Isçi ölümleri katliama dönüstü

Isçi ölümleri katliama dönüstü

2012 YILINDA IS CINAYETLERINDE ÖLEN ISÇILERIN SAYISI 476`YA YÜKSELDI Derya Dursun

Patronlarin kâr hirsi, alinmayan tedbirler, denetlenmeyen is kollari hergün isçilerin ölümlerine neden oluyor. Temmuz ayinda is cinayetlerinde 110 isçi hayatini kaybetti. Bu rakamlarin artik is kazasi denecek hali kalmadi. Isçi ölümleri son yillarda katliama dönüstü. Zira 2012 yilinin basindan beri tespit edilen isçi ölüm sayisi 476. Bir ay içinde 110 isçinin çalisma kosullarindan dolayi öldügü bir ülkede Basbakan, Çalisma Bakani hâlâ ortalikla rahat rahat gezebiliyorsa, vicdan sorgulamasi da yapmak gerekiyor.  Olaganlastirdik artik bu rakamlari. Bir insaat isçisinin belinde kemeri olmadigi için yüksekten düsüp ölmesi, göçük altinda kalmasi, tarim isçilerinin çalismak için kamyon kasasinda tarlaya giderken kaza yapmalari, baraj insaatlarindaki denetimsizlik nedeniyle isçilerin suya kapilarak kaybolmasi olagan karsiladigimiz durumlar arasinda. Bu siraladigimiz olaylar nedeniyle sönen hayatlari, arkalarinda biraktiklarini bilmiyor olmamiz tepki vermemize engel mi?

RAKAMLAR KORKUTUCU Istanbul Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Meclisi dün temmuz ayinda is cinayetlerinde ölen isçilerin sayisini açikladi. Temmuz ayinda insaat, tarim ve enerji sektörü basta olmak üzere 110 isçi yasamini yitirdi.   Temmuz ayinda 46 insaat isçisi düserek, göçük altinda kalarak ve yollara savrularak hayatini kaybetti. Istanbul’dan Agri’ya dönen 13 insaat isçisi yollarda can verdi. Mevsimlik tarim sektöründe ise ölümler artarak devam ediyor. 18 isçi hayatini kaybederken büyük bir çogunlugu kuzeye, batiya ve güneye yola çikan Kürt köylüleri. Bölgenin “enerji koridoru” olma hayalleri pesindeki iktidar enerji isçilerini görmüyor. Bu ay elektrik direklerinde çarpilan, yüksekten düsen ve Garzan Baraji isçileri gibi yollarda ölen en az 9 enerji isçisi var. Temmuz ayinda da her gün ülkemizin dört bir yanindan isçilerin ölüm haberleri geldi. Agri’da 14 ölüm; Antalya’da 8 ölüm; Kirikkale’de 6 ölüm; Ankara ve Izmir’de 5’ser ölüm; Batman, Konya ve Manisa’da 4’er ölüm; Bursa, Istanbul, Kocaeli ve Malatya’da 3’er ölüm; Aydin, Çanakkale, Diyarbakir, Edirne, Erzurum, Mugla, Sakarya, Sanliurfa, Usak ve Zonguldak’ta 2’ser ölüm; Afyon, Amasya, Artvin, Balikesir, Bitlis, Denizli, Giresun, Hatay, Karabük, Karaman, Kars, Kayseri, Kirklareli, Kilis, Kütahya, Mus, Nigde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Sirnak, Tekirdag, Tokat, Van ve Yozgat’ta 1’er ölüm yasandi.

AGUSTOS AYINA DA ISÇI ÖLÜMÜYLE BASLADIK

Batman`dan Ordu`ya findik toplamak için gelen mevsimlik isçileri tasiyan minibüs devrildi. Kazada 1 isçi yasamini yitirirken, 12 isçi ise yaralandi.

Ordu-Giresun karayolu Turnasuyu Köyü mevkiinde meydana gelen trafik kazasinda, isçileri tasiyan minibüs kontrolden çikarak, önce elektrik diregine, ardindan çam agaçlarina çarparak karsi seride geçti. Minibüsün devrilmesi üzerine mevsimlik tarim isçilerinden Silan Ekinci (19) olay yerinde yasamini yitirdi. Minibüs soförü Rifat Yavuz, isçiler Enes Özbek, Bilal Özbek, Alaattin Avci, Tugba Oguz, Serif Sogum, Mekan Günes, Bilal Yelboga, Nursin Oguz, Yildiz Avci, Süleyman Yelboga ve Ziver Yavuz ise yaralandi. Yarililar Boztepe Egitim ve Arastirma Hastanesi ile Ordu Devlet Hastanesi acil servislerine kaldirildi. Kaza yerinde yasamini yitiren Silan Ekinci`nin cenazesi otopsi yapilmak üzere Ordu Devlet Hastanesi`ne kaldirildi. (Istanbul/EVRENSEL)


YASA ÇIKTI DEGISIKLIK OLMADI

Marmara Üniversitesi Ögretim Görevlisi Özgür Müftüoglu temmuz ayinda yasanan is cinayetlerini gazetemize söyle degerlendirdi; Yaz dönemi 50’den asagiya düsmedi. Mevsimlik isçilerde yollara düsünce ölüm sayisi artti. Insaat sektörü de yazin yogunlasiyor ve ölümlü kaza orani artiyor. Onun disinda degisen bir sey yok. Ucuz is gücü, tedbirlerin alinmamasi is cinayetleri yasanmasina neden oluyor. Bu is cinayetleri maalesef dogalmis, kadermis gibi karsilaniyor AKP Hükümeti tarafindan. Aslinda bu üretim sisteminin eskiliklerini kabullenmek anlamina geliyor. Sendikalar içinde ayni sey geçirli. Isçi sagliginin önemsenmemesi, esnek çalisma, örgütsüzlük ve tedbirsizlik is cinayetlerinin yasanmasina neden oluyor. Bu sendikalarin meselesi olmasi gerekiyor ama sendikalar bu konuya sahip çikmiyorlar. Haziran ayinda yasa çikti. Sendikalar bile orda “yasa çiksin is kazalari duracak” düsüncesindeydi. Ana muhalefet partisi CHP’de böyle bir yaklasim içine girdiler. Yasa çikti kazalar azalmadi daha da artti. Is cinayetlerinin önlenmesi için üretim mantigi degismeli. Üretimde emek maliyetini düsürmeyi hedefleyen bir politika izlerseniz kazalarin önüne geçemezsiniz. Insanca çalisma kosullarini saglayacak, maliyete bakmaksizin bir üretim modeli izlenmeli. Piyasa ekonomisinin uygulandigi süreçlerde maalesef is cinayetlerinin çözümü yok.