Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

 Isçiler grevlerini halka anlatiyor

      Isçiler grevlerini halka anlatiyor

ISDEMIR ISÇILERI 89`DAKI DAYANISMAYI YARATIYOR Tugay Demir

ISDEMIR ve MMK’de grevler sürerken Çelik-Is yöneticileri Iskenderun’un çesitli yerlerinde isçiler ve aileleriyle bir araya geliyorlar. Erzin’de isçiler ve aileleri ile birlikte bir eylem yapildi.

Erzin Cumhuriyet Meydani’nda isçi aileleriyle bir araya gelen Çelik-Is Genel Baskani Ali Cengiz Gül, Çelik-Is Iskenderun Sube Baskani Metin Önde ve yönetim kurulu üyeleri halkla bulusarak neden grev karari alindiklarini anlattilar. Eylemde, ilk olarak söz alan ve kamuoyunda aldiklari grev kararinin sadece maddi sebeplerle alinan bir kararmis gibi yansitilmasini elestiren Çelik-Is Iskenderun Sube Baskani Metin Önde, ‘bu grevin maas grevi oldugunu söyleyenler yalan söylüyorlar. Bizim için önemli olan önce is güvencesi, güvenli çalisma ortamidir ‘ dedi.

HALKIN DESTEGINE IHTIYAÇ VAR

Konusmasina Erzin halkinin termik santrallere karsi verdikleri mücadeleye vurgu yaparak baslayan isçi ailelerine seslenen ve ISDEMIR’de olusturulan yeni yönetim kurulunu elestiren Çelik-Is Genel Baskani Ali Cengiz Gül, ‘ISDEMIR’de çalismaya giden isçi arkadaslar her gün islerine son verilme tehlikesi yasiyorlar. Ama bunlari sizlere hissettirmiyorlar’ dedi. Yeni yönetimle beraber her gün isten atmalarin, mobbingin yasandigini, geleceklerini onurlu bir sekilde kurmak istediklerini, bu yüzden greve bayrama gider gibi çikildigini dile getiren Gül, ‘ISDEMIR isçileri yönetim anlayisi degisene, isten atma gibi psikolojik baskilar son bulana, ekonomik talepler karsilanana kadar greve devam edecektir’ diye konustu. Önümüzdeki günlerde grevin sertlesecegini Hatay’in her yerinde alanlara çikip taleplerini dile getireceklerini dile getiren Gül,  89 grevinde oldugu gibi tüm bölgeyle bütünlesmeye ihtiyaçlari oldugunu bölge halkinin ISDEMIR isçisi ile dayanisma içinde olmasi gerektiginin altini çizdi.
(Iskenderun/EVRENSEL)


MMK ISÇILERI EMEKLERININ KARSILIGINI ISTIYOR

Cumali Akkas

Dörtyol

MMK Metalurji’de isçilerin grevi sürüyor. Isçiler, geriye dönük mesai ücretlerini, sosyal haklarini ve ücretlerine yüzde 40-50 civarinda zam yapilmasini istiyorlar.

TIS görüsmelerinde Çelik-Is mesai ücretleri ve geriye dönük ücretler dahil yüzde 40 ücret talep ederken Rusya kökenli MMK sirketi ise yüzde 20 zam teklif etti. Görüsmelerin son gününde de anlasma saglanamayinca MMK isçileri greve çikti.

KURULUSUNDAN BU YANA ZAM ALINMADI

Gazetemize konusan grevdeki MMK isçileri, fabrika kuruldugundan beri zam ve mesai alamadiklarini dile getirdiler. Bunun için Çelik- Is Sendikasinda örgütlenme çalismalarina basladiklarini aktaran isçiler, isverenin Türk Metal Sendikasini istemesine ragmen Çelik-Is Sendikasinda örgütlendiklerini söylediler. Örgütlenmelerinin ardindan isverenin yetkiye itiraz ettigini dile getiren isçiler, isçilerin haklarini vermemek için isten atmalarin yasandigini, belirttiler.

‘BU YOLDAN GERI DÖNMEYECEGIZ’

Sendikalarinin yetki aldigi tarihten itibaren geriye dönük alacaklarini, mesai ücretlerini ve sosyal haklarini istediklerinin altini çizen isçiler, fabrikanin kuruldugu günden bugüne fedakarca çalistiklarini ifade ettiler. Günde 12 saatin üzerinde çalistiklari dönemlerin oldugunu aktaran isçiler, isten atilan isçilerin ardindan kalanlarin daha fazla çalistigini söylediler. Ortalama bin lira aldiklarini söyleyen isçiler, yaptiklari fedakarligin karsiliginin ise haklarinin verilmemesi olarak kendilerine döndügünü anlattilar. MMK isçileri haklarini almak için çiktiklari bu yoldan geri dönmeyeceklerinin de altini çizdiler.

RUSYA RADYOSU HABER YAPTI

Golos Rossii (Rusya’nin Sesi) Devlet Radyo Yayin Sirketinin Türkiye dilinde yayin yaptigi resmi Internet sitesi Turkish.ruvr.ru da MMK isçilerinin greve gittigini duyurdu. Site grevi su cümlelerle duyurdu. ‘Magnitogorskiy Metallurgiçeskiy Kombinat isletmesinin yan kurulusu olan Türkiye’nin MMK Metalurji sirketi çalisanlari yerel sendikanin inisiyatifiyle grev ilan etti.’

Evrensel



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli