki gün sonra RAF uçaginin mallari almaya gitmesiyle saçma bir hal almaya basladi. Uçak ihracat lisansi alinmadigi için 24 saat boyunca Türkiye’deki havalimaninda bekletildi. Türk hükümeti daha sonra devlete ait saglik sirketi Ushas’a koruyucu saglik ekipmani gönderilmesi talimatini verdi, böylece uçak Ingiltere’ye geri dönebilecekti. Ancak ilk uçusta sadece 32.000 civarinda önlük alindi. Iki büyük RAF uçagi Selegna tarafindan saglanan önlüklerin geri kalanini almak için o haftanin ilerleyen günlerinde Istanbul'a gitti. Bununla birlikte, Ingiliz yetkililer Selegna yapimi önlükleri incelediklerinde, NHS personeli tarafindan kullanim için çok tehlikeli hale getiren çesitli hatalar buldular. Geçen ay, Selegna’dan bir yetkili bu sirketin koruyucu saglik ekipmani siparisinde sadece dört ay önce sahibinin kiz kardesi tarafindan kuruldugunu açikladi. Firma normalde sadece gömlek ve esofman üretirken, dünyada koronavirüs salgini baslamasiyla birlikte koruyucu saglik ekipmani üretimine geçmis.”

GÜVENLIK TESTINDE SINIFTA KALDILAR

The Telegraph, “Üst düzey kaynaklar, geçen ay Türkiye'den gelen 400 bin koruyucu giysinin her birinin, müfettislerin bu ekipmanlarin ‘ise yaramaz’ oldugunu ve Ingiltere standartlarinin gerisinde kaldigini belirlemelerinden sonra, Heathrow Havaalani disindaki bir depoya kapatildigini söyledi” diye yazdi. Haberde, “Bakanlar dün gece ekipman sevkiyati için ödenen paranin geri alinip alinamayacagi ve halka ekipmanlara el konulduguna dair neden daha önce bilgi verilmedigi konusunda sorularla karsi karsiya kaldilar” ifadeleri yer aldi.

GERI ÖDEME TALEBI

The Guardian, konuyla ilgili su ifadeleri kullandi: “Geçen ay, saglik çalisanlarinin KKE kitligi konusundaki korkunç uyarilar arasinda, bakanlar NHS için ‘çok önemli’ bir KKE sevkiyati tasiyan bir RAF kargo uçagi filosunun, Türkiye'den yakin zamanda ulasacagini duyurmustu. Iki haftadan daha uzun süre sonunda gelen 400.000 koruyucu giysinin hiçbirinin Ingiltere standartlarina uymadigi tespit edildikten sonra hepsine gümrükte kanunen el koyuldu. Saglik ve Sosyal Hizmet Bakanligi (DHSC) Çarsamba aksami, Türkiye’den gelen esyalarin Heathrow havaalani yakininda bir tesiste tutuldugunu dogruladi. Bu ekipmanlari geri gönderilecekleri ve geçmiste benzer durumlarda yaptigi gibi DHSC’nin geri ödeme talep ettigi anlasiliyor.”



  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli