Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali`den kritik uyari

Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali`den kritik uyari

Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye`nin eskisi kadar hizli büyümedigini vurgulayarak "Karsiliksiz çeklerde, ödemelerde, protestolu senetlerde bunun karsiligini görüyoruz." dedi. Petrol Ofisi sorusturmasi ile ilgili "Sahsen de yargilaniyoruz. Son d

Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali’den kritik uyari

Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye`nin eskisi kadar hizli büyümedigini vurgulayarak "Karsiliksiz çeklerde, ödemelerde, protestolu senetlerde bunun karsiligini görüyoruz." dedi. Petrol Ofisi sorusturmasi ile ilgili "Sahsen de yargilaniyoruz. Son derece müsterihiz. Hukuka da güveniyoruz, o da olmadi Hakka güveniyoruz." dedi.

Is Bankasi  Genel Müdürü Adnan Bali, bankacilik sektörünün, savunma, enerji, haberlesme gibi stratejik bir sektör oldugunu belirterek, bankaciligin kendi fonksiyonunu saglikli bir sekilde görmeye devam etmesi için, sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) ve aracilik maliyetleri gibi alanlarda  tedbirler alinmasinin kritik önemde oldugunun altini çizdi. Adnan Bali ayrica “Türkiye ekonomisi son yillarda eski hizinda büyümüyor, hizli büyüme döneminde dönen bazi çarklar simdi dönemeyebiliyor.” dedi. Petrol Ofisi davasi ile ilgili son derece müsterih olduklarini, hukuka da hakka da güvendiklerini vurguladi.

Is Bankasi’nin düzenledigi “karneni göster kitabini al” basin toplantisi sonrasinda sektöre ve gündeme dair degerlendirmelerde bulunan Bali, alinmasi gereken tedbirlerle ilgili olarak, “SYR’yi olumsuz etkileyen bize özgü farklarin giderilmesi anlamindaki çalismalarin kritik oldugunu düsünüyorum. Aracilik maliyetleri anlaminda bizim üzerimizdeki bir çok seyin yeniden gözden geçirilmesi gerektigini düsünüyorum” dedi.

Bali, bu kapsamda kriz sartlarinda sektöre getirilen sube harçlarinin kalici olduguna dikkat çekerek, “Tesvikli bölgelerde dahi hâlâ harç ödemeye devam ediyorsunuz. Bu istihdamla da is yapma kapasitesiyle de çelisiyor. Bir çok piyasada bizim kira giderimizin üzerinde giderdir bu” diye konustu.  Bali, Is Bankasi’nin SYR’si en iyi düzeylerde olan bir banka oldugunu ancak islerini yaparken ciddi anlamda bir kisit altinda çalistiklarini belirtti.  Bali, “Örnegin dolar kuru yükseldiginde yabanci para kredilerin TL karsiligi ilave yeni kredi vermesiniz de yükseliyor. Bu defa onu da korumak için bir tamponla gitmeniz gerekiyor. Bunlar kisitlayici politikalar” diye konustu.

ÖZKAYNAK KÂRLILIGI MEVDUAT FAIZININ ALTINDA

Bankacilik sektöründe özkaynak kârliliginin mevduat faizinin altinda olduguna dikkat çeken Bali, “Bankalarin sermayedarlari mevduat müsterisi olalim deseler 2-3 puan daha fazla getiri elde edebilecekler. Yüzde 3.5 ve altina inmis net faiz marji ile bankacilik sistemi verdigi ilave kredilerle yeni is yapma kapasitesi yaratamiyor. Bu bankacilik sisteminin matematiginin çalismiyor olmasi demek” dedi.

Bali 2010 yilinda yüzde 5.8-6 arasinda olan net faiz marjinin bugün yüzde 3.5’in altinda geldigine ve yüzde 18-19 araligindaki özkaynak kârliliginin da yüzde 10-11 araligina geriledigine dikkat çekti.  Sektörde son dönemde artan takibe dönüsen kredi oranlari ile ilgili olarak da Bali söyle konustu:

“Türkiye ekonomisi son yillarda eski hizinda büyümüyor, hizli büyüme döneminde dönen bazi çarklar simdi dönemeyebiliyor. Karsiliksiz çeklerde, ödemelerde, protestolu senetlerde bunun karsiligini görüyoruz. Ben hala takibe dönüsen kredi rasyolarinin iyi yönetildigini düsünüyorum. Ama son dönemde önemli bir yükselis trendine girdigimiz de ortada. Kredi tabani hizli büyümedigi için, ayni miktardaki sorunlar bile görece daha yüksek görünüyor olabilir. Matrahin is yapma kapasitesinin büyümesi lazim.”

Bankacilik sektöründe Mart sonu itibariyla takibe dönüse kredi orani yüzde 3.3 seviyesinde bulunuyor. Bali, geçen hafta TBB Baskani Hüseyin Aydin’in ‘yüzde 15 kredi kisitlamasiyla’ ilgili degerlendirmelerine de su yorumu yapti:

“Yüzde 15 kredi sinirinin olup olmamasindan ziyade, bizim zaten kendi sinirlarimiz var. Biri bize yüzde 40 büyütün kredilerinizi dese, bunu yapacak imkanimiz yok.” Aydin geçen hafta “TCMB’nin yüzde 15’lik kredi büyümesi standardinin devam edip etmedigini bilmiyoruz, bunu ögrenmek istiyoruz” demisti.

‘HUKUKA DA GÜVENIYORUZ HAKKA DA…’

Adnan Bali Bali, Is Bankasi’nin ve Dogan Holding’in  bazi yöneticilerinin ‘Petrol Ofisi’nde 2001-2007 döneminde kaçakçilik yapildigi iddiasi’ ile ilgili bir soru üzerine de söyle konustu:

“Adli süreçler devam ediyor. Biz de sahsen yargilaniyoruz. Ama her ne kadar içinde bulundugumuz atmosferde çalisir çalismaz bilmem, ama neyi yapip neyi yapmadiginizi biliyorsaniz müsterihsinizdir. O bakimdan son derece müsterihiz. Hukuka da güveniyoruz, o da olmadi Hakka güveniyoruz.”



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli