Isçileri iktidara ?dur` demeye çagiriyoruz

Isçileri iktidara ?dur` demeye çagiriyoruz

Sendikal Güç Birligi Platformu, Trakya`da düzenleyecegi bölge mitingi ile güvencesizlige, kuralsizliga ve taseron çalismaya karsi çikacak. Isçi ve emekçiler, yarin saat 11.00`de Lüleburgaz

Sendikal Güç Birligi Platformu, Trakya’da düzenleyecegi bölge mitingi ile güvencesizlige, kuralsizliga ve taseron çalismaya karsi çikacak. Isçi ve emekçiler, yarin saat 11.00’de Lüleburgaz Hükümet Konagi önünde toplanarak Kongre Meydani’na yürüyecek. Istanbul’dan isçilerin de katilacagi miting için Güç Birligi disindaki sendikalara da çagri yapildi.

Sendikal Güç Birligi Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü, Kristal-Is Genel Baskani Bilal Çetintas, bu mitingle yasanan tüm sorunlar karsisinda isçiler, esnaf, çiftçiler ve köylüler olarak ortak bir mücadele hatti olusturmak istediklerini söylüyor.

Böyle bir miting düzenlemekteki amaciniz nedir?
Türk-Is uzun süredir Baskanlar Kurulu yapmadigi için SGBP olarak Baskanlar Kurulunu toplamasini istedik. Hem Türk-Is içindeki sikintilari konusmak hem de hükümetin uygulamalarina karsi bir mücadele programi yapilmasi gerektigini düsündük. 1 Marta kadar süre tanidik ancak bu karari almadilar. Yasanan sorunlar ortada. Sendikasizlastirma çalismalarinin yogun, taseronluk sisteminin alabildigine yaygin ve ölümlere neden oldugu bir ortamdan geçiyoruz. Biz de SGBP olarak bölgesel mitingler yapma karari aldik. Sonra Türk-Is yönetimindeki bazi genel baskanlar beni arayarak bunun Türk-Is’e mal edilmesini istedi.

Neden Trakya, mesela Istanbul degil?
SGBP kurulmasinin ardindan kamuoyu önüne ilk kez Trakya’da çikmisti. Yine Trakya’dan baslayalim dedik. Burada sadece isçilerin degil esnafin, çiftçilerin, köylülerin de sikintilari var. Çalisma yasamiyla ilgili degisen yasalarin tamamina tepki göstermek isteyen herkesi davet ettik. Biz de mitingi bu nedenle yapiyoruz. Sendikal mücadeleden soguyan insanlara umut olabilir miyiz? Mücadeleyi yayginlastirabilir miyiz? Bunun için bölgesel mitingler yapiyoruz.

Bu mitingin arkasi gelecek yani...
Trakya mitinginin ardindan oturup degerlendirecegiz. 1 Mayis’ta ne yapacagimizi konusacagiz. Taksim insaat alani, nerede yapacagimizi konusacagiz. Daha sonra da diger bölgelerde mitinglerimiz olacak.

Türk-Is’e ragmen sendikalarin saldirilara karsi koyma çabasi var. Bunu Zonguldak’ta gördük. Türk-Is neden bu hareketlerin önüne geçmiyor?
Türk-Is içinde bir iç çekisme var. Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Yasasi çikarken, Mustafa Kumlu’nun diger yöneticilere söylemeden onay verdigi, imza attigi söylendi. Ancak bu çok inandirici degil. Türk-Is yönetiminin haberi olmadan Baskan bir yere imza atamaz. Bu imza gerekçe gösterilerek Kumlu’nun istifa etmesi ve onun yerine yönetim içinden bir ismin genel baskan olmasi amaçlandi. Ortada bir suç varsa bu bütün Türk-Is yönetiminin suçudur. Bunlarin konusulmasi ve bu sorunun çözülmesi için Baskanlar Kurulu toplanmasini istemistik. Onlarin düsüncesi; Mustafa Kumlu’nun misyonu bitti, Ergün Atalay’i baskan yapalim. Bu taleplerle bize de geldiler. Biz Türk-Is’in bagimsiz bir konfederasyon olmasini istiyoruz. Siyasi iktidar kim olursa olsun çalisma hayatina iliskin çikartilacak yasalara karsi durabilecek, bir isçinin sikintisi oldugu zaman aklina gelecek, mücadeleci bir Türk-Is istiyoruz.

SGBP içinde yer alan Petrol-Is Sendikasinin Genel Baskani Mustafa Öztaskin, ‘Türk-Is’te herkesi kapsayacak bir yönetim olmali’ diyor. Herkesi kapsayan bir Türk-Is, sizin söylediginiz durusu gösterebilir mi?
Biz 10 sendika ile Türk-Is’i degistiremeyiz. Türk-Is’i bu sikintiya sokanlarin disindaki sendikalarla ortak hareket etmektir bizim düsüncemiz. Türk-Is’in yapisini olusturacak, kucaklayacak bir yönetim ancak mevcutlarin disindakilerle olusabilir. Siyasi iktidar eger çalisma hayatini kapitalistlerin istekleri dogrultusunda degistirecek düzenlemeler yapiyorsa, buna “dur” diyecek bir Türk-Is ancak böyle olusur.
Türk-Is’in olusumu ortada; 120 bin üyesi üzerinden aidat veren sendikanin gerçek üye sayisi 40 bin mesela. Genel kurulun iptali için açilan davada Yargitay iptal karari verdi. Simdi bunu düzeltmek zorundalar. Gerçek rakamlar üzerinde delegeler belirlenecek.

Bu mitinglerle Türk-Is degisime zorlanabilir mi sizce?
Artik bu Türk-Is gitmiyor. Bunu hep söylüyoruz. Bu mitinglere biz SGBP disindaki sendikalari da katacagiz. Onlardan da zaten böyle istekler var. Mesela GMIS mitinge katilmak istedigini söyledi. Onlar da Zonguldak’ta güzel bir miting yaptilar. Bu mitinglerle bir degisim sürecini de baslatacagiz. Biz ilk çiktigimizda bütün sendikalar bizi bölücülükle, Türk-Is’i bölmekle suçluyordu. Ama artik hiç kimse bunu söylemiyor. Gelinen noktada bizim amacimizin mücadele oldugunu gördüler. Biz hep söylüyoruz Türk-Is miting, mücadele karari alsin biz katiliriz.

KALICI BIR BARIS IÇIN SÜRECE BÜTÜN PARTILER KATILMALI

Baris süreci konusunda SGBP ne düsünüyor? Trakya’da bu konuda bir mesaj verecek misiniz?
Su anda ilerleyen baris süreci konusunda biz TBMM’nin daha etkili olmasi gerektigini düsünüyoruz. Basbakan diyor ki ben bu isi yapiyorum, ama kalici bir barisin saglanmasi için her seyin açik açik konusulmasini istiyoruz. Biz de baris istiyoruz. Ancak barisin kalici olabilmesi için TBMM basta olmak üzere bütün siyasi partilerin katilimi ile yapilmasi gerekiyor. Trakya mitinginde bu konuda da düsüncelerimizi açiklayacagiz. SGBP olarak Kürt sorununun çözümü konusunda ortak bir bildiriyi önümüzdeki toplantida gündem yapip hazirlayacagiz. (Istanbul/EVRENSEL)


ÖRGÜTSÜZ ISÇILER DE KATILMAK ISTIYOR

Sendikal Güç Birligi Platformunun yarin Lüleburgaz’da yapacagi mitingin çalismalari sürerken, Çorlu ve Çerkezköy’de örgütsüz çalisan isçiler bu çalismalardan yeterince haberdar degil. Mitingin çalisma günü olan cumartesi yapilmasini elestiren örgütsüz isçiler, Lüleburgaz disindan mitinge nasil gelineceginin belli olmamasinin da katilimi etkileyecegini söylüyor.
Çorlu’da tekstil isçisi olan Recep, “Kuralsiz, Güvencesiz Çalismaya Hayir, Taseron Isçiligine Son” talebiyle yapilacak mitingin kendilerini yakindan ilgilendirdigini, kendilerinin de kuralsiz ve güvencesiz bir sekilde düsük ücret karsiliginda çalistiklarini belirtiyor. Trakya gibi bir isçi merkezinde sendikalarin böyle bir miting örgütlenmesinin önemli oldugunu düsünüyor Recep. Ama kendisinin mitingden daha yeni haberi oldugunu, fabrikasindaki hiçbir isçinin de bildigini sanmadigini, duyanlarin da cumartesi günü çalistiklarindan gelemeyeceklerini belirtiyor. Kendisi ise 16.00-24.00 vardiyasinda çalistigi için mitinge katilabilecek.
Baska bir tekstil isçisi olan Hasan ise mitingi bizden duydugunu belirterek, gece vardiyasinda çalistigi için is çikisinda katilacagini söylüyor. Hasan da Çorlu’da bir çok isçinin mitinge katilmak isteyecegini ama mesaide olacagi için katilamayacagini düsünüyor: “Sendikalarin böyle mitingler düzenlemesi iyi bir sey. Sendikalarin sesinin çikmasi lazim. Ama sendikasiz isçilerin katilmasi için dikkat edilmesi gerekir. Çorlu’da sendikalarda örgütlü olmayan binlerce isçi bulunuyor. Bizim gibi örgütsüz isçilerin sorunlari daha çok. Rahatsiziz ve bu mitinglere katilmak istiyoruz.”
Miting çalismalari Trakya’nin her tarafinda oldugu gibi Çerkezköy’de de devam ediyor. Fabrikalarindaki sorunlari konusmak için bir araya geldigimiz metal isçileri ise cumartesi günü çalismadiklari ve sendikalar araba kaldirdigi için mitinge katilacaklarini söylüyor. Mart ayi gelmesine ragmen halen ocak zammini alamamaktan sikayetçi olan isçiler, benzer sikintilar yasayan çok sayida isyeri oldugunu anlatiyorlar.
Mitinge katilim için sadece duyurunun yetmeyecegini, özel olarak örgütlemek gerektigini belirten isçilerden biri söyle diyor: “Mitingi düzenleyen sendikalarin içinde Petrol-Is de bulunuyor. Petrol-Is’e üye bir arkadasim var ama mitingden hiç bahsetmedi. Eger sendikalar üyelerini harekete geçirseler, herkes diger fabrikalardaki tanidigi isçileri çagirsa katilim çok daha büyük olur. Çünkü bir tek isçinin hiç tanimadigi bir yere gitmesi çok zor.”


TRAKYA’DAN GÜÇLÜ BIR YANIT VERECEGIZ

Aziz Aktay (Belediye-Is Trakya Sube Baskani):
Mitingin çalismalarini son hizla sürdürüyoruz. Belediye-Is olarak Çorlu, Çerkezköy, Kapakli ve Saray ilçelerindeki çalismalari sürdürüyoruz. Çagri için afis ve pankartlarimizi astik, bildirilerimizi dagitarak bütün isçileri, üretici köylüleri, esnafi, kamu çalisanlarini mitinge davet ediyoruz. Emekçileri mitinge tasimak için otobüslerimizi ayarladik. SGBP disinda Türk Is, DISK ve KESK’e bagli sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partiler mitingimize katilacaklar. Bu miting Trakya sendikal hareketinin canlanmasi ve isçilerin kendilerine güveni için çok önemli. Hükümetin emekçilere yönelik saldirilarina karsi Trakya’dan güçlü bir cevap vermek istiyoruz.  (Çorlu/EVRENSEL)