Tarih: 04.03.2013 09:51

 Isçiler baris için sözünü söyleyecek

Facebook Twitter Linked-in

Istanbul’un degisik ilçelerinden isçiler bir araya gelerek ‘Isçiler Barisi Tartisiyor’ forumu düzenliyor. Petrol-Is Genel Merkezinde 7 Nisanda yapilacak forumda degisik isyerleri ve fabrikalardan isçiler Kürt sorununu ve çözüm sürecini tartisacak. ‘Isçiler barisi tartisiyor’ forumuyla ilgili Elmabahçesi, Çaglayan, Esenyurt, Tuzla, Bayrampasa ve IMES bölgelerinde çalisan isçiler, düsüncelerini gazetemize aktardi.  

Elmabahçesi Isçi Komitesi Sözcüsü Sedat Yesilköy, Emek Partisi’nin düzenledigi toplantinin tam da barisin konusuldugu bir süreçte yapildigina vurgu yapti. Isçilerin de Kürt sorunu konusunda söyleyecek sözleri olmasi gerektigini ifade eden Yesilköy, “Iki kardes halkin savastan çok kayiplar verdigini biliyoruz. Bu acilarin son bulmasi gerekiyor. Son bulurken de isçilerin barisi tartisiyor olmasi, barisin iki halk arasinda bir daha bozulmayacak sekilde kalici olmasi için çok önemli” diye konustu.  

Isçilerin baristan yana fikirlerini ortaya koymasi gerektigine dikkat çeken Yesilköy, aksi halde patronlarin savastan yana fikirlerini ortaya koyacagini söyledi.

Bu toplantinin hazirliklarini Emek Partisi’nin “Savasa dur de, Demokrasi için birles” kampanyasi ile birlikte yaptiklarini anlatan Yesilköy, Elmabahçesi’ndeki isçileri bu toplantiya çagirmak için el ilanlari hazirlayip dagittiklarini, kahvaltilar düzenlediklerini, isyerlerinde isçilerle birebir konusarak davetler yaptiklarini söyledi.

ISÇIYE MIKROFON UZATAN YOK

Çaglayan Tekstil Isçileri Dernegi adina konusan Bahadir Kiliç, “Çaglayan’da dernegimiz üzerinden Türk ve Kürt isçileri yan yana getiriyoruz. Bu da bize halklar arasinda bir savasin olmadigini gösteriyor.

Birçok atölyede Türk ve Kürt isçiler ayni maasa ve ayni kosullar altinda iç içe çalisiyor. Geçmisten gelen ön yargilar hâlâ var ama bu isçilerin arasindaki dostlugu yok edecek kadar baskin degil. Biz bütün çalismalarimizi iki halkin hassasiyetini gözeterek yürütmeye çalisiyoruz. Bu anlamda Emek Partisi’nin Petrol-Is’te düzenledigi bu toplantinin önemli oldugunu düsünüyoruz” dedi.

Diger bölgelerden toplantiya katilacak olan isçilerin söyleyeceklerinin de kendileri için önemli oldugunu belirten Bahadir Kiliç, gazete ve televizyonlarda sürekli müzakere süreciyle ilgili haberler izlediklerini ancak isçilere mikrofon uzatan kimse olmadigini dile getirdi.

ISÇILER SÜRECE MÜDAHIL OLMALI

Baris meselesini aydinlarin, yazarlarin tartismasinin önemli oldugunu ancak bu tartismayi asil isçilerin yapmasi gerektigini dile getiren Esenyurt’tan Eren Atasoy, kalici barisin isçilerin sürece müdahil olmasi ile saglanacagini söyledi. “Hükümete güvenmiyorum çünkü hâlâ gözaltilar var, üniversitede  Kürt ögrencilere linç girisimleri oluyor ama bir yandan Kürtler gerçekten baris istiyor. Bunu anlayabiliyoruz. MHP’li bir isçi arkadasim var. Yillarca oy vermis ama su anda ‘elim kirilsaydi oy vermeseydim bunca yil kandirilmisim’ diyor. Insanlar artik baris istiyor. Ben elimden geldigi kadar bu forumu isçilere anlatmaya çalisiyorum” diyen Atasoy, isçilerin baris sürecinin disinda kalmamasi gerektigini, arkadaslarina da bunlari anlattigini söyledi.  Isçilerin toplantiya katilma konusunda çekinceleri oldugunu, ‘Basima bir sey gelir mi’ diye düsündügünü aktaran Atasoy, “Ben Karadenizliyim, bizler bu ise el atarsak bu barisin daha erken gelecegine inaniyorum. Bu sorun çözülürse daha iyi olur çünkü ekonominin büyük kismi savas için harcaniyor. Bu mesele çözülürse elbette bize olumlu yansimalari olur diye düsünüyorum” dedi.


BARIS VE KARDESLIK IÇIN BIZIM DE SÖZÜMÜZ VAR

ALI DOGAN (TUZLA TERSANE ISÇISI): Bu memlekette olani biteni az çok gören herkes bir süre öncesine kadar hükümet yetkililerinin özellikle Basbakan ve bakanlarinin her gün basin yayin organlari araciligiyla biz isçilere söylediklerini hepimiz hatirliyoruz. Her gün Suriye`de yasanan iç savas bahane edilerek Ortadogu`da yasanan savasa ülkemizin mutlaka müdahil olmasi gerektigini söylüyorlardi ve halen de ayni israr ve kararlilikla devam ediyorlar. Ülkemizde ise 30 yili askindir Kürt halkinin görülmeyen hakli talepleri son on yilda AKP Hükümeti tarafindan da baski, imha ve inkarla bastirilmaya çalisildi. Bugün gelinen nokta ise Kürt halkinin mücadelesi ve yillardir ödedigi bedelin sonucudur ve devami da gelecektir. Bütün bu  savas politikalariyla yetinmeyen AKP Hükümeti isçilerin, emekçilerin demokratik haklarina da saldirmaktan geri durmuyor. Biz isçilerin hükümetin yürüttügü bu politikaya karsi söyleyecek bir sözü oldugunu herkes bilmeli. Bugün ülkemizde ve Ortadogu`da yasanan savas en çok biz isçileri vuruyor. Bakin bütçenin yüzde 58’i savasa ve silahlanmaya ayrilmis, bunun faturasi kime kesiliyor; bize. Kimin çocuklari bu savasin kurbani; bizim. Bu zamana kadar herkes bu meseleye dair bir sey söyledi tarafini belirledi.

7 Nisan Pazar günü de biz isçiler savasin son bulmasi, akan kanin durdurulmasi, çocuklarimizin ölmemesi, Kürt ve Türk halkinin esit haklara dayali demokratik bir yasaminin saglanmasi, demokrasi ve barisin saglanmasi için sözümüzü söyleyecegiz. Bunun için tüm isçi arkadaslarimizi bu toplantiya katilmaya çagiriyorum.


ÇÖZÜM IÇIN YEGANE GÜÇ ISÇI SINIFIDIR

IMES isçisi Hasan Ceylan: Emek Partisi’nin çagrisi üzerine 7 Nisan Pazar günü her milliyetten isçilerle bir araya gelecegiz. Ortak kürsüyü kullanarak onurlu bir barisi nasil saglarizin yol ve yöntemlerini tartisacagiz. 30 yildir Kürt sorununun çözümsüzlügünden kaynakli yaratilan düsmanligi nasil alt ederiz, ulusal çitleri, ön yargilari nasil olur da yok ederiz. Tüm bunlari enine boyuna tartismak üzere bir irade ortaya koyacagiz. Açik söylemek gerekir ki  IMES  isçileri arasinda bile bu sorun konusulurken, bir ön yargi vardi. Kürt demek, Kürt sorunundan bahsetmek bölücülük olarak algilaniyordu. Bu da hak alma mücadelemize zarar veriyordu. Bu yüzden emek mücadelesi onca çabamiza ragmen gelismiyordu. Baris süreci büyük olumluluk yaratti. Bir kardeslesme havasi dogdu. Bunu iyi degerlendirmeliyiz. Isçi sinifi ulusal tam hak esitliginin gerçek savunucusudur. Bu sorunu gerçek anlamda çözecek yegane güç isçi sinifidir.  El ilanlari, foruma çagri kartlari dagitiyor, bu çalismayi OSB’ye de yaymaya çalisiyoruz.


BARISA SAHIP ÇIKMALIYIZ

BAYRAMPASA ÇORAP ISÇILERI KOMITESI: Bizler Çorap Isçileri Komitesi olarak Petrol-Is’te yapilacak olan `Isçiler barisi tartisiyor` forumuna katilarak kürsüde yerimizi almaliyiz. Çünkü bu savas bizim savasimiz degil. Bizim için, isçi sinifi için, emekçi halklar için, bagimsizlik ve özgürlük için sürdürülen bir savas degil. Tam tersine bizi daha da yoksullastiran, kölelestiren, alin terimizin, emegimizin, kardes kani için harcanmasidir. Bizim olmayan savasi savastan çikarlari olanlar degil ancak ve ancak savasin köleligini ve yoksullugunu büyüttügü biz isçiler ve emekçiler durdurabilir. Kalici baris isçi sinifi ve emekçi halklarin iradesi ile kalici ve özgürlestirici olur. Bu nedenle her seyden ve herkesten önce bizler barisa sahip çikmali en önde baris ve kardeslik türküleri söyleyen bizler olmaliyiz.

ISÇILER VE SENDIKALAR ROL ALMALI

Özgür Can Polat: Baris sürecini olumlu degerlendiriyorum. Ama bugüne kadar isçiler ve sendikalar bu iste gerektigi gibi rol almadilar. 30 yildir süren bu savas en çok emekçilere zarar verdi. Sendikalar ve isçiler üzerine düseni yaparsa Kürt sorunu demokratik bir çözüme ulasir. Hükümet karsiliksiz olarak Kürt halkinin taleplerini yerine getirmeli. (HABER MERKEZI)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —