Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Insaatta Resmen Cinayete 2 Tutuklama

Insaatta Resmen Cinayete 2 Tutuklama

TMMOB Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, dün Esenyurt`ta yasanan asansör faciasi ile ilgili olarak, ?Bir civatanin kopmasi ve devreye girmesi gereken ani frenleme sisteminin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düsmüstür. Bunun be

Insaatta Resmen Cinayete 2 Tutuklama

TMMOB Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, dün Esenyurt’ta yasanan asansör faciasi ile ilgili olarak, “Bir civatanin kopmasi ve devreye girmesi gereken ani frenleme sisteminin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düsmüstür. Bunun bedeli yaklasik 50 bin lira" seklinde konustu.

Esenyurt, Hadimköy Hosdere yolu üzerindeki 32 katli konut insaatinda üç isçinin hayatini kaybettigi asansör faciasini, KESK DISK ve TMMOB protesto etti. Insaatin önünde toplanan grup, slogan atti. 

Daha sonra grup adina TMMOB Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz basin açiklamasi yapti. Solmaz basin açiklamasinda, “Dün Bahçesehir Fi Side adli rezidans insaatinda bir yük asansörünün düsmesi sonucu 3 isçi hayatini kaybetti. Hayatini kaybeden isçi kardeslerimiz Yasin Bakir, Sükrü Yasar ve Osman Yardimci’nin yakinlarina bassagligi diliyoruz. Ülkemizde her yil asansör facialarinda bir çok vatandasimiz hayatini kaybediyor, yaralaniyor. Her yil bir çok is kolunda binlerce is kazasi yasaniyor. Yüzlerce emekçi hayatini kaybediyor, binlerce emekçi yaralaniyor.

"HER YIL 1500 EMEKÇI HAYATINI KAYBEDIYOR, BINLERCESI SAKATLANIYOR."

Her yil artan is cinayetleri ülkemizde is güvenligi ile ilgili düzenlemelerin ne kadar sorunlu oldugunu bir kez daha ortaya koyuyor. Her yil ortalama 1500 emekçi hayatini kaybederken, binlercesi is göremez duruma gelecek sekilde sakatlaniyor.

2015 yili is cinayetlerinde kaybettigimiz insan sayisi 1735, 365’e bölerseniz 5.7 kisi eder. Biz 2015 yilinda her gün 5.7 insanimizi is cinayetlerinde kaybettik. En bastan söyleyelim ölümlerin nedeni kentsel rant ve yogun emek sömürüsü için isçilerin yasamlarini gözden çikaranlardir. Isçi sagligi ve güvenligi alaninda kalici kesin ve güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar ve onun çevresinde türeyen rantçi yandas sermaye gruplari her yil binlerce insanimizin yasamini yitirmesinin baslica sorumlularidir" dedi.

“KAYBETTIGIMIZ ARKADASLARIMIZIN BEDELI 50 BIN LIRADIR"

Solmaz, “Bizim teknik görevli arkadaslarimiz dün burada inceleme yaptilar. Buradaki asansör kazasinin sebebi; bir civata parçasinin kopmasidir. Bu çok normal bir sey. Çünkü burada uzun süredir kullanilmamis ve korozyon sonucunda civatalar ömrünü tamamlamis. Bir civatanin kopmasi ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düsmüstür. Sebebi budur. Yani bu asansörler insaat yeniden devreye girdiginde denetimden geçseydi o malzeme yorulmasi ve korozyona ugrayan malzeme degisseydi biz bugün bu is cinayetini konusmuyor olacaktik. Bunun bedeli yaklasik 50 bin lira. Asansör üretici firmasinin insaat firmasindan talep ettigi teklif budur. Insaat firmasi bu teklifi pahali bulmus bununla ilgili bir islem yapmayip çalismaya devam etmistir. Kaybettigimiz arkadaslarimizin bedeli 50 bin liradir" dedi.

Esenyurt`taki asansör faciasinda iki tutuklama

Esenyurt, Hadimköy Hosdere yolu üzerindeki Fi Yapi`ya ait 32 katli konut insaatinda üç isçinin hayatini kaybettigi asansör faciasinda 2 kisi tutuklandi.

3 kisinin ölümünde ihmalleri görülen Fi Yapi Genel Müdürü Ferudun Yüce ve taseron firma olan Bayram Insaat`in sahibi Muharrem Bayram, tutuklanarak cezaevine gönderildi.kaynak:Cumhuriyet



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı