Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Isçinin maasi bordroda ayri bankada ayri

Isçinin maasi bordroda ayri bankada ayri

YURT`un gündeme getirdigi Devlet Hava Meydanlari Isletmeleri (DHMI)`ndeki skandal büyüyor. DHMI taseronu Gezerler sirketine bagli çalisan isçilerin maaslarinin, bordrolarinda yer alan ücretten düsük olarak bankaya yatirildigi ortaya çikti.

ISTANBUL/ CANER TASPINAR- Devlet Hava Meydanlari Isletmeleri’nin (DHMI) taseron firmasi Gezerler sirketine bagli çalisan isçiler, DHMI’ye Sayistay tarafindan kesilen cezanin maaslarindan düsülmesine isyan ediyor. Isçiler, maas bordrolarinda yer alan ücretle bankaya yatan ücretin farkli oldugunu ve maaslarinda yapilan kesintinin büyük bir magduriyet yarattigini belirten dilekçelerini DHMI’ye gönderdi. DHMI’den isçilere verilen yanitta ise “Maas kesintisi bizi degil sirketiniz baglar” yanitini aldi. Konuyu gündeme tasimamizin ardindan DHMI’den gazetemize gönderilen açiklamada ise “Fazla yapilan ödemeler firma çalisanlarini ilgilendirmektedir” denildi.

 

BTS: HUKUKSUZLUK ORTAYA ÇIKTI  

 

Konuya iliskin arastirmalarini sürdüren YURT, isçilerin maas bordrolarinda yer alan ücret miktariyla bankada yapilan ödemenin farkli oldugunu tespit etti. Isçilerin maas bordrolarina ücret kesintisi yansitilmazken, bankaya yatan maaslarinda ise kesinti yapildi. Gazetemize konusan Birlesik Tasimacilik Çalisanlari Sendikasi (BTS) Hukuk Sekreteri Çoskun Çetinkaya, “Yasanilan skandal hukuksuzlugu bir daha göstermistir” dedi. DHMI’ye kesilen cezanin isçilere ödetilemeyecegini kaydeden Çetinkaya “Isçilerin maaslarina yapilan zammi isçiler belirlemiyor. Sirket ve DHMI belirliyor. Burada bir hata yapilmis ve isçilere yanlis hesaplama sonucu fazla ücret ödenmis. Yillar sonra bunu isçiden; maasinin yarisini keserek temin etmek yasaya aykiridir” diye konustu.

Maaslarindaki kesintinin Subat 2012’ye kadar sürecegini belirten magdur isçiler sorunlarini YURT’a anlatti. Isten atilmaktan çekindikleri için isimlerini vermek istemeyen isçiler, taseron firma çalisani olduklari için izinlerini de kullanamadiklarini ifade ettiler. Isçiler, “Maas sikintilarimiz ve izin günlerinde yasadigimiz sikintilar nedeniyle dilekçe yazdiktan sonra müdürlerimizle de sorunlar yasamaya basladik. Müdürlerimizden ‘sizin yüzde 90’inizla çalismayacagiz’ gibi tehditler aliyoruz” dedi.     

 

SKANDALI DUYURMUSTUK!

 

YURT’un 10 Ekim 2012’de “DHMI’de 2. Skandal” basligiyla gündeme getirdigi haberde, Sayistay’in DHMI’ye yaptigi denetlemede 102 bin TL’lik fazla ödeme yapildigini tespit ettigini ve DHMI’nin bu 102 bin TL’lik cezayi taseronu Gezerler sirketinden; sirketin ise bu cezayi isçilerin maasindan kestigini duyurmustuk. Haberimiz üzerine DHMI’den açiklama geldi. DHMI açiklamasinda “Gazetenizde bu konuda yer alan haberde iddia edildigi gibi yolsuzluk, usulsüzlük, firma kayirma ve skandal olarak nitelendirilecek bir durum kesinlikle söz konusu degildir. Habere konu olan durum, asgari ücret farklarinin hesaplanma teknigi ve yorumundan kaynaklanmaktadir. Söz konusu ödemelerin ‘yüklenici firmalara’ hiçbir çikar, avantaj ve kâr saglamadigi gibi fazla ödeme olarak yorumlanan miktarlar tamamen firma çalisanlarini ilgilendirmektedir” dendi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli