Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Insan Haklari Dernegi (IHD) Gülsuyu`nda yasanan olaylarla ilgili hazirladigi raporu açikladi. Raporda, mahallede bazi insaat firmalarinin rant kapma isteklerinin oldugu belirtildi.

Insan Haklari Dernegi (IHD) Gülsuyu`nda yasanan olaylarla ilgili hazirladigi raporu açikladi. Raporda, mahallede bazi insaat firmalarinin rant kapma isteklerinin oldugu belirtildi.

Insan Haklari Dernegi (IHD) Gülsuyu`nda yasanan olaylarla ilgili hazirladigi raporu açikladi. Raporda, mahallede bazi insaat firmalarinin rant kapma isteklerinin oldugu belirtildi. Rifat Dogan - soL

Gülsuyu raporu: Insaat firmalari rant pesinde, mobese çalismiyor

 

Insan Haklari Dernegi (IHD) Gülsuyu’nda yasanan olaylarla ilgili hazirladigi raporu açikladi. Raporda, mahallede bazi insaat firmalarinin rant kapma isteklerinin oldugu belirtildi.

Rifat Dogan - soL

IHD’nin Istanbul Subesi’nde bugün yapilan basin toplantisinda Maltepe Gülsuyu olaylariyla ilgili olusturulan heyetin gözlem ve arastirma raporunu IHD Genel Baskani Ümit Efe açikladi.

Mobeseler tarafli çalisiyor
Raporda yasanan saldirilar sirasinda çete üyelerinin isimlerini bagirdiklarini, buna ragmen mobese kayitlarinin “mobeseler çalismiyordu” denilerek verilmedigi belirtildi.

Raporda bu durumun Maltepe Kaymakami`na su sözlerle aktarildigi yer aldi:

Mobese kameralarinin dahi tarafli çalistigi, silahli saldirganlarin isimlerini bagirarak eylem yaptiklarinda çalismadigini ama kirmizi bir çoraptan bir göstericinin hemen teshis edilmesinin kabul edilemez bir esitsizlik oldugu belirtilmistir.

Kadinlara taciz
Gülsuyu’nda yasanan olaylara iliskin tanik ve magdurlarin ifadeleri de raporda yer aldi. Efe, kadinlarin anlattiklarini aktardi: "Evlerinin kapilari çaliniyor, açiyorlar. Ellerinde silahlar olan bazi kisiler, silahlari kadinlarin bacaklarinin arasina koyarak `Burayi terk edeceksiniz` diye tehdit ve taciz ediyor.”

Maltepe Kaymakami Mustafa Tapsiz ile yaptiklari görüsmeye iliskin de bilgi veren Efe, Tapsiz`in bölgeye yeni geldigini ve henüz olaylari anlamaya çalistigini söyledigini aktardi.

‘Insaat firmalari rant kapma pesinde’
Efe açiklamasinda Gülsuyu halkinin yasanan saldiri nedeniyle tedirgin oldugunu belirterek, meselenin sadece kentsel dönüsüm kapsaminda düsünülmemesi birtakim insaat firmalarinin burada rant kapma isteklerinin de bir ürünü oldugunu söyledi. Efe kentsel dönüsümün yani sira çocuk pornosu, uyusturucu, fuhus gibi faaliyetlerin mahallede yayginlastirilmak istendigini belirtti. Raporda su taleplere yer verildi:

1-Bu mahallede etkin ve yaygin bir sorusturma süreci baslatilarak organize silahli saldirgan çeteler ve bu çetelerle direk veya dolayli iliskileri olanlar, silahli, silahsiz siddet ve saldiri uygulayanlar ve tüm suçlular derhal yargi önüne çikartilmali, delillerin karartilmasinin önlenmesi için gerekli tüm girisimler yapilmalidir.

2-Bu mahallede olusturulan sivil inisiyatifler ve mahalle halki sürece katilmali; görüsleri dinlenmeli; önerileri önemsenmelidir.

3-Kentsel dönüsüm projeleri kentin yoksul mahallerinin yasanilmaz hale getirilecegi siddet uygulayanlarin, suç örgütlerinin cirit attirildigi alanlar haline getirildigi bir süreç olarak sürdürülmemeli ve bu saldirgan ve çeteci siyasal zihniyet terk edilmelidir.

4-Halkin canini, malini, degerlerini kirleten, yok eden saldirgan çeteler ve onlari besleyen, büyütenler tespit edilmeli ve halkin vicdanini rahatlatacak ve huzur getirecek bir ortam saglanmalidir.

5-Acilen daha fazla insan yasamini yitirmeden ve zarar görmeden gerekli tüm tedbirler alinmalidir.

6-Basta Hasan Ferit Gedik`i öldürenler olmak üzere, silahli saldirida bulunanlar yakalanarak cezalandirilmalidir.

7-Polis, politik muhaliflere ve halka karsi kullandigi siddeti ve saldirgan tutumunu terk etmeli ve antidemokratik uygulamalardan vazgeçmelidir.

8-Gülsuyu halkinin güven ve huzur içerisinde yasayacagi bir ortama kavusmasi saglanmalidir."

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli