Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

`ISID Kobani`den çekiliyor` iddiasi

`ISID Kobani`den çekiliyor` iddiasi

ISID lideri Ebubekir Bagdadi`nin, örgütün önde gelen isimlerine gönderdigi mesajda Beka, Arsel ve Kobani`deki güçlerin çekilmesini istedigi iddia edildi.

 "ISID Kobani`den çekiliyor" iddiasi
Kobani`ye yönelik 40 günü askin süredir saldirilarini sürdüren ISID`in can kayiplari 500`lü rakamlara ulasinca örgüt içinde tartismalar basladi.

Reyu`l Yovm gazetesinin Rakka`daki kaynaklarina dayandirdigi habere göre, Ebubekir Bagdadi, örgüt yöneticilerine gönderdigi mesajda, Lübnan`da çatismalarin erken baslatildigini belirterek, sert elestirilerde bulundu. Haberde, ISID`in üst düzey komutanlarinin bir toplanti yaparak, Kobani`den çekilme konusunu degerlendirmeye basladigi da ifade edildi.

Pesmerge bugün giriyor ISTE GEÇIS GÜZERGAHI 
 
Gazetenin Rakka’daki kaynaklara dayandirdigi haberine göre Bagdadi, Lübnan ’daki militanlarina gönderdigi mesajda, örgütün Lübnan’daki hücrelerinin, Lübnan ordusu ile çatismalara erken basladigini bildirdi.
 
Bagdadi, mesajinda Lübnan’daki militanlarin tepkisel hareket ettiklerini belirterek Lübnan ordusunun örgütün liderlerinden Imad Ahmed Cuma’yi tesadüfen ele geçirmesine ragmen örgütün hazirlik sürecini tamamlamadan Lübnan ordusuyla çatismaya girmesinin ise Arsel ve Beka’daki militan sayisinin ve konumlarinin ortaya çikmasina neden oldugunu ifade etti.
 
Raka’daki kaynaklar, ISID’in üst düzey komutanlarinin bir toplanti yaparak Kobani’den çekilme konusunu degerlendirmeye basladigini belirtti.
 
Bazi örgüt liderlerinin Kobani’den çekilme konusuna itiraz ettiklerinin belirtildigi haberde örgütün Irak ’taki liderlerinin ise buradan çekilmeyle ilgili karari örgütün sura meclisine biraktigi bildirildi.

KOBANI`DE NELER YASANDI? KOBANI`DE SON DURUM

KOBANI`den gelen son dakika haberlere göre ISID, Pesmerge`nin geçisinde kritik önemi olan Mürsitpinar sinir kapisina saldirilar düzenliyor. Tüm gücünü bu kapiya yönelten ISID, siktigi kursunlarla Türkiye`yi vurdu.

Kobani`de son durumun özeti söyle;

  • ABD öncülügündekiISID koalisyon güçleri toplandi. Kritik zirvede 7 ülke vardi.
  • Pesmerge`nin Kobani`ye bugün Türkiye üzerinden geçis yapacagi söylenmisti ancak bir gelisme olmadi.
  • PYD lideri Salih Müslim, Pesmerge`nin gidisinin gecikmesinden Türkiye`yi sorumlu tuttu.
  • Türkiye`nin Pesmerge için ÖSO sarti. Bu yüzden mi gecikme oldu?
  • ISID Mürsitpinar sinir kapisini ablukaya aldi, Pesmerge geçmesin diye saldiriyor.

ISID HAVANLA TÜRKIYE`YI VURDU

Terör örgütüISID ile bazi Kürt gruplar arasindaki çatismalar zaman zaman siddetini artirarak sürüyor. ISID, Mürsitpinar Sinir Kapisi`nin bulundugu bölgenin kontrolünü ele geçirmek için agir silahlarla saldirilarda bulunuyor.

Çatismalar sirasinda atildigi degerlendirilen bir havan mermisi ise Mürsitpinar Mahallesi`ndeki bos araziye düstü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadi.

TÜRK KÖYÜNDE ISID MERMISI VURDU

ISID`in çatismalar sirasinda siktigi kursunlar ise Türkiye`de sifir noktadaki köyde bir kisinin yaralanmasina sebep oldu. 

Saat 13.00 sularinda Kobani`yi tam karsidan gören Suruç`un Etmanek Köyü`neISID tarafindan ates açildi. O esnada yakinlarinin yaninda bulunan Kobanili 23 yasindaki Ehmed Kalo boynundan aldigi mermiyle yaralandi. Kalo, ambulansla Suruç Devlet Hastanesi`ne kaldirildi.

ABD UÇAKLARI VURDU

ABD öncülügündeki koalisyon güçlerine ögle saatlerine kadar kesif uçuslari yapti. Ögleden sonra ise bombardiman haberleri geldi.

ABD öncülügündeki koalisyon güçlerine ait savas uçaklari, Halep`e bagli Kobani`deki (Ayn el Arap) terör örgütü ISID mevzilerini bombaladi.

Bölgeyi kaplayan yogun duman, Suruç`un sinira yakin bölgelerinden de gözlendi.

Kobani`deki  çatismalarda yaralananlar ise beyaz bayrak asili kamyonetlerle Mürsitpinar Sinir Kapisi yakinlarina getirildi. Kapinin Türkiye tarafina ise ambulans yönlendirildi.


SALIH MÜSLIM : NEDEN GEÇMEDILER BILMIYORUZ

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Esbaskani Salih Müslim, Pesmerge Güçleri’nin geçisiyle ilgili, "Pesmerge 2-3 gündür hazir fakat neden geçmediler bilmiyoruz" dedi. Salih Müslim, pesmerge sayisiyla ilgili  Türkiye Cumhurbasbakani Recep Tayyip Erdogan`in açiklamalarina, "Hersey Erdogan`in elinde degil. Neden bu kadar herseye karisiyor. Hersey onun elinde mi olacak"diyerek sert tepki gösterdi.

KOBANI BILANÇOSU

Londra merkezli Suriye Insan Haklari Gözlemevi,ISID ile Kürt güçleri arasinda Eylül ayinda baslayan çatismalarda 800`den fazla kisinin öldügünü açikladi.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı