Tarih: 01.01.2018 00:00

Isçiye asgari demokrasi!

Facebook Twitter Linked-in

 

Asgari ücret insanca yasayacak düzeye çikarilsin! Iste bu talebi dile getiren emekçilerin önce Adana’da mitingi yasaklandi, sonra Kocaeli’nde yaptiklari yürüyüse polis biber gazi ve tazikli suyla müdahale etti.

Adana’da asgari ücret mitinginin yasaklanmasina tepkiler artiyor. Adana Valisi Hüseyin Avni Cos’un talimatiyla Adana’da ilk kez bir asgari ücret mitingi yasaklandi. Valiligin yasaklama gerekçesiyse hayli ilginç: “Mitinge kaç kisi gelecegi ile ilgili tahminde bulunulamamis olmasi ve yilbasi etkinliklerinden dolayi yeterince güvenlik önlemi alinamayacak olmasi...”

ITIRAZ YOLU KAPATILIYOR

Miting Tertip Komitesi Üyesi Avukat Tugay Bek, emniyete çagrildigini ve Adana Emniyet Sube Müdürlügünde yasaklama kararinin sifahen kendisine iletildigini söyledi. Resmi bir tebligat yapilmamasini da elestiren Bek, “Bir gün sonra ise Emniyet mitingin yasaklanmadigini bir ay ertelendiginin bilgisini veriyor. Ama hâlâ yazili bir açiklama yok” diye konustu. Yasaklama kararinin resmi olarak iletilmemesinin itiraz yolunu engellemeye dönük oldugunu ifade eden Bek, karara ulasir ulasmaz yürütmeyi durdurma talebiyle idari mahkemeye basvuracaklarini söyledi.

INANDIRICI DEGIL

Asgari Ücret Mitingi Tertip Komitesi Baskani metal isçisi Soner Sahin, Adana valisinin yasaklama kararini kinarken yasaklama gerekçesinin inandirici olmadigini söyledi. Sahin, yasaklamayi “asgari ücretliye asgari demokrasi” sözleriyle degerlendirdi.
Asgari ücret mitingine dahi valiligin tahammülü olmadigini belirten Sahin, “Biz isteriz ki bütün Adana mitinge katilsin. Kaç kisinin katilacagi kestirilemiyormus. Biz bir çalisma yaptik ‘asgari ücretle geçinemiyorsan, gel, birlik ol, sesini yükselt, yüzde 3 zammi kabul etme’ dedik. Ötesi isçilerin gösterecegi duyarlilik ve meselesine sahip çikmasidir. Valiligin yapmasi gereken bizim en demokratik hakkimizi kullanmayi güvenceye almaktir. Mitingimizi yasaklamak degildir” dedi.


OHAL KANUNLARI MI ISLIYOR?

Organize Sanayi Bölgesinde isçi Seyfettin Bayramoglu, “Adana’da OHAL kanunlari mi isliyor” diye sordu. Asgari Ücreti Tespit Komisyonuna isçilerin taleplerinin yansimadigini belirten Bayramoglu sunlari söyledi: “Bu nasil bir demokrasi? AKP, mitingi yasaklama karari ile gerçek yüzünün açiga çikmasini istemiyor. Çünkü isçiler arasinda bir kazan kayniyor, öfke birikiyor. Ve bu ücretle nasil yasanilir sorusunu her geçen gün yüksek sesle soruluyor. Bundandir ki bir patlamadan, emek ve sermaye saflasmasinin gün yüzüne çikmasindan korkuyorlar. Adana isçilerinin Antep isçileri gibi ayaga kalkacagindan ürküyorlar.”


KARARI PATRONLAR MI ALDI?

Organize Sanayi Bölgesinde çalisan isçiler mitingin yasaklanmasina tepki gösterdi. Isçiler, Valiligin yasaklama karari verdigi günün öncesi Adana Haci Sabanci Organize Sanayi patronlarinin toplanti yapmis olmasinin, yasaklama karari ile bir ilgisi olabilecegini söyledi. Valinin bütün Adanalilarin Valisi olmasi gerektigini belirten isçiler, “Neden isçilerin asgari ücret ile ilgili konusmasina, gösteri yapmasina izin verilmiyor. Vali sadece patronlarin, AKP’nin valisi mi?” dedi.

Isçiler miting çalismalari sirasinda da sürekli engellemelerle karsilastiklarini söylüyor. Adana Tekstil Isçileri Platformu Temsilcisi Mehmet Karatas, polislerin aksam kendisini evden alip “Mitingi terör örgütleri yapiyor. Tertip Komitesi Üyesi Avukat Tugay Bek de örgüt propagandasindan dolayi 3 yil hapis cezasi aldi. Bu isçilerin mitingi degil, senin ne isin var tertip komitesinde” seklinde tehdit ettiklerini söylemisti. Karatas bu olaydan sonra Platform temsilciliginden ve tertip komitesindeki görevinden ayrildigini açiklamisti.


SENDIKALARDAN TEPKI

DISK Bölge Baskani Kemal Aslan: Isçilerin asgari ücret ile ilgili yapacagi miting yasaklamasini DISK olarak kiniyoruz. Yasaklama ileri demokrasinin bir ürünü. Konfederasyon olarak isçilerin mücadelesinin yanindayiz.

KESK Dönem Sözcüsü Yusuf Kösele: Adana’da uzun bir süredir yapmak istedigimiz yürüyüsler çesitli gerekçeler ile engelleniyor. Asgari ücret mitingi de bu düsüncenin devami olarak yasaklandi. Karari kiniyoruz.

Egitim-Is Sube Baskani Isa Kayadan: Isçilerin yapmak istedigi mitingin valilik tarafindan yasaklanmasini devlet adamligi olarak degil, iktidar adamligi olarak görüyoruz.

SES Sube Baskani Muzaffer Yüksel: Mitingin yasaklanma gerekçesi alanin alisveris alani olarak kullanilacagi söylenmis. Isçilere 740 TL verip hem miting için hem de alisveris için alan isçilere tamamen kapatilmis. Karar demokrasi adina utanç verici. (Adana/EVRENSEL)


KOCAELI`DE ASGARI ÜCRET MITINGINE SALDIRI: http://evrensel.net/news.php?id=44650




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —