Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Insaat devi sonunda iflasini açikladi!

Insaat devi sonunda iflasini açikladi!

Iki yili askin süredir mali sorunlarla bogusan Fi Yapi Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., iflas erteleme talebi ile mahkemeye basvurdu.

Sirketin iflas erteleme talebini mahkeme karara baglayacak. Iflas erteleme süreci kabul edilir ve borçlar ödenebilirse Fi Yapi yola devam edecek. Isler planlandigi gibi gitmez ve sikinti sürerse mahkeme süreç sonunda sirketin iflasina karar verebilecek.

Adasi da hacizliydi. Konut sektöründeki atilimini 2000`li yillarin ortasinda yapan, binlerce konuttan olusan projeler gelistiren Fi Yapi, iki yili askin bir süreden bu yana mali sorunlari ile gündemdeydi. Bes bini askin ailenin konutlarinin teslimini bekledigi sirket, vergi daireleri, SGK ve diger borçlu oldugu kisilerin uygulattigi haciz karari ile de yüz yüze kalmisti. Geçtigimiz günlerde Hürriyet, Fi Yapi`nin sahibi Fikret Inan tarafindan "kurtulus umudu" olarak lanse edilen Garip Ada üzerinde de hacizler oldugunu ortaya çikarmisti.

Basvuru 10 Eylül`de

Kadiköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne 10 Eylül`de 2012/1139 dosya numarasi ile basvuran Fi Yapi 27 ayi kapsayan bir iyilestirme plani sundu. 17 Eylül günü mahkeme sunulan 45 sayfalik bilirkisi raporunda, sirketin sundugu iyilestirme planinin uygulanabilir oldugu rapor edildi. Bilirkisi raporunun mahkemeye sunuldugu gün, mahkemeden de tedbir karari çikti. Böylece Fi Yapi, alacaklilarina karsi rahat bir nefes almis oldu.

588 milyon liralik borç

Bilirkisi raporuna göre sirketin toplam varligi 580 milyon 947 bin lira olarak gösterildi. Sirketin toplam borçlarinin ise 588 milyon 275 bin lira oldugu rapor edildi. Sirket, söz konusu borçlarin 500 milyon liralik bölümünün müsterilerden alinan avanslardan olustugunu bildirdi. Sirketin borca batiklik durumunun ise 7.3 milyon TL seviyesinde oldugu rapor edildi. Sirketin en büyük kaybi yasadigi 2011`de 65 milyon lira zarar ettigi vurgulandi.

Telefon parasina red

Mahkeme 17 Eylül`de verdigi tedbir karari ile birlikte sirket faaliyetlerinin denetimi için Ahmet Serdar Kiyat, Mehmet Ali Güldal ve Yurdakul Tuncer`den olusan üç kisilik kayyum heyeti atadi. Sirket mahkemeye yaptigi basvuruda, haciz karari ile el konulan lüks araçlarinin iadesini de talep etti. Mahkeme, alacakli bir sirketin el koydugu Porsche, Jeep, Peugeot marka üç lüks otomobil ile bir otobüsün yeddi emin olarak Fi Yapi`ya devrine karar verdi. Fi Yapi mahkemeden ayrica elektrik, su ve telefon paralarinin da bir süre talep edilmemesini istedi; ancak mahkeme bu talebe olumsuz yanit verdi.

Alacaklilar beklemede

Sirketin iflas ertelemeye iliskin tedbir karari almasi ile birlikte, alacakli kurum ve kisiler; sirkete iliskin aldirdiklari haciz kararlarini uygulayamayacak. Bir baska ifade ile haczedilen varliklar satilamayacak. Alacaklilar yeni haciz karari da aldirilamayacak ancak alacakli sirasina müdahil olabilecek. Bu durum sirkete yarim kalan projelerini bitirme olanagi saglayacak. Ancak teslim edilmeyi bekleyen 5 bin konutun tamamlanmasi için gerekli finans gücünün saglanip saglanamayacagi henüz belirsiz durumda.

Ilk durusma 2 Ekim`de

Mahkeme, Fi Yapi hakkinda tedbir karari verdikten sonra, dosyanin esasi üzerinde yargilamaya geçecek. Ilk durusma 2 Ekim`de yapilacak. Söz konusu dosyaya alacakli sirketler de müdahil olmaya basladi. Alacakli sirketlerin itiraz basvurularinda, iflas erteleme talebinin kötü niyet tasidigi, alacaklilara karsi zaman kazanma amaci tasidigi vurgusu öne çikiyor.

Iflas erteleme nedir

IFLAS erteleme, mali durumu bozulan sirket ve kooperatiflerin sermayesinin korunmasi için gerekli tedbirlerden birisi olarak Türk Ticaret Kanunu`nda düzenleniyor.Mahkeme, sirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün görürse yönetim kurulu veya bir alacaklinin talebi sonucunda iflas erteleme karari verebiliyor. Iflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Kamu alacagi ve SGK primleri dahil hiçbir yasal takip yapilamiyor. Mahkeme, atanan kayyumun verdigi raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildigi gibi, 4 yila kadar uzatabiliyor veya firmanin iflasina karar veriyor.

Adanin degeri 43 milyon liraymis

Fi Yapi`nin mahkemeye sundugu iyilestirme planinda sirketin krizden çikis plani da açiklandi. Sirket sahibi Fikret Inan`in `200 milyon dolardan asagiya satmam` dedigi Izmir Dikili`deki Garip Ada`nin degeri mahkemeye 43 milyon TL olarak bildirildi. Bu fiyat, üç yil önce satin alinan adanin degerinin hiç artmadigina isaret ediyor. Hürriyet, Fikret Inan`in adayla ilgili çeliskili açiklamalarini haberlestirmisti. Dinçer Gökçe imzali haberde ada üzerinde birçok haciz bulunduguna ve mahkeme kararina göre satilamaz durumda olduguna dikkat çekilmisti. FI Yapi mahkemeye,Sakarya`da bir arazinin 9 milyon liraya satilacagini Fi Side ve Fi Tower isimli projelerden de toplam 50 milyon lira gelir elde edecegini bildirdi.



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı