Isçiler ?biz de variz` dedi

Isçiler ?biz de variz` dedi

TUZLA`DA ANAYASA FORUMU DÜZENLEYEN ISÇILER, TALEPLERINI BELIRLEDI Özgür Akgül

Tuzla Sanayi Bölgesi isçileri yeni anayasanin hazirliklarinin yapildigi günlerde taleplerini belirlemek için bir forum düzenledi. Geçtigimiz aksam gerçeklestirilen Anayasa Forumuna  tekstil, metal, deri, petrokimya basta olmak üzere birçok is kolundan isçiler katildi. 400 isçinin katildigi forumda, isçiler anayasa sürecine müdahil olmak istediklerini ve taleplerinin anayasada yer almasini istedi.

Anayasa forumunu organize eden isçiler AKP, CHP, BDP ve MHP milletvekillerini de arayarak davet etmesine ragmen foruma sadece Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel katildi. BDP Milletvekilleri açlik grevleri nedeniyle foruma katilamayacaklarini iletti. Deri-Is Sube Baskani Binali Tay ve sube yöneticileri, Aydinli Mahalle Muhtari da anayasa forumuna katildi.
Forumda çesitli fabrikalardan 10 isçi çalisma yasami ve içeride disarida sürdürülen savasa karsi görüslerini ifade etti. Baris taleplerini en öncelikli talep olarak dillendiren isçiler, konusmalarinda sik sik Kürtlerin taleplerinin karsilanmasini ve baris için isçilerin mücadele etmesi gerektigine dikkat çekti.

TALEPLER NETLESTIRILMELI

Açilis konusmasini yapan tekstil isçisi Fikriye Akgül, neden anayasa forumu düzenlediklerini “Basbakan ve AKP kurmaylari her seferinde demokrasiden söz ediyor, yeni ve sivil anayasayi dillerinden düsürmüyorlar. Bizler Tuzla sanayi havzasinda 100 bine yakin, büyük çogunlugu sendikasiz, kuralsiz, düsük ücretle kötü çalisma kosullari içinde çalisan isçileriz. 10 yildir AKP’nin iktidari döneminde düzenledigi yasalar sonucunda basta devlet olmak üzere patronlarin almadigi tedbirler sonucu is cinayetleriyle isçi ölümleri artti. Kadinlara yönelik siddet artti, kayit disi çalismalar artti. Isçi ücretlerinin düstügü, temel tüketim maddelerine zamlarin hiz kazandigi bir dönem yasiyoruz. 60 gündür esit haklar temelinde kardesçe bir arada yasamak için bedenlerini ölüme yatirarak mücadele eden Kürt kardeslerimizin, çatismalarda Türk-Kürt gençlerimizin ölümüne taniklik etmek istemiyoruz. Bu forumda çikan sonuçlariyla birlikte barisin tarafi oldugumuzu haykirmak istiyoruz” sözleriyle anlatti.
Akgül, sanayi isçileri olarak  isçilerin ve emekçilerin yasadigi sorunlar karsisinda birlesmeleri ve talepleri netlestirerek anayasa sürecine müdahil olmalari gerektigini kaydetti.

ISÇI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Anayasa forum komitesi adina söz alan tekstil isçisi Hidir Özkara, AKP’nin “Komsularla sifir sorun” politikasinin “Sorun olmayan bir komsunun kalmamasi”na dönüstürdügünü belirterek, “Bu sifir sorun nasil bir seydir ki hepsiyle savasin esigindeyiz” dedi.  

Kürt sorununun ülkenin en sicak gündemi oldugunu belirten Özkara, bazi yasal düzenlemeler yaparak sorunun çözülmesi yerine AKP’nin çözümsüzlük dayattigini söyledi.

“Kürtler taleplerini artik cezaevlerinde açlik grevleriyle ifade ediyorlar. Cezaevlerinin sorumlulugu devlettedir. Biz isçiler bu soruna duyarsiz kalamayiz. Cezaevlerinden ölümlerin çikmasina engel olmak zorundayiz” diyen Hidir Özkara, AKP Hükümeti’nin açilim yalanlariyla kamuoyunu oyaladigini, muhalif olan bütün kesimleri cezaevlerine doldurdugunu dile getirdi.
Isçilerin çalisma kosullarinin da her geçen gün kötülestigini belirten Özkara, alinmayan is güvenligi tedbirleri nedeniyle isçilerin yasamlarini yitirdigini, çikartilan yasalarda hep patronlarin kayirildigini, anayasa tartismalarina isçilerin dahil edilmedigini söyledi.   

Isçi haklarinin anasayal güvence altina alinmasi için imza kampanyasi düzenlediklerini anlatan Özkara, 40 fabrikada imza toplama isinin sürdügünü ifade etti.

ANAYASAL HAKKI KULLANDIKLARI IÇIN ISTEN ATILDILAR

Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi yasasinin isçilerin haklarini ellerinden alacagini belirten Kristal-Is  Sendikasi Isyeri Temsilcisi Mirali Dede, iskolu barajinin düsürüldügü söylemlerinin yalan oldugunu, simdi daha çok sendikanin yetkisiz, daha çok isçinin sözlesmesiz kalacagini kaydetti.

Dede isteklerini söyle siraladi, “Yapilan zamlar geri alinmali, grev yasaklari kalkmali, asgari ücret insanca yasayabilecegimiz bir düzeye yükseltilmeli, savasa degil egitime bütçe ayrilmali, gida fiyatlarinda indirime gidilmelidir.”    

En büyük talebinin baris oldugunu belirten tekstil isçisi Öznur Fazlioglu, “Ben Türk bir isçiyim esim Bosnak. Isyerimde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni arkadaslar olarak birlikte çalisiyoruz. Bizi birbirmize neden düsürmeye çalisiyorlar? Çocuklarimizin ölmesini istemiyoruz, analar, bacilar, esler artik aglamasin bunu için mücadele etmeliyiz” dedi.
Birkaç gün önce Petrol-Is Sendikasina üye olduklari için isten atilan Teknik Plastik isçisi Ali Kemal Bektas, yeni anayasa tartismalarinin yapildigi bir süreçte kendilerinin anayasal haklarini kullandiklari için isten atildiklarini söyledi.

ESIT ISE ESIT ÜCRET ISTIYORLAR

Rimaks isçisi Bedriye Karsli, yeni örgütlenen ve toplusözlesme imzalayan bir fabrika olmalarina ragmen sorunlarinin bitmis olmadigini dile getirdi. Isyerlerinde yasadiklari sorunlarin çözülmesi için sürekli tartistiklarini anlatan Karsli, “Esit ise esit ücret talep ediyoruz. Isyeri komitesi kurduk. Sendikaliyiz ama sanayideki diger 100 bin isçi gibi bizim de is güvencemiz yok” dedi.  Tekstil isçisi Münevver Kiziluyan, cezaevlerindeki açlik grevlerine dikkat çekerek, isçiler olarak ölümü degil yasami savunduklarini kaydetti.  

Deri isçisi Mehmet Teymur da “Okumam yazmak yoktur ama isçi olarak haklarimizin neler oldugunu biliyorum. Sendikali isçi sayisi her geçen gün düsüyor.  Sendikalar kendi üyelerine sahip çikmiyorlar. Anayasa yapiliyor sendikacilar neden çikip biz de variz demiyor” diye sordu.

Herkesin kendi inanciyla, kültürüyle yasamasini güvence altina alacak bir anayasa istediklerini söyleyen Aydinli Mahallesi Muhtari Hakki Uzunyayla, böyle bir anayasa için mücadele edeceklerini dile getirdi.

BARIS DIYE SOKAKLARA ÇIKILMALI

Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel, isçilerin anayasa tartismalarina katilmalarinin anlamli oldugunu dile getirdi. Ülkede esit haklar temelinde yasamak isteyen Kürtlerin, cezaevlerinde açlik grevinde oldugunu söyleyen Tüzel, “Ortak bir yasami savunuyorlar. Açlik grevlerinde yapilan çagri Türkiye halklarinin esit ve özgür bir yasam çagrisidir” diye konustu.
Tüzel, isçiler ve emekçilerin hep birlikte sokaklara çikip baris ve halklarin kardesligini savunmasi gerektigini söyledi.
 Anayasa Forumuna katilan isçilerin insani taleplerini siraladigini belirten Tüzel, imza kampanyasini sonuçlandirdiklarinda isçilerle birlikte mecliste basin açiklamasiyla bunu kamuoyuna duyuracaklarinin sözünü verdi.

SONUÇ BILDIRGESI

Tuzla Sanayi Bölgesi isçilerinin düzenledigi anayasa forumunun sonunda isçiler taplerini söyle siraladi.
*Bugün 59. gününü bitirip birkaç saat sonra 60. gününe girecek, dilimiz varmiyor ama ölümle burun buruna olan içerdeki Kürt kardeslerimizin talepleri gayet insanidir ve mutlaka yerine getirilmelidir.

* Ülkemizde bulunan herkesin saglikli kosullarda çalisma, barinma, egitim ve saglik hizmeti almasinin en temel insan hakki oldugu gerçeginden hareketle yapilacak anayasada bu gereklilikleri yerine getirmeyen hükümet, kurum ya da patronlara agir yaptirimlar uygulanmalidir.
* Asgari ücret açlik sinirinin üstünde belirlenmeli, güvenli çalisma kosullari ve is güvencemiz anayasada garanti altina alinmalidir.

* On binlerce issiz emekçi kardesimize çalisma kosullari yaratilmali, is bulunana kadar da hiçbir kosula baglamadan asgari geçimini saglayacak düzeyde ücret verilmeli, çocuk ve aile bireylerinin egitim ve saglik hizmetleri ücretsiz yapilmalidir.

* Esit ise esit ücret vermemenin suç sayilmasi ve basta büyük fabrikalar olmak üzere, sanayi bölgelerinde, isçilerin yogun çalistigi semtlerde ücretsiz kres yapilmasi zorunlu hale getirilmelidir.

* Mevcut anayasada da sendikalasma hakkimiz var ama bu hakki kullandigimizda kapinin önüne atildigimizi, orada durmaya baslayinca da patronlarin bir telefonuyla polis copu, gazi ve siddetiyle karsi karsiya kaldigimizi bilmeyen yok. Sendikalasma hakkimizin güvenceye alinmasinin yolu, sendikalastigimiz için kapi önüne konuldugumuz kanitlanirsa alacagimiz tazminatin yani sira, üç ay, alti ay gibi fabrika kapatilma cezalari verilmesidir. Özetle ciddi ve caydirici önlemler alinmalidir.

* Taseronlastirma ve esnek çalisma yasaklanmalidir

*Evde, sokakta ve is yerinde kadina yönelik taciz, siddet vb. saldirilar agir suç kapsamina alinmali, yapanlar cezalandirilmali, saldiriya ugrayan kadin her bakimda güvenceye alinmalidir.

*Bu ülkede Cumhuriyeti Türk, Kürt, Ermeni, Laz, Sünni, Alevi ve diger kesimlerle birlikte kurdugumuzla, ayrim olmadigini, herkesin esit oldugunu bizi yönetenler söylüyor.
Ama ne hikmetse 89 yildir bu ülkede Alevi yurttaslar ibadet haklari için mücadele ediyor, Kürtler anadilleriyle egitim almak konusmak ve kardeslik temelinde birlikte yasamak istediklerini belirtiyorlar. Bu talepler yerine getirilmedigi için Cumhuriyetten bu yana bu kan durmuyor. Kanin durmasi ve gerçek bir barisin saglanmasi için;
a) Herkesin kendi inancina uygun ibadetini yerine getirmesinin anayasadan güvenceye alinmasini talep ediyoruz
b) Herkesin anadilinde egitim almasini, kültürünü yasamasini mutlaka anayasal güvenceye alinmalidir.  
c) Içeride ve disarida savasa hayir. Savasa ayrilan bütçenin egitime ve sagliga ayrilmasini talep ediyoruz.
Isçiler, talepleri için imza toplama isini bitirdikten sonra Milletvekili Levent Tüzel ile birlikte Mecliste basin toplantisi ile kamuoyuna duyuracaklar. (Istanbul(EVRENSEL)