Bugün, 8 Eylül 2024 Pazar

İran’da seçimlerin ikinci turu: Rejim yine hüsrana uğradı

İran’da seçimlerin ikinci turu: Rejim yine hüsrana uğradı

Seçime katılım oranı resmi olarak yüzde 49,8 olarak açıklanırken, Halkın Mücahitleri Örgütü iki bin kalabalık oy merkezin izlediğini belirterek, katılımın yüzde 10’da kaldığını bildirdi.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda reformist aday (Ilımlı Muhafazakar) diye tanınan Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14. dönem cumhurbaşkanı seçildi. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi verilerine göre, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı yüzde 49,8 oldu. Resmi açıklamalara göre ülkenin yarısı sandığa gitmedi.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Buna göre Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu.

Usulcü klikten (aşırı muhafazakar) Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı.

KATILIM ORANI ŞAİBESİ

Seçimlere katılım oranı açıklandıktan farklı kesimlerden tepkiler yağdı. Farklı haber merkezlerinin seçim günü boyunca yansıttığı haberler ve halkın sosyal medyada yayınladığı videolarda ikinci turun birinci turdan bile daha az katılımla gerçekleştiğini ifade ediyordu. Birçok siyasi figürün paylaşımların yanı sıra İran İnternational haber merkezine halkın gönderdiği görüntülerde, seçim merkezlerinin boşluğu dikkat çekiyordu. Çeşitli gazeteciler ve siyaset yorumcuları katılım oranını rejimin meşruiyet telaşı ve “rakam hilesi” olarak değerlendirdi.

Öte yandan Halkın Mücahitleri Örgütü, “Cuma günü, rejimin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda örgütlerimiz en kalabalık olabilecek 2 bin sabit oy merkezini izlemiştir” dediği açıklamasında, doğrudan takip ettikleri sabit oy merkezlerinin dışında halktan gelen kanıtlı bilgilere de dayanarak ikinci turda katılımın yüzde 10’da kaldığını bildirdi.

RUSYA VE SURİYE’DEN TEBRİK

Pezeşikyan’ın seçilmesinin ardından Beşar Esad’tan tebrik mesajı geldi. Esad, Suriye ve İslam Cumhuriyeti'nin ilişkilerini güçlendirmek ve iş birliği için umut verici yeni ufuklar açmak için çalışacağını söyledi.

Kremlin Sarayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki yeni cumhurbaşkanını kutladığını duyurdu. Sarayın açıklamasına göre Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin "dostane ve iyi komşuluğa dayalı" olduğunu söyledi.

Suriye ve Rusya’nın yanı dünyanın farklı ülkelerinden Pezeşkiyan’a tebrik mesajları geldi.

PEZEŞKİYAN NE VAAT ETMİŞTİ?

Reformcuların adayı olan Pezeşkiyan, seçim sürecinde bireysel politikasının olmadığını, amacının yalnızca Ali Hamaney'in emir ve politikaları uygulamak olduğunu defalarca vurguladı. Pezeşkiyan’ın vaatleri arasında ekonomi ve geçimin iyileştirmesi, ABD ve dünya ile daha ılımlı ilişkiler kurulması, internete erişim engellerinin kaldırılması gibi konular yer alıyor.

Pezeşkiyan “Ben kimi değişiklikler isteyen Usulcüyüm” diyerek halkın son 7 yıldır reformcularla ilgili söylediği şeyi doğruluyordu. Öte yandan Pezeşkiyan’ın “İyiliği emretmek ve kötülükten menetmek” yasa önerisi 14 yıl önce onaylandı ve yürürlüğe girdi. Bu yasa kadınların başta giyim özgürlüğü olmak üzere birçok hakkın ihlal edilmesine yol açtı.Kaynak Evrensel



  • Pazar 25.4 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.3 ° / 21.3 ° false
  • Salı 27.9 ° / 21.9 ° Güneşli